Contest RM600 untuk dimenangi Enveeus.com

Aug 31, 2010

0 Comments

Salam Dari Melz

Oraite dalam entry ini , aku akan menjoinkan diri ke dalam Contest Enveeus dan dalam masa yang sama aku nak review sikit. So tahan² sikit ye cik Bella :) Sebelum tuh aku akan explain Rules dalam bahasa Melayu coz aku pun akan entrykan dalam bentuk berbahasa Melayu hehe.


CLICK UNTUK BACA SETERUSNYA


Tutorial | Paparkan Bendera Malaysia Di penjuru Blog

Aug 27, 2010

0 Comments
Salam 1 Malaysia

Hari ini 27 Ogos 2010 , maka lagi 4 hari kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke-53. Syukur Alhamdullilah kerana kita masih berdiri teguh di dalam negara Malaysia yang tercinta.

Dalam Entry ini , aku bukan nak story pasal Sejarah coz aku pun 3/4 jer tau pasal sejarah nie so Insya-Allah kalau ada masa aku akan try jugak buat Bab Belajar Sejarah hehe. Tengok camne keh coz benda camni kena gali betul² baru kita pastikan dan sebarkan coz kalau info salah maka sakit jugaklah kena hentam dengan orang yang ‘hebat’² dalam bidang sejarah nie hehe.


Belajar | Mengenal Tools Photoshop

Aug 26, 2010

0 Comments
Salam 1 Malaysia

First for all , ini adalah 1st Entry bertag Belajar hehe. Oraite dalam entry ini , aku akan explain beberapa tools yang mungkin ada antara korang tak faham apa kegunaan setiap tools ini.

GuestBlogger Een | Aku Dan Photoshop

Aug 24, 2010

0 Comments

Aku tau ramai yang bercita-cita nak jadi web designer atau pun web developer. Bila lihat je web-web atau blog-blog yang cantik korang mesti teringin nak cantikkan blog korang kan? Tapi korang tak tau sangat macam mana nak buat apatah lagi nak guna photoshop.

Itu baru bab nak design. Nak mahir design ni tak susah. Benda apa pun, kalau kali pertama kita cuba memang akan rasa susah. Aku pun dulu macam tu. Aku suka sangat pada warna, grafik dan illustration. Aku tak pandai melukis sangat. Sikit-sikit tu boleh lah. Tapi kalau korang bagi aku photoshop, aku dapat tukar kan sesuatu tu menjadi yang indah. Itu cerita sekarang



CLICK SINI UNTUK BACA SETERUSNYA

5 Sebab Kenapa Aku Tak Suka Filem/Drama Melayu ?

Aug 23, 2010

0 Comments

Salam Dari Melz

Read : Baca dulu sebelum korang buat conklusi macam² dalam entry ini. Segala penulisan ini adalah dari sudut perhatian aku dan dalam masa yang sama aku memberi pandangan positif supaya mereka² yang buat filem or drama dapatlah sedikit input pandangan seorang penonton. So dengan itu memang tiada unsur kondem² antara korang aku dan kitorang.Oraite dalam entry kali ini , aku akan hujahkan ‘kenapa’ aku tak suka tengok cerita melayu sekarang.

http://lh5.ggpht.com/_peCDtCKCYpY/THILoGVaiXI/AAAAAAAACWU/5K6NLWhjyhU/movie_theater.jpg

CLICK SINI UNTUK BACA SETERUSNYA

Syukur Sudah 1 Tahun Blog MelRomeo

Aug 22, 2010

2 Comments
Salam Dari Melz

Pertamanya , sebelum aku mulakan entry ini aku ingin berterima kasih kepada semua yang terus menyokong blog ini tak kesah kau seorang silent reader , reader active , reader leader and macam² lagi. Aku ucap terima kasih dan aku juga ingin meminta maaf tak kesahlah apa salah aku pun pada korang coz mungkin ada certain parts dalam blog aku yang motivasi part banyak makan dalam tapi seriously semua tuh pandangan aku dan teguran aku kepada korang.


CLICK UNTUK BACA SETERUSNYA

Mencari Guest Blogger MelRomeo.Com

Aug 21, 2010

281 Comments
Salam Ramadhan.

Pertamanya , mungkin blog ini semakin lama semakin merudum tetapi aku seringkali terfikir tentang rangkap mudah ini iaitu “air pun ada pasang surutnya” so aku dengan ini memohon maaf sekiranya tidak dapat berikan penulisan yang berkesan seperti dulu kala gara² cara atau lenggok bahasa aku semakin lama semakin menurun. Tetapi aku akan cuba perbaiki dari satu entry ke satu entry. Insya-Allah.


CLICK UNTUK BACA SETERUSNYA


Contest Kenangan Manisku Raya Bumper

Aug 19, 2010

0 Comments
Salam Dari Melz & Syah

Setiap orang di dunia ini,pasti ada 1 cerita atau lebih pasal kenangan manis. Kenangan manis jika tidak diluahkan apalah gunanya kan? Banyak benda boleh dijadikan cerita hanya kerana Kenangan Manis. Jadi kenang dan luahkanlah diblog supaya kita semua tersenyum melihat kenangan manismu! Melz & Syah juga mempunyai kenangan manis tetapi biarlah korang yang ceritakan dulu hehe.


CLICK SINI UNTUK BACA SETERUSNYA

Perkhidmatan Membuat Banner , Header , Template Blogger (Blogspot)

0 Comments
Salam Dari Melz

Sepertimana yang telah mel cakapkan, First Impression adalah salah satu cara untuk mendapatkan returning visitor dimana impact terhadap suatu design dan trademark masing² boleh membuatkan sesetengah individu suka terhadap blog korang.

Oraite Hari ini 19 Ogos 2010 dengan ini mel menyediakan ruangan kepada korang untuk tempah design² yang korang inginkan. Actually untuk session atau pun design² ini mel buat atas dasar suka² dan Tiada paksaan untuk menggunakan servis ini dan TIADA NEGO terhadap apa yang mel design dan jualkan. Sekiranya taknak menggunakan servis design ini, please jangan buat email fake atau seangkatan dengannya. Neway Terdapat 6 jenis design yang boleh mel providekan adalah seperti berikut :

SILA CLICK SINI UNTUK BACA SETERUSNYA

Tutorial | Install Platform Website Dalam Wampserver

Aug 18, 2010

0 Comments
Salam Dari Melz

Dalam entry ini , korang akan dapat input bagaimana mewujudkan 1 Platform website tak kiralah apa jenis CMS, Portal, E-commerce atau sama dengan Joomla , Drupal , WordPress , Zencart , Magento , Phpbb, Vbulletin dan macam² lagi boleh korang try and Error. Aku harap Tutorial ini jugak dapat korang gunakan sebelum korang nak try plugin , mod , extension dalam suatu live website.



Tiada Photoshop ? Pixlr Editor Untuk Anda !

Aug 16, 2010

0 Comments
Salam Dari Melz

Seorang Designer takkan pernah merasakan suatu itu sukar atau mudah, designer jugak takkan lari dari mencari aplikasi yang bagus untuk dicuba. Neway dalam entry ini, aku akan review serba sedikit pasal Web Pixlr Editor, Online Web designer yang terbaik.

CLICK UNTUK BACA SETERUSNYA

SILA UPDATE BLOGLIST KORANG

DAN

REFOLLOW BLOG MELROMEO.COM


SEKIAN MEKASEH


Tutorial Photoshop Membuat Banner Header Dan Logo

Aug 15, 2010

0 Comments
Salam 1 Malaysia

Dalam Entry kali ini, aku akan tunjukkan macam mana nak buat Banner , Header , dan Logo dengan menggunakan Imej yang sudah tersedia ada. Kiranya korang montajkan imej itu tanpa background dan satukan dalam 1 background saja. Oklah nak bebel panjang² pun tak guna , Jom tengok step by step :




CLICK SINI UNTUK BACA SELANJUTNYA

p/s : Sila Update BlogRoll korang dan ReFollow Blog Melromeo.com , sekian

4 Point Penting Apa Itu Domain!

Aug 14, 2010

0 Comments
Salam Dari Melz

Dalam entry ini, aku akan explain apa itu domain, macam mana nak beli domain, berapa harga domain , dan apa kebaikan domain sendiri berbanding subdomain dari blogspot atau sebaliknya. Setiap penjelasan adalah dari sudut pandangan aku dan sekiranya ada percangahan atau pertambahan tentang perkara ini. Sila hujahkan dibahagian comment. Aku sekadar berkongsi ilmu dan pandangan





CLICK SINI UNTUK BACA SELANJUTNYA

p/s : Sila Update BlogRoll korang dan ReFollow Blog Melromeo.com , sekian

Gambar Menarik Yang Mesti Korang Tengok!

Aug 13, 2010

0 Comments
Salam Dari Melz






Melz ada 5 Gambar Menarik + 1 Gambar yang Superb mesti korang tengok . Jom usha

Buang Bayi Hukum Mati | Melz Setuju

0 Comments
Salam 1 Malaysia

Kes² buang bayi semakin lama semakin menjadi² dan perkara seperti ini sepatutnya dah lama di hujahkan dan telah lama hukuman ini diwujudkan supaya tiada lagi kekejaman ataupun tidak berperikemanusiaan. Namun begitu , aku berasakan hukum mati adalah sangat rasional tetapi kalau diikutkan hukum hudud dalam Islam , perkara zina sepatutnya dibalas dengan hukuman Sebat. Berzina dan membuang bayi(Bunuh) adalah suatu perkara yang berbeza


.

CLICK UNTUK BACA SETERUSNYA



Contest Menarik Oleh DenaiHati.Com | Hidup Seorang Blogger

Aug 12, 2010

0 Comments
Salam 1 Malaysia

Pertamanya, tipulah kalau ramai tak kenal dengan DenaiHati.com yang dulunya adalah Denaihati.blogspot.com. Dulu dia pernah buat satu contest tentang SEO jugak yang bertajuk “Berani Hidup Untuk Gagal” . Contest yang dulunya sangat hebat kerana dijoin oleh para blogger yang sudah lama dalam arena blogger.





2 Software Yang Perlu Ada Sekiranya Anda Blogger

Aug 9, 2010

0 Comments
Salam 1 Malaysia

Dunia Blogger takkan lari dengan gambar , sebab daripada gambar akan memberikan seribu makna dalam suatu entry , dan daripada gambar jugak suatu entry itu akan lebih difahami dan setiap maksud yang tersirat akan dapat dibaca hanya melalui satu gambar. Oleh itu setiap gambar yang ada perlulah kemas dan cantik untuk dilihat. Kan?

Untuk itu , aku sangat menitik beratkan dari segi kualiti dan design suatu gambar sebelum korang upload ke dalam blog, flickr , picasa , photobucket , imagesack dan sebagainya . Oleh yang demikian , aku nak share ngan korang 2 Software yang mesti nak kena ada so senang la korang nak edit coz 2 software nie la yang paling senang

Medan Font Terbaik Untuk Designer!

0 Comments
Salam 1 Malaysia

Dalam pembikinan Header , Iklan , ataupun Banner dan seangkatan dengannya. Penggunaan font yang gempak sangatlah dititik beratkan coz daripada font pun dah nampak keunikkan suatu design. Dan daripada font jugaklah korang boleh jadikan Logo trademark korang sendiri. Contoh terdekat Facebook menggunakan font Klavika sebagai trademark dorang.

CLICK UNTUK BACA SETERUSNYA

Tips | Macamana Nak Tarik Orang Baca Blog Kita?

Aug 5, 2010

0 Comments
Salam 1 Malaysia.

Berkenaan dengan soalan yang diajukan dalam entry sebelumnya. Macam mana nak tarik orang baca blog kita ?Mel hanya akan beri 5 Point dimana setiap point mungkin dah dapat beri input yang agak banyak sekiranya korang cuba. Setiap point yang mel berikan pun adalah dari pengalaman mel jugak sebagai seorang blogger. Kita sebagai blogger pasti inginkan blog kita dibaca oleh semua orang namun begitu mungkin kita tak tau macam mana nak tarik orang. Oraite soalan yang bagus untuk mel terangkan satu persatu.


CLICK HERE


Berkongsi Ilmu Sekiranya Tahu!

Aug 4, 2010

1 Comments
NEW UPDATE :





CLIK HERE

Perkara Yang Aku Tak Suka Ketika Menaip Entry!

Aug 2, 2010

0 Comments

Salam dari Melz.

Ahaks.. lama betul aku menyepi dalam dunia blogging nie, rindu dah aku ngan angpa semua walaupun aku tau ramai yang tak rindukan diri ini ! Miahaha tacing lak malam² geni Dush² Actually entry kali ini ada kena mengena kenapa dah lama sangat aku tak update blog! Dan daripada entry ini jugaklah aku bakal kena tibai secara beramai² kerana aku dok mengata member aku walaupun dorang semua ada dalam bilik aku Miahaha. Oleh itu anda dinasihatkan supaya baca dalam keadaan relax dan tenang yep!

Oraite akibat daripada itu, kalau aku nak story dari A sampai Z memang panjang . Oleh itu aku dengan tak hensemnya akan menceritakan semuanya dalam bentuk point dan contoh.


READ MORE?

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo