2 Social Network Dari Malaysia

May 25, 2010

Salam Info Malaysia

Sebelum utarakan Sosial Network ini , ingin mel kembangkan lagi apa itu Social Network. Social Network ialah rangkaian sosial untuk kita mengupload gambar , mencari kenalan menggunakan sistem Add Friends, Bermain game² berbentuk Java, mengupdate status dan meninggalkan comment serta macam² lagi keistimewaannya.

Jika korang membaca penulisan ini , pasti korang sudah ada Facebook atau Myspace yang sememangnya tengah hot di pesada dunia. Namun penciptanya adalah dari Luar Negara. Tetapi tahukah korang yang kita di Malaysia juga mempunyai Social Network iaitu penciptanya berasal dari Malaysia! Dan sekarang semakin popular dikalangan penduduk Malaysia.


Jiwang.la empire besar daripada JiwangNetwork iaitu terdiri daripada Jiwang.Org , Jiwang.Cc , Jiwang.Net , Jiwang.Ws. Didalam network ini korang boleh download apa² ajer dari Movie / Music / Software dan macam² lagi. Didalam web ini jugak korang boleh mendapatkan informasi tentang Komputer , kereta , game dan macam² jugak hehe. banyak juga yang boleh dapat daripada 1 sumber kan ? terbaik!

Oraite sekarang melz nak cerita pasal Jiwang.la iaitu Social Network daripada JiwangNetwork. Antara aplikasi yang boleh korang dapat dalam web ini.

1. Social Network
2. Chat bersama kawan²
3. Bermain Game Arcade
4. Blog
5. Community
6. Forum
7. Videos
8. Polls

Jiwang.la ini jugak memberikan peluang kepada korang untuk menukar theme iaitu background dan macam-macam lagi iaitu sama seperti Myspace.com . Neway Korang kenalah mahir dalam CSS/HTML untuk menukarnya sekiranya korang mau!

Hoho banyakkan kegunaan yang ada dalam website ini ? Apalagi mari mengorak langkah untuk mencubanya. Nak tau lagi ? Pergilah sendiri! Jiwang.la hehe




Dari pandangan aku , website ini lebih kurang macam Facebook iaitu dari segi warna , style dan applicaton dia. Tak pastilah kalau korang dapat pemerhatian yang lebih banyak dari aku tapi aku just boleh bagi tiga jer , kalau bagi lebeh2 tuh yang malas nak godeh sampai kedasar ahaha.

So kita boleh roger dia sebagai Facebook Version Malaysia ? Urgh buruk yoh, Papepon name dia still MyFriends2u.com dan penggunaan Domain yang agak panjang tetapi telah diutarakan oleh admin dalam status aku. Mekaseh kerana alert tang situ ngan users hehe.

Dalam MF2u ini jugak ada game arcade iaitu lebih kurang macam Jiwang.la . kat situ korang boleh beat ngan kawan² korang untuk mendapatkan markah tertinggi . So Buatlah yang terbaik untuk mengatasi kawan korang ahaks.

MF2U ini jugak memberikan application untuk Form Job iaitu korang boleh search kerja² yang berada di Malaysia ini. Ok lah tuh ada jugak pekdah kepada penganggur macam aku nie ahaha.

Selain daripada itu juga MF2U ini jugak memberikan platform untuk korang jual beli dalam 1 web yang sama. Hoho dah macam Mudah.my dalam MF2U ini. Takpelah kan memudahkan pengguna. Sambil berkenalan sambil berniaga tak gitu ?

So apa tunggu lagi ? Jom usha² MyFriends2u.com!

Papepon marilah kita mencuba 2 Social Website yang ingin naik ke persada Malaysia . Taksalah Kalau kita mencuba untuk menyokong industri Internet yang berada dalam Malaysia ini! Enjoy



28 Comments:

Encik Tikus said...

malam tadi member aku suruh bukak myfriends2u.com tuh tapi malas,haha

anyway thanx for the information :)

Aus MeLankoLik said...

dah buat , tapi die cm berat sket la , hahhak

Ery Farieha said...

aus kan, sme nak gelak "hakhak"
hahaha jahatnye aku =P
aaa x bukak dah myfriends2u tu. huhuuh

a kl citizen said...

bagus juga social network ni kan

at least berbangga juga orang malaysia

Si Kenit said...

liza penah dgr myfriends2u je
tapi jiwanglah tak penah dgr
so jiwang ke social network tu?
hehehe

hakimfaridzul said...

thanx for the info mel!

Faizal The Newscaster said...

dengar juga pasal mypren2u tu..
tapi setakat ni tak terlarat dah..

dengan fb, gb, tweeter, blogger..
hahaha tak terkejar dah wehh

friendster ngan myspace aku dah stop terus..

nabil_potter said...

info menraik..

y@n@ M!B said...

wah xpernah dgr lg web ni b4 ni..tengs for da info..hehe~ ^_^

Melz said...

harap berguna la untuk korang ;)

Legasi Piston Pecah said...

kalau jiwang[dot]org memang join sgt2 lah..jiwang lah tu kurang sikit

Anne Boleyn said...

hmm~tak join lagi 2-2 tu..

Epul Azimi said...

sejak bila mel buang disqus ni?

dulu2 suka layan sepaku.net sbb ade lagu2 best tapi skunk ntah ade lagi ke tak tak tau...........

Melz said...

piston : aku pernah nampak ang kat sana . tapi aku jarang hola2 kat org sana hehe

anne : mesti mau join! take time hehe

Epul : Aku dalam tempoh eddah berblogging ahaha

Mario said...

aku ni mcm takut arr nak join mende2 ni... fb ms seme aku takde...aku takut nnt aku ramai kawan...hehe
aku ni dah lah tak betul ... jadi biar arr aku cenggini je...
anyway...ni satu info yg bagus utk aku tau so takdelah aku ketinggalan...thanks bro

Sharinginfoz said...

macam2 kan ada.. tak terlarat nak update.... cukup twitter dan fb itu pun fb tak update sangat

Nieyzar said...

Bagi aku, MF2U ni bosan skit la.. Function mcm tak cukut lengkap.

Yatre Hayati said...

my friends2u memang sama mcm FB...tapi function yg lain tak habes jelajah lagi

paeh said...

ada lagi. ruumz....

lizz said...

sebelum ni, aku tak tertarik nak join facebook malaysia tu.hehe.tp,macam kena join je ni.hahaha.thanks wat review ni

syahirul said...

kenapa dari malaysia tapi guna domain dot LA? derrrr... guna aje la com.my hahaha

joegrimjow said...

melz
bile ko nak ko nak buat lama sosial sendiri?
hehe

;)

fezaL Mohd said...

bru thu benda ni .
menarik .

ingt malaysia ada kg chat je . haha .

luth textile said...

wah wah.. harap2 terus kembang maju macam web sosial lain.
facebook boleh maju, takkan website orang kita tak boleh ke depan kan?

good ..

||| PöJìé PööH ||| said...

Dah memacam social website yg ada la nih...
Pening paler dah nih..

Love,
PojiePooh Abdullah

QieFLy si Dolce said...

dah bnyk laman social aku fenin2...tapi myfren2u tu slow skit...

heart~ said...

gud info nak2 utk org yg buta IT n ketinggalan mcm nana ni...kekekeke

i'll try...tengs!

Rizuani said...

Akunsekadar nak bagi sedikit info. www.myfriends2u.com

Kalau nak guna .com.my rasanya aku utamakan negara aku malaysia..so aku letakla my tu kat depan sekali.

Tu yg jadi my, friends tu plak kawan yg ramai coz ada 's' kat friend tu...yg 2 u to to malaysia, you and the world ( universe *kalau la ada internet selain bumi ni *just kidding )

Walau apa pun www.myfriends2u.com baru and tak sampai sebulan. Sebarang cacat cela adalah dtg dari kami dan harapan dapatla membantu untuk membina supaya lebih baik dimasa hadapan.

Sekian terima kasih

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo