Tips Mendapatkan Traffic Blog Dengan Betul | Serious Part 1

Apr 8, 2010

Salam Dari Melz

Template + Header = First Impression

Rasanya Mel dah duk bebel benda nie banyak kali kan? Oklah mari kita cari lagi macam mana eh? Oraite Mel harap korang baca entry nie sampai habis coz nie mel nak reveal kao² punya hehe . Pertamanya korang buat blog , janganlah terlalu obses dengan template korang dan cakap wow dah lawa dah nie, siap ada lagu dan kartun berbunyi dah best nie , orang lain mesti suka nie. Buang pemikiran itu please .

Guideline

Apa yang korang kena buat adalah mencari guideline untuk korang dapatkan template yang sangat terbaik untuk 'orang' lain yang baca . Bukan kita ok! Lepas dah cari guideline segala macam . Now buat satu entry dan tanya pendapat orang² yang dah berpengalaman tentang template dan cara penyampaian korang dalam blog. Jangan malu bertanya dengan apa yang kau dah buat. Kalau ada orang marah² ke nak kutuk² atau apa sekali pun pasal blog kau tak cantik lah apa lah itu lah. Come on, nak majukan? Improve tuh dulu.



Domain

Sekiranya korang baru nak mulakan blog, penggunaan domain aku memang nak titik beratkan . Korang janganlah nak amek mudah time awal² start blogging, kalau boleh cari domain yang sememangnya korang nak pakai lama.Sebagai contoh korangj anganlah nak pakai domain 'sayaseoranglelakikacak.blogspot.com'. Korang ingat senang ke nak ingat? So takyah beringat, so carilah domain yang mudah diingat. Coz kalau korang tukar domain. Rugi Alexa , PR semua bai. (Aku tak kesah kalau korang nak manipulate 2 benda nie sendiri pakai sendiri tau lah kan ?). Tapi kalau dah manipulate, korang tak boleh ukur cara korang berblogging kan ?

Dan tunggu untuk entry yang seterusnya ! Aku akan rushing update sebab nie aku bahagikan kepada 3-4 Part . Kalau aku tak bahagi²kan . Kompem korang bosan baca coz terlalu panjang untuk aku hujahkan Ahahaha . Enjoy this entry

Regards
Melz

♥ Share it if you love it

33 Comments:

KERAK NASI said...

:) TQ untuk info

Hazzy Ishak said...

dah banyak kali tukar header
masih tak puas hati lagi
masih dalam pengubahsuaian lagi
teheheeee

n A d i A said...

info yg bergune... akan d pratikkan..

green said...

info berguna..cepat laa uodate part lain2..

Darkbatman said...

tq tuk info ko melz.. xsbr nk tgu part lain..

maslinamansor said...

ada sesetengah blogger walaupun dah tahu yang pasang lagu2 tue boleh menyebabkan orang xdatang blog dia, dia buat tak kisah...

so, biar kita buat tips macam nie supaya kita boleh remainkan orang...

Walaupun lagu tue sesedap mana pun tapi kalau dok berulang... mau naik jemu...

From The News said...

inilah entry yang ditunggu-tunggu!
cayalah bro!

stormz said...

thanks 4 d tips :)

shandye. said...

saja nak berkongsi tips:

1. guna template yg load dgn pantas. template yg terhegeh2 hendak load walaupun masa tu internet tgh laju akan buat aku rasa mcm nak sangat2 tekan butan [x] kat atas kanan tuh.

2. setuju dgn tips utk url tu. guna nama yg catchy dan senang ingat supaya orang yg pertama kali singgah pun boleh ingat alamat blog dgn mudah. mcm blog aku: "ngomelsikit.blogspot.com" memorable, kan? hehe...

3. blog aku tak ada header yg aku boleh panggil betul2 header. haha. cemana tu?(ok, yg ni bukan tips. saje nk merepek2)

sueanne said...

Thanks melz..heeeeeeeeeeeee.

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Lu cakap gua terasa la bro..
betul la apa yg lu cakap..
Masa nak pilih domain tu..
Pikir betul2..
Jangan jadi cam aku

Gua punya url punya la panjang..
http://pejuang-kesenian-extreme.blogspot.com

Nak tukar sayang pula pasal selain menjadi trademark pasal mempunyai nama yng pelik.,aku dah mempunyai PR2..sayang siot..

Azizuan said...

thanks for the tips..pasal header lawa agak susah la utk template minimalist..keke

Atiqah Adnan said...

aku selalu suruh ko komen belog aku tapi ko tak respon pun.. ke aku yang terlepas pandang babe..?? check laa belog aku ape yang kurang nak tukar template hebat cam ko n blogger hebat lain aku memang tak pandai laa..^^

hope sudi bantu k..

AuraFIza said...

Info yang saaangat berguna untuk blogger yang macam i ni. Tak pandai-pandai dalam dunia blogging.. Huhuhu..

Meh datang tengok blog i...pastu u tengok apa yang tak kena.. especially dari segi penulisan...

Suliana said...

good info.. tapi tulah, dulu saya tak tahu domain tu apa..last2, haa..amik ko panjang nye address.. kalau tukar, mesti org lain tak leh access dah blog kita kan??

fitrijohari007 said...

template ku simple..hehe..tq2~

Anonymous said...

marah ke bang? hahaha.. entri ko tulis macam marah2.. takut aku.. keh3..

+akufobia+ said...

ohhohh.kau comment la blog aku eh.ha.ha.

lizz said...

hi all. jangan lepaskan peluang setiap kali Mel ni bagi info. even nampak macam simple, tapi sesungguhnya aku banyak sangat2 belajar dr Mel!!! if tak, jangan harap blog aku nak bernyawa sgt now:P

churalliya said...

cepat tau update sambungan cerita nih.. hehe..

Alynn Notnot said...

thanks for the useful info. template aku simpel je. sriyes. hrp2 readers aku suke la :P

cik EPAL said...

suka blog kau :)

|| nemo mimosh || said...

lambatnye nak tunggu..baru nak salin tips..ei..

Nurul Harun said...

thanks melz! (;

Iza said...

Salam.....
aku ni excited nk baca tips yg ko nak bagi tp ciput je yg ko tulis.....ko tau tak, kalau ada tips yg berguna, orh xtak bosan membaca walaupun panjang berjela.
Satu lg mengenai tya pendapat org ttg blog sendiri, aku dah buat siap ada hadiah lg tp hanya 2 org bc feedback, so macam mana aku nk tau ttg kekurangan blog aku.apa2 pun thanks atas info yg berguna dan thanks jgk pada 2 org yg sudi bg pandangan kat blog aku tu....

fiza said...

Thanks for the tips melz (^_^)

Nadia naddy said...

Template + Header = First Impression

yupp!!

setuju sgt dgn cik mel yg mengatakan dua benda nih penting utk dpt good first impression dr org lain... memandangkan sy sendri pun masih baru dlm dunia blogging nih (baru start awal thn ni) maka entry sebegini sgt2 laa di alu2 kan...thx!

||| PöJìé PööH ||| said...

thanks for sharing Mel..
tp Pojie dah masuk kali ke 4 tnya Mel xpnh bjawab..
blog n blog template Pojie ok ker?

wanes said...

info yg berguna, dulu aku letak suka hati ja domain aku. skrang nak tukar pun tak sesuai dah...

Hasrol Nizam said...

baru jek nak teruja baca entry ni..adoi..keciwa sat

DaHLia said...

good info!!!

dulu ingat nak berblog suka suki jer...skrg ni xsangka besh giler...
kalo tau, mesti dah assign nama besh awal2, beli domain sendiri...tp tu lah, dulu buta kayu...huhuh

fiq said...

wah..me asik masuk sini jer cari info baru. apapun thanx for info..silala singgah blog me komen skit coz me rasa cam ada yg tak kena jer ngan blog me..me tunggu melz punya entri baru lak..k

kozumi_ro said...

ahak...selamat url aku x panjang hihi^^

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo