Mari Belajar BASIC HTML / CSS dari Melz Part 1

Jun 10, 2010

Salam Dari Melz

Benda kalau kita belajar slow² lama² kita akan jadi pandai. Jangan suka terapkan dalam jiwa ataupun kepala , Ah malaslah nak belajar . Come on bro and sis benda² nie camni pun kita kena belajar walaupun nampak simple sebenarnya. Kat situlah kita dapat pengalaman hidup dari 1 benda ke satu benda. Ahh ada paham na ?

Aku nak cerita pasal HTML , Mungkin ia nampak mudah bagi sesetengah manusia yang memang dah pro dalam bab coding semua. Tapi yelahkan kalau nak belajar next next . kena lah belajar yang bawah² dulu. Lagi pun aku pun masih belajar so apa salahnya kita belajar sama² dan improve sesame ye tak ? Aku ada ilmu , aku sebarkan kat angpa semua lah ngeh²


okeh jadi bengap jap tengok gambar nie cis..

First² HTML itu kalau kita google pun semua orang boleh dapat jawapan , tapi takpe aku bagi jugak jawapan kat sini manalah tau kot² korang punya line internet terhad kan? ngeh² HTML itu bermaksud " HyperText Markup Language " bold lagi tuh.

HTML FONT!

Oraite kita belajar basic pasal fon't dulu yang sememangnya ramai dah tau kalau korang semua layan myspace kan ? Ngeh² tapi takpe , nama pun dah basic kan ? Kita belajar slow²! Ingat tuh.
Font² akan menjadi lain mengikut tag yang korang berikan . Korang jugak boleh test menggunakan notepad. dan korang save as Blabla.html . pastu korang right click dan Open with IE ke FireFox ke GoogleChrome ke . ikut browser koranglah.

  • Bold ini bermakna Bold iaitu font akan menjadi Bold
  • italic ini bermakna Italic iaitu font akan menjadi italic
  • strike ini bermakna Strike iaitu font akan menjadi strike
  • underline ini plak underline dan font akan jadi underline



CSS Font

Oraite itu baru pasal simple font yang korang selalu gunakan dalam posting or apa2 lah kan. so sekarang advance sikit pasal kecik besar atau bahasa ibondanya CAPSLOCK dan non Capslock yang korang selalu buat tuh. Senang jer . Jom usha kat bawah nie contoh CSS Korang pergi kat Layout > Edit Html > Korang search Text-Transform

text-transform : Uppercase ;

UPPERCASE --- perkataan akan menjadi besar semua iaitu full capslock. tak kira korang tekan caps ke tak tekan ke . ia akan tetap menjadi capslock

Normal Case --- Bila korang gunakan attribute Normalcase plak . Korang boleh gunakan khidmat Capslock atau tidak . ia akan jadi standard font.

lowercase --- korang akan nampak semua perkataan menjadi kecil jer. tak kesahlah korang tekan capslock ke apa. ia tetap akan menjadi tulisan kecik.

Okleh nanti kita sambung na , nak kuar sat ngehh²

yang cute ,




16 Comments:

Ryan Valentine said...

nice..
suke blaja^^

Iza said...

Baru lepas baca...dah tinggalkan pesan ni.....
dah tegur dan senyapa kat shoutmix lg....
jgn kata perkataan, tulisan juga....
selamat berilmu..

Aida a.k.a Beardot said...

bagus...lepas ni buat tutorial plak ya...kami blogger baru leh la blajo & edit blog sendiri..tq 4 d info

JAI said...

Wehh..lu buat buku satu bro senang gua nak refer nanti..apa2 tahniah blog lu terpilih blog terkemas oleh ariffshah

noor afzan said...

orait, ni la entry yang di tunggu-tunggu.
so, wait for next part.

eykameow :) said...

ehehe next step pls!

CikLilyPutih said...

ok ok, teruskan lagi cikgu melz

~ ReD ~ said...

haaa...suka H.T.M.L dlm pic tu..hehe

+akufobia+ said...

habis 1.OK.next.

/Dayah//Nurul/ said...

yg cute dayah.
haha, bagusla mel xkedekut ilmu :)
truskan tempalate info

makdara terdiva said...

nice info..sonok gak blaja online nih... :)

MC said...

walaweh...melz jd prof..haha

Hassanah said...

basic tutorial yg ditunggu-tunggu

helena's said...

kompom cikhel gunakan sebaiknya..tenks melz!

Melz said...

thanks guys :) hehe

[z@ck] said...

nice!

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo