Belajar²lah Hormat Orang

Apr 14, 2010

Salam Semua.

Hati jadi cam tisu bila kena perli, perasaan terumbang-ambing bila kena sentuh sikit, hidup tak tenteram bila kena maki sikit .ahh standard la tuh bai. Sokey certain manusia memang tak pernah face benda² camni. Apa yang perlu korang buat relax and tenang jer. Semua manusia kat dunia nie akan ada 1 perasaan dengki ngan kehebatan orang lain . ahh aku pun ada jgak , tapi pandai²lah control kan ?

Dengki nie pun janganlah korang fikir semuanya negatif , come on lah . kalau kita tengok bateri pun ada negatif ngan positif. Kalau kita pelbagaikan barulah bestkan ? Actually mungkin ada certain orang tak paham maksud dengki pada positif . Dengki positif nie bagus , kita gunakan dia sebagai api semangat untuk kita bersaing ngan dia atau aku roger sebagai pesaingan sihat! Sama² naik dan sama² tolong. Mesti akan rasa harmoni antara 1 sama lain.

Dengki pada negatif memang orang tak suka. Tapi apakan daya kita nie manusiakan ? Benda yang benci pun boleh jadi suka . Papepon memang betul sapa² pun boleh berikan comment yang pedih , pedas , sakit, marah , suka , best , dan tak best . Actually itu semua perasaan yang sekejap. kalau korang kuar rumah dan hua hua ngan member². Kompem hilangnyer perasaan itu rite?


Masalah manusia bila dengki negatif terlalu banyak dalam diri

Tapi aku fikir dalam-dalam . Kepada yang suka mengutuk atau mendengki dalam dunia blogging. Sebelum korang nak kuarkan statement mengarut atau aku panggil statement yang budak² nerd tapi hati cam syit jer kot yang selalu buat ahhh cerminlah diri tuh dulu, tengok aras kau kat mana. Aku tak salahkan korang nak dengki or whateverlah yang ko nak buat coz itu kerja kau bukan kerja aku.Tapi kalau dah buat camtuh, tak rasa diri tuh hina ke?

Bukan nak marah tapi tegur , ramai dah kot member aku yang kena camni. Kalau korang takda rasa baguslah tapi kepada yang terasa tuh cepat²lah berubah . Bukan susah mana pun kan ? So moral dalam entry ini , Orang lain itu juga ada perasaan macam kau ada kan ?So senang jerkan proses dia ? kalau kau tau hormat so kau takkan suka nak dengki² nie .Simple jer bahasa dia . Belajar²lah hormat orang lain.

27 Comments:

Terry Verry Berry. said...

Belajar dari kesilapan orang, belajar dari kesilapan diri sendiri,
belajar agama, ikut landasan agama, sure OK nyer.

y@n@ M!B said...

org dengki ada di mana2..
lg sakit klu dlm dunia realiti sbb mcm teringat2 muka dia..hehh..(-_-)

eyra said...

huhu kata-kata anda membuat diri saya bersemangat sedikit.....

Nur Mudrikah said...

biase la mnusia..
xpernah bpuas ati ng org laen

Mr Kamikaze said...

Hormat menghormati amalan mulia...sebelum kita nak dihormati, kita mesti hormat org lain dulu..

nice entry bro...

Adziim said...

Biasalah ikutkan sangat hati, abaikan akal fikiran.

Sendra said...

setuju kata mr kamikaze tu..sebelum kita nak dihormati kita mesti menghormati orang lain dulu..maybe kita tak dihormati sebab ada yang kita terbuat silap tak hormat org lain tanpa kita sedari..jadi memang kena terima jugalah benda tu..kita kena cermin diri kita dulu sebelum heboh nak kritik2 org..

(tapi yang aku annoying spesis baling batu sorok tangan..cess..)

BeaN MorENo said...

mel hormat aku dulu eyh...hak3...

soffya cik bulan said...

sabar ye yop..adatlah tu manusia kan..

mungkin mereka kena belajar sivik, moral dulu bagi lebih sikit...meh masuk kat sekolah cikgu...:P


atau kena belajar budi bahasa banyak sikit..mungkin juga.hehh

leEya said...

orang yang dengki semstinya cmburu dengan kepunyaan kita..atau kelebihan diri kita..tok sah dilayan..sabarr ;)

sI tEDI said...

secara jujurnya hari ini aku ada marahkan seseorang di dalam entry. tapi tidak sampai mencarut!

dan aku berasa puas...

:))

Terima kasih atas ingatan ini Melz.. kalau ada kesabaran.. aku akan cuba mengcool downkan peraaan marah jika perlu.. :)

Nuraisyyah said...

aslmkm..hmmm....penahla xbpuas ati ngn certain entry yg d post..bkn xhormat org..tp kdg2 emosi 2 agak 'mnonjol' cket ble ade certain blogger yg ske maen redh je post pe2..xpk bnde 2 sensitif ke ptot ke x ptot ke..hmmmm..yeah..masing2 perlu cermin dri masing2..hehehe..btw, stu pkongsian yg menarik~ :)

ZayZareen said...

terdiam sejenak, bru trasa nak down jap..tiba2 terbuka entri ni wat my spirit dtg mari!!yeah dan berfikir..sangat cool kata2 Melz..yup hormat menghormati itu budaya kita..tQ

Nur Su'aidah said...

erkkkkk! melz, ko ade mrh aku tak..?? huhhuhu.

baru2 ni ada aku dpt teguran ni tp ok laaa. sebaik positive. aku pon pk positive jaaa. mls nk byk pk.. haha :D

Cath J said...

sokong dik sokong... :)

|arieza| said...

klu kita nk org hormat kita, kita kena hormat org lain jugak kan :)

aizuddin.com said...

tak payah dengki2..sapot antara satu sama lain..baru leh maju

eyra said...

suka entry ni sgt2....
ia membangkitkan semangat saya....
:)
terima kasih...

suaidah said...

alamak melz! hilang semua yg komen la yer?

Melz said...

takpo ada bekap :P

Melz said...

hehe nak tengok effect jquery uh :P

Melz said...

yeap kita kena happy . jangan tak happy ;))

mamashasha said...

betul mel...belajar2 lah respect orang kan....tak salah ada perasaan iri hati pada seseorang tapi cuba2 lah pandang dr sudut positif bukan menjatuhkan air muka.....nk tegur org pun ade cara....

Nurul Harun said...

setuju.. setuju bangat..

kalau orang lain boleh hormat kita, kenapa kita tak boleh buat benda yang sama kan??

darkbatman said...

betul tu melz..belajar la hormat orang lain. dengki2 dalam blog apala yang dapat..

Anne Boleyn said...

BETUL SANGAT! hana harap orang yang pernah komen hana recently on topic ENTRY BASAH, baca entry Mel ni. Dia komen tak berapa nak good2. tapi Hana buat tak tau jer..tak de pon pergi blog dia balik serang2. Acting cool..acting professional. i hope dia yang sakit hati sendiri. :)

ika said...

hormati orang tua. err.
ade kene mengena tak? haha

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo