Nak Maju Kan? Tips Mendapatkan Traffic Blog Dengan Betul Part 2

Apr 12, 2010

Salam Dari Melz

Loyal Reader
Lepas dah setel semua Part 1, Mari kita biasakan diri dengan blogger lain. Blogger lain gunanya untuk mencari Loyal Reader dan kawan². Jangan rasa diri tuh cantik or whatever sampai jadikan perkara itu sebagai penghalang untuk korang mempromosikan blog korang dengan blogger² yang lain . Come on , Nak majukan ? Janganlah sombong. Cari segala ilmu yang ada dari orang² lain dan cantumkan pastu sebarkan kepada orang lain dengan 1 niat "Berkongsi". Kau kongsi, orang lain pun suka. Jangan plagiat kao² sudah. Boleh? Nak majukan? Mesti boleh punya.

Ada orang tanya , macam manalah nak dapat traffic ribu-riban kan ? Weh guys , kalau takda usaha takkan korang dapat semua tuh gedebuk jatuh kat depan mata weh .Semua tuh mesti ada usaha , usaha korang tuh semua terpulanglah kepada cara memasing . Memang betul ada yang dapat semua tuh jatuh begolek² kat depan. tapi tuh semua 1 dalam 1001. So semuanya janganlah bergantung kepada 'muka lawa,hensem,kacak dan bergaya' ah persetankan semua itu. Kalau penulisan kau power, orang akan direct suka dengan apa yang kau tulis.

Neway cara nak cari traffic nie bermula dari 0 dia macam biasa, antaranya buat contest , blogwalking , publish kat mana² social networking. Dari situ blog korang akan dikenali oleh blogger² lain . Senang jer kan proses dia ?



Blogwalking - Chatbox, Shoutmix apa bagi tuh semua penting kalau korang nak eratkan hubungan ngan blogger lain just nak borak² kan! benda nie penting dan perlu dibuat hari-hari just nak eratkan lagi perhubungan dengan blogger lain. Seriously aku dulu 0(kosong) beb , blogwalking semua mana aku tau. So nama pun newbiekan? apa lagi galilah apa yang tersirat untuk 'blogwalking' so aku ciptalah topic cara-cara berblogwalking dengan betul. 2 Entry aku berjaya publishkan dengan berpandukan daripada pandangan aku .


Contest - Benda nie aku akan ceritakan untuk next part lah kot sebab agak panjang bai ahaks.Bukan apa bai kalau korang nak buat contest pun semua ada cara dia, bukan main hentam jer. ahaks .

Tanya - Tanya² lah kepada yang korang rasa boleh bertanya. Kalau korang nak tanya kat aku direct pun aku takdehal . Coz latelypun aku dapat banyak soalan kat dalam email. Tapi guys nak tanya soalan tuh biarlah matang sikit. Kalau korang soal main² pun aku akan jawab tapi agak Keciwa dengan soalan yang macam 'main²' Fikirlah bebaik sebelum menyoal.

Bai kalau rasa tips aku korang dah selalu nampak, takyah baca bai wa tak pakse ahaha Neway Part 3 Lekluhder.

16 Comments:

AISHA SAAD said...

rasa yang sume2 okkeehh...
just part contest jek!!
seryesly malas sbb tak tau...
huaaa~
kdg2 org yang buat contest tuh banyak sgt syarat, paste tuh lah, ini lah.. aku dah lah newbie, dari nak paham instruction yang berbelit2 baik aku tak pyh join!!

tapi, tgh move ke arah itu...
huuu~

Si Kenit said...

weewittt
thanks for the tips MELZZZZZZZZZZZZ
haha
suka ai dok panggil nama dia ni pepanjang
hokhok :D

ardinihumaira said...

^_^


dni pun terfikir juga macam mana nak dapat traffic sampai ribu raba.. eyshhh silap.. ribu riban.. tapi sebenarnya dni tak kisah pon traffic jem ke lengang ke apa.. ntahla.. mungkin tak kena santau ngan semangat berblog secara serius lagi kot ;'( sape nak tolong santau? pelizzzz pelizzzz.. dni teringin nak jadi blogger macam melz, cik epal, dan zie madini

ardinihumaira said...

^_^


dni pun terfikir juga macam mana nak dapat traffic sampai ribu raba.. eyshhh silap.. ribu riban.. tapi sebenarnya dni tak kisah pon traffic jem ke lengang ke apa.. ntahla.. mungkin tak kena santau ngan semangat berblog secara serius lagi kot ;'( sape nak tolong santau? pelizzzz pelizzzz.. dni teringin nak jadi blogger macam melz, cik epal, dan zie madini

ciKeju said...

thx for the info bro melz..
tabek laa kat ko..
mmg ribu riban laa org dtg blog ko..hehe

|| nemo mimosh || said...

adui..mesti ber part part

JAI said...

Ilmu yang tak ternilai bila dikongsi bertambah tinggi nilainya...keep up bro..nak jerr gua buat novel TIPS bersama MELROMEO..

DaHLia said...

melz, biarlah orang dah cerita sekalipun, xsalah citer banyak kali :)

wanes said...

hai melz, bestnya baca2 info dari melz..tambahan lagi wanes ni newbie perlu banyak baca2..tq melz..

edda(",) said...

thank melz

Muhammad Adam Rayyan said...

melz.. engkolah idolaku!!
wahahaha~
tq so much!!!

Mr ProPiTo said...

Bagus ni... hehe...
best2 tips ni.. :0

eQuRlz said...

thanks for these tips.. :)

Hasrol Nizam said...

tips2 macam ni mmg penting buat newbies. tapi aku tak baca lagi part 1..nanti aku usha yek.. :)

Hasrol Nizam said...

eh, dah baca dah act..lupa lak..haha..
sori der, nyemak comment kat sini.

yg tips blogwalking ko bagi lepas2 tu aku suka.dan still dalam proses..Agak2nya jadi kot..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

mantap seyh... melz punya traffic memang mantap.. :-)

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo