Perempuan , Mari Kenali Hati Lelaki Part 1

Mar 31, 2010


Salam Dari Melz ,

Lelaki itu simple kan ? Tapi susah nak faham hati lelaki , Melz nie lelaki so mel nak share sikit pasal lelaki . Memang betul tak semua lelaki sama , so stop la nak cakap tang tuh ok . Ini cuma dari pandangan mel dan mungkin sama dengan diri mel sendiri . hehe . Actually entry kali ini takda kena mengena ngan rancangan TV3 " Hati Lelaki " ok ! hehe . So mari kita layan apa yang mel nak bahaskan dalam entry ini . Actually ada sedikit yang mel bincang dengan sorang blogger RinaSalleh sewaktu pulang ke Johor . Thanks Rina! :)

Baiklah Melz mulakan dengan Lelaki itu dianggap ketua keluarga jika sudah berkahwin .Bila mempunyai 1 tanggungjawab yang agak berat so si Lelaki ini mempunyai 1 Ego yang perempuan susah nak faham . Dari pandangan Melz , memang betul lelaki ada 1 Ego . Ego dia general ok , tapi Melz still takdapat kaji lagi ego nie yang macam mana . yelah macam Melz cakap , ego lelaki nie general . Ahaha

Rina ada cakap pasal perempuan kalau nak sesuatu benda , dia takkan cakap yang dia nak benda tuh sebaliknya nak lelaki faham apa yang dia inginkan. Ahhh kat sini payah beb , lelaki ini susah sikit nak paham . Sebab Melz pun ada tertengok satu scene cerita yang best , tapi aku lupa apa nama tajuk dia . Korang usha jer kat Youtube pasal 'Cerita Cinta' kot something like that la . Ahaha

Cerita dia lebih kurang camnie .

Si lelaki kuar ngan si awek dia , dan² esok hari jadi awek dia . So sajer la cari modal nak suruh si pakwe dia belikan hadiah time² dia memerlukan satu handbag. Tup² pergi la dia ke satu butik yang agak chambest dan si awek nie ternampak bag idaman dia. Duk tenung jer bag tuh tapi si lelaki ni macam tak paham . So si awek nie tetibe jer pissed . LOL ( kan aku dah cakap si lelaki nie memang tak faham ) .

Lepas si awek tuh pissed , si lelaki blur , so kalau angpa semua gaduh si lelaki ini akan cari jalan untuk betulkan apa yang salah . Sampai la dia roger member dia , dan dia masih tak faham barang apa yang dia nak? Handbag ke purse ke or baju . (butik kan ? benda kat dalam tuh dah la macam² ada) .

So si lelaki pun tengok la handbag dan berkata " Mak aih ,mahal gilak! kopak² " . Tup² dia beli la purse sebagai penganti untuk hadiah hari jadi . Tapi si awek dia nie still muram , so dia tau la yang dia betul² nak kan handbag tuh . selang seminggu barulah si lelaki nie belikan untuk dia.

So moral kat story nie. (Melz compilekan dari cerita ni , mungkin benar mungkin tak )
  1. Kalau si lelaki nie jenis malas nak amik tau , memang perang besarlah jawabnya . Kan ? yelah kalau si lelaki nie buat dono jer , pastu si perempuan tetibe* nak marah² si lelaki nie. So si lelaki nie marah la balik ahaha.
  2. Si perempuan tak nak cakap apa yang dia nak direct kat lelaki ( macam Melz cakap lelaki tak faham bai ) last² dapat 2 hadiah dari lelaki nie . (kat situ si lelaki nie rasa yang perempuan nie kikis duit dia ahahaha)
  3. Si lelaki nie pengorbanan dalam menjaga hati si perempuan kuat gila kan ?
  4. Si lelaki nie cuba untuk memahami hati perempuan tapi si perempuan tak faham hati lelaki .

Ok , kepada perempuan . Kalau korang nak tau , selalunya lah kan . Si lelaki nie akan cepat bosan bila dia dah dapat tenangkan hati si perempuan . Korang faham²lah yep ;) So cubalah faham hati si lelaki dengan cara korang sendiri .

p/s : Part 2 ? Erm Melz akan cuba story pasal Apa yang lelaki tak suka pada perempuan !
p/s : Jangan pula cakap yang Melz cakap nie semua macam betul jer semua lelaki camtuh . Tak² nie hanya sedikit dari pandangan Melz dan pandangan lelaki lain iaitu merangkap kepada kawan² Melz! :) hehe

27 Comments:

NAJ HEBAT said...

Beta amat menantikan part ke 2..
ngiahaha

Nur Su'aidah said...

huwahuwaaaaa!!
ada masuk pale, ada yg tidak.. tp xpe.. nk tgu melz punye part2.. hehe ;DD

pmpn kene belajar lebih memahami lelaki.. oyeahh!! tq melz.

mira ellyna said...

so klu perempuan tenang die bosan la erk??
cne tu erk...

Melz said...

mira : maksud mel kat situ .

bila si lelaki berjaya pujuk si perempuan . mesti si lelaki tuh cepat bosan dengan perempuan tuh..

Edriena Hazelina said...

betul ape yang mel cakap kat atas tu.

saye dan inchik bf selalu selami hati masing2. so, saye tau ape yang lelaki xpaham. ape yang lelaki xsuke. leh dikate kan saye dah 90% paham jiwe lelaki.

sebab saye da jumpe 10 orang lelaki yang macam2 perangai.

sambung lagi ye. suke bace.. ♥

nursarah said...

I redha je kalau si lelaki tu tak paham. :p

chokio_nia said...

haha..pompan mang komplikated..laki pon okeh..

f_aRa_aINa989 said...

pompuan mmg camtu, dia xnak bg tau direct, dia suka bg sign. laki kena faham sign pompuantu....

and kpd pompuan, kalau ur bf x faham, mmg dh bg sign byk kali x pam2 gak( x taula dia pi sek mana)..hek3~~..korang bgtaujelah, "syg,nak begni boleh"...heheheh....
kalau dia boleh bg dia bg punya...chewahhh....hehehe

FaTiN said...

mel, lelaki suka tak perempuan yang x suka merajuk? jawab jgn tak jawab :D

mira ellyna said...

so cne nk uat xnak bagi lelaki bosan yaa..

enyheartsdiamond said...

boyfie eny faham je eny nak apa :))

Athirah Ibrahim said...

llaki cpt bosan bila dah dpt tnangkan hati ppuan.

so, untuk buat lelaki tidak cepat bosan kita sebagai perempuan harus sentiasa merajuk. bahahahaha. *interpretasi sendiri*

eh, tp sy stuju point tuh. haha.

noor afzan said...

serius yang ini betul2 jadi..
tapi, memang pengalaman saya lelaki tu direct je tegur kata die bukan nujum pak belang ops pak belalang.
so, kalau nak cakap je terang2..
x yah la nak bg hint2 bagai..

Arra JaSmY said...

hahaha..betul2.lelaki nih mmg macam tuh.penat jew merajuk tarik muncung panjang2 tapi die dok blurrr cam tu la jugak.haishhh..

GagaH@n cHenta said...

aseyh..apsal la baru tahu..herm sedih tol la T__T

Mohd Shahrul Hafizi said...

Hahaha. Betul tu. Perempuan ingat kita ni psikik ke apa dapat baca fikiran dorang. *no offences. Peace!

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

mel. ni entry ngikut pengalaman diri sendri ke...ye lar, lain kali dok straight to the point :D
nex entry plak ku tunggu

Melz said...

nie nak kata pengalaman tak juga . xD

@juera said...

lelaki ni sgt kompleks..nth la..mcm boifren ak skrg ok jer..ak ckp bunga2 dia da smpai ke akar..mean dia paham la ape ak nak..x pyh ak nk ckp pjg2..tu yg i like sal boifren i tu..
part 2 x sbr nk baca..^_^

Hazzy Ishak said...

kalau aku nak aku cakap je
senang

+akufobia+ said...

best tak jadi laki ek?haha.

miss keroppi said...

wah..artikelnye cam best jer~~ nak baca part 2!!

farenova said...

ape yg melz tulis tu mmg byk kebenarannya. pompuan merajuk tak pasal2 sebab laki tak paham apa yg die nak, sedangkan si laki sememangnya tak paham hahahaha sian laki asik kena marah..

tapi bile dah kawin slowly kesefahaman akan terjadi, kalau sis nak ape2 sis mintak je, (tapi bukan semualah dapat)..ada komunikasi baru hubby paham, dan takde gaduh2 dah hahaha

paeh said...

betul2. susah nak tau apa perempuan nak. tapi awek aku nasib baik oke. nak je bg tau. pastu aku bg tau aku boleh bg ke tak.... wakakaka... dia x memilih sgt...

MiSs TOrA said...

emm mmg lumrah pompuan tu begitu suka bg hint2 ni hehe..tp lelaki msti akn paham klo da lama becinta dgn pompuan itu..;-)

Alimaz-Kembara Terasing said...

laki ka pompuan ka sesama la kita memahami hati masing2

|| nemo mimosh || said...

mcam mana tu lelaki cepat buhsan bila dapat tenangkan hati pompuan? takpaham.dats mean kena majuk je ke? baru mencabar?

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo