Pandangan Melz Terhadap LinkExchange , Apa Gunanya ?

Mar 8, 2010

Salam Dari Melz


Blog Exchange Link

LinkExchange atau pertukaran link yang sering dibuat oleh semua blogger sekarang . Namun begitu tahukah korang terhadap apa fungsinya pertukaran link ini ? Pertukaran link adalah untuk membantu menaikkan PR . Oh ya korang boleh baca di InfoKami dan pertukaran link juga boleh membantu blogger lain menaikkan Visitor blognya .

Lately pertukaran link kerap dibuat oleh sesetengah blogger Wordpress . So sekali aku membuat entry ini , sekali imbas aku menegur apa gunanya LinkExchange ini kalau salah cara penggunaanya ?

Baiklah , kita perlu berfikiran logik dan berfikir semua benda ada Matematiknya . Ops mengapa aku berbicara tentang matematik ? Oraite . Mostly aku selalu nampak dalam sesetengah blogger suka membuat LinkExchange pada Page yang berbeza . Dari situ aku terfikir, apa gunanya ?


Ada ke orang nak tekan kalau camtuh ?
Gigih la orang tuh kalau nak tekan Tab Tukar link dan tekan nama blogger

Matematik yang ingin aku olahkan ialah Keberangkalian* . Keberangkalian kita untuk menekan page ' TukarLink ' untuk melihat page blogger lain adalah sangat tipis iaitu 20% Sahaja dan itu sekiranya nama Blogger itu telah dikenali ramai .


Kalau korang tengok Tajuk dah sedap mesti korang tekan kan ?

Namun begitu , pertukaran link pada Bloglist masing² pada sidebar adalah lebih tinggi keberangkaliannya iaitu 80% sekiranya Tajuk blog mereka dapat menarik perhatian seseorang untuk membaca. Disebabkan oleh itu aku sangat menegur korang , Tajuk memain peranan penting dalam blog . Korang boleh baca kat sini tentang TIPS MENULIS TAJUK

So disini , aku ada 2 persoalan

Persoalan 1 : Korang rasa mana lebih baik ?
A - Blog tambahan yang mengumpul bloglistnya sebagai contoh ( Click )
B - Blog yang mempunyai Bloglist pada Sidebarnya ( Minimumkan penggunaanya )
C - Blog yang mempaparkan pada page "ExchangeLink" Contoh - ( TukarLink )

Persoalan 2 : Adakah korang setuju dengan apa yang aku sampaikan ?

Sendiri fikir sendiri tau jawapannya . Salam

34 Comments:

Cik aiNa said...

aku suke bloglist..sebab senang nak tengok entry ape yang best..klik aje la. klo link exchange tu, time gigih je pegi tekan satu2..kalau x..takde la nak tekan..eehehe.

pengakuan ikhlas.
Aina Abdul Rahman

Hazzy Ishak said...

B
hoho
saya ni pemalas, lebih suka godek2 kat sidebar je

nursarah said...

prefer bloglist pada sidebar..terpaling mudah, cepat dan berkesan.

Eryati said...

sy juga suka bloglist ...klu org lain apdet blog...sy bleh nampak di situ...ngehehhe.tapi saya buat blog khas utk bloglist nih...jemput incik melz ke http://eryati.blogspot.com

Billet-DOux said...

Lebih suka bloglist kat sidebar. org snang nampak.

Lately mcm ada kempen mengumpul followers dan ada plak yg berabis minta ditambahkan link dia ke bloglist kita. Wah, ada rasa macam nak lempang jer org tuh. Pelik sungguh, kita tak kenal dia pun.

Liyanaa. said...

gua lagi suka yang ada dekat sidebar :D

░♥si lampu neon♥░ said...

setuju gak, tapi nak ringankan page punye pasal hahaha..aku wat blogroll,link exchange smua kat page lain ;)

Melz said...

@░♥si lampu neon♥░

sebab tuh aku suruh ang minimumkan bloglistnya :)

eyriqazz said...

betultu melz..aku setuju..dah lama aku tgk pasal hal ni...rasanya cam kalau exchange link camtu hanya menguntungkan sebelah pihak sahaja...

♥CIK SHA♥ said...

x pernah try pun exchange link..dan kalau p page lain ade exchange link pun kebarangkalian nak tekan tu agak tipis la..

lebih suka bloglist..sebab leh tengok tajuk entri depa..then kalau rasa menarik terus je klik..hhehe..

bergantung atas diri masing2 jugak la kan melz..yang mana2 depa rasa selesa..

GhOsToNe said...

thanx 4 da info!

Melz said...

@♥CIK SHA♥

yeap itu memang betul kepada keselesaan . Tapi ini hanyalah dari sudut pandangan mel .

Aus MeLankoLik said...

Hahaha ,
aku tak taw mana bagus .
selalu aku letak kat sidebar je .
sme yg aku letak blog kawan2 utk tgk update diorang...
hahaha

ahleng ariKen said...

aku amalkan bloglist :D

LuVidA^^ said...

bloglist saye....kwn saye yg salu gune....utk tgk blog2 lain yg update....kwn saye tu xde blog. sekian.
=D

~ ReD ~ said...

prefer blog tambahan yang senaraikan semua blog link ;)

ezany said...

B la terbaik.. tp kan macam byk jer klu bru nak mula buat.. jenuh la nak letak satu2.. :'(

Sharinginfoz said...

memang setuju yang kat bawah tu lagi effective takkan nak letak nama aja....

Dah Beli Clinique

Kad Debit Rejected????

Frantz-Senpai said...

saya lagi suka bloglist @ link exchange @ pinging services.. lagi sikit masa, igt nak buat blog untuk maen ping blog org nie..

mommyYen said...

mungkin berguna juga itu mel..menaikkan visitor mungkin..hihi..btw..dah folo awak yer..

Nurul Harun said...

yup2. saya setuju dgn cik aina. saya suka bloglist atas sbb2 yg sama, hehehehe

Jawa a.k.a USERMODE said...

hu hu h u... sib baik maximum bloglist letak 25 aje. kalo bole nak letak beratus2 XD

Melz said...

@Jawa a.k.a USERMODE

eh boleh bro.. cuba kau tekan show all kat belog aku nie..hehe

berderet ada 100+ :)

bellar0ssa said...

hmmm lebih suke yang kat sidebar.honestly xpernah klik pon kalau ade exchange link tu.lagi2 tenet lembab kan..

so better yang kat side bar =D

MrDzy said...

aku nak kasi respon utk 2 persoalan ko dari sudut pandangan aku je..

Q1:
choice B rasanya terbaik tapi pada aku ketiga-tiga ada pros n cons dan pada aku maybe prefer buat A dan B.

A: memudahkan owner untuk blogwalking dan tak merosakkan PR blog utama(ada orang bagitaw kalau exchange link yang ada PR teruk terlalu banyak akan menjatuhkan PR kita macam apa yang terjadi pada blog aku..rasanya lah~).
B: Sebagai penghargaan kepada rakan blogger yang setia memberi sokongan dari segi respon dan moral(means yang terpilih je dapat blogroll).

Q2:
Pasal kebarangkalian tu, aku rasa macam setuju sebab aku sendiri tak pernah guna exchange link kat blog orang lain untuk blogwalking.

Aku rasa tu je kot aku nak kongsi. Maaflah ye tuan rumah kalau respon panjang bebenor..

Kambing bandar susah dicari,
Kambing hutan berjanggut pendek,
panjang benar komen diberi,
harap anda maapkan kamek.

Melz said...

@MrDzy

takpa aku suka comment yang ada inputnya ;)
neway tentang PR jatuh dek kerana memberi link kepada orang . Yes itu memang betul dan rasanya kau boleh baca lagi kat Infokami tuh :) Nanti aku selitkan lagi banyak pasal PR2 nie :)

Erm itu memang betul kata kau ada pro dan cons , tapi bagi aku 10% sahaja aku rasa si penulis akan menggunakan blog yang dimasukkan link² rakannya coz hampir 100 atau lebih link yang dimasukkan pada 1 blog baru .

so rasanya macam buat blog baru dan add link seperti adakan sahaja blog tuh , ini berdasarkan dari pengalaman aku :)

tak tau yang lain lah . sekian , once again terima kasih atas comment itu! Aku suka hehe

MaS PuTRi said...

Kisah Cinta ku dengan Zaquan Adha

Honestly i ni bukan suka buat cara yg suka memaksa ataupon syok sendiri.

i tak kisah kalau blogger lain tak berminat follow blog i. i takkan sebok2 buat konsep "i follow u, u follow i"

& i juga lum minat lagi wat wxchange2 ni.. bagi i biarlah org berminat masuk blog i sebab penulisan & entry i yg menarik minat/citaras masing2.. it s a natural way


Camane Cara Nak Demand Gaji Tinggi??

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly suka B !

Melz said...

@MaS PuTRi

eh kenapa timbulkan isu follow pula nie ? >.<
bab follower etc mas boleh baca kat sini .

http://melromeo.blogspot.com/2009/11/jadi-follower-untuk-apa.html

entry ini berkisarkan cara penggunaan yang betul terhadap link exchange . lagi pun ia adalah berkonsep sharing .

ZihNuN FaTiN said...

suka bloglist..senang nk klik..hehehe

wawan said...

bloglist adalah yg terbaek! =P

bella kornikova said...

bloglist kot?
walau serabut sikit tapi bloglist better~

mamashasha said...

salam mel...saya prefer blog list juga...

yahaya said...

mana saja boleh x kisah la

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo