Tips | Ubahlah Penulisan Korang Dari Satu Entry Ke Satu Entry

Feb 12, 2010

Hah aku type nie time kat Jb yoh! Miahaha dah ada kat Jb so Mood Blogging aku kurang 5% jer Lepas aku usha blog dari satu blog , terasa gatal tangan ini untuk menegur haha . Bukan apa bila kita nak sesuatu yang lebih baik itu ada baiknyakita improve apa yang patut ye tak ?


Syit tulisan tangan aku teruk gila! :P

Aku tau penulisan aku pun kadang² tunggang langgang tapi at least kita improve time to time ! Aku juga tau Blog kau itu blog kau takkan la blog kau itu jadi blog aku plak ? Tapi Blog kau = Aku Baca ! Haa Camna tuh ! Miahaha

1. Penulisan KKKB a.k.a Kejap Kecik Kejap Besar ( Bukan KBKK )
contoh
NaMA SaYa MeLz ! AkU SeOrAnG LeLaKi YaNg SaNgAt CuTe .


2. Penulisan SCS a.k.a Sungguh Ceria Sekali
contoh
Nama
Saya Melz ! Aku Seorang Lelaki Yang Sangat Cute.



3. Penulisan TBKBK a.k.a Tebal Besar Kecik Besar Kecik
contoh
Nama Saya Melz ! Aku Seorang Lelaki Yang Sangat Cute.


4. Penulisan NBTID a.k.a Noktah Banyak Tak Ingat Dunia
contoh
Nama Saya..............Melz ................aku seorang .........lelaki yang......cute


Haa Amacam? Best ke tak best ? Haa Korang decide sendiri la yep ! Korang Comment nanti yep! Oklah Ada sambungan yep ! Jangan risau banyaklagi aku nampak sebenarnya . Sama²lah kita membaiki untuk menjadi yang lebih baik daripada yang tak baik! Miahaha. Enjoy keh.

Melz : Once again , aku tau itu blog kau so takyah nak ulang lagi dalam comment sekian mekaseh Neway aku menulis Entry ini sambil menonton Fobia 2 ! Miahaha

73 Comments:

Amar Amirah said...

haha, betul2...setuju! Wajib diubah! Wajib!

♥CIK SHA♥ said...

titik2 byk??cik sha punye byk tak??huhuhu..tak kot kan..2 ketul je kat hujung ayat selalunye..hik3..

xpax tuk encik melz..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

macam mana kalo banyak tanda seruan (!)

hehehe.larikss! me suka btol tulis ada banyak seruan.Kaunselor me kata tu tandanya orang ni pandai bagi nasihat kat orang dan boleh jadi pendengar yang hebat.wah!

Melz said...

@e.l.i.s.s.m.i.e

Miahaha.. (!) takleh tak tekan :S

Farah Annysa said...

cube tgk belog aku. ok tak pd pndpt ko cr tulis? hehe. klik celcom. lalala

chah~ said...

ku belek2 ku punya post.. paling banyak titik 3 ketul je.. ahhahaa

daydeck86 said...

bagus la blog ni
banyak info leh dapat...

noor afzan said...

saya tak berapa berkenan kalau guna perkataan yang terlampau2 short form nye..
hoho~

susah nak paham..
kok bahasa jepun lagi mudah nak faham.

Natasha said...

Insyaallah... akan berubah mengikut nasihat guru... cuma ada masanya nak gak wat besar kecik especialy bila ada yg penting2 kan. nak highlight ler kunun... thks mel...teguran mel telah membawa perubahan ketara pada traffic sis

Kancilbiru said...

alamak...jap nak semak entry aku...muahahaha

farhana ghafar said...

Okayh semua setuju!!1-3 tak buat.Hana rasa selalu buat yang no 4 tu kot. Check entry balik maksimum 3 ketul letak titik. Ala,kasi lah can bro rasa len macam kalau tak letak. Dah terbiasa... (ha..kan betul dah terbiasa,dah terletak titik2) :p Amacam?? 'Good2' tak??? hehe

Kniedaz said...

salam singgah,
berguna info ni...rasanya blog akak xla seteruk tu..huhu...

Miss Lula said...

rempit giler nak mati. taknak kawan dengan orang yang tulis macam ni.. ahahhhhhahaha giler kejam kan? :D

Fina Fento said...

@3870353790152891993.0
eheh..saya kalo nak letak titik takleh lebih dari 3..janggal :P

Aus said...

hahahaha...
aku ske bold je..xtaw la org tgk caner..
kekkeke..
layan jela..
kalau aku rase x kemas..
aku ubah la..

ala , aku buat macam jawab perikse la..visitor sbg pemeriksa..haha..

Melz said...

@Miss Lula

uish sapa kata taknak kawan ? :)

Melz said...

@noor afzan

hoho yang nie entry yang seterusnya ;) okeh?

aNis aMirAh said...

Alhamdulillah,
buat masa ni belum buat lg apa yg tergolong dlm kumpulan di atas.
tp kalau Mel buat teguran lain macam entry kurang isi ke, mudah menyimpang dari topik ke, mesti mudah terasa. hahaha.

aLeen aVriL said...

waaa..alin suker yg wane warni tuh..huhuhu..sgt santet.

mrs.ecam said...

sye ske wat titik bnyk sblm smbg ayat....nk bg org snang bce tp xdek la smpi slang 1 perkataan wat titik bnyk2 tuh....en.melz try tngk belog sye n komen la ok x....heeeeeeee peace

bEEdLE d' bARd said...

haha...paling tak suka tengok tulisan yang ala2 ceria tu..pening kepala woo..

RaMa2UnGU said...

Hohoho....nasib citri2 tu takde sngt dlm blog aku..paling tidak yg last tu la..tapi noktah aku takdela samapi tak hengat dunia..hahahahahaha

Hajib said...

kalau nak tulis, jangan sotpom. taip la panjang-panjang. bukan nya blogging pakai henpon. kan?

beLLa said...

sgt colourful ye y kedua 2..;)
thanx 4 d tips..

Mashii said...

dup duu..dup duu...takot jer aku klu ko tegur terkena btg hidung aku...sekarang masih selamat lagi sbb aku tulis tak campur2..

nebes ni wei nk tggu entri teguran ko yg lain..bukan apa..aku baru lagi dlm pem"blog"gan ni..nak tawu jugak la apa yg patut dan tak patut langsung untuk penulisan..

wahh..blog hari ni sudah menjadi semakin serius bg sesetengah pihak...

dup duu..dup duu...

joegrimjow said...

erkk
ni la kemanisan berblog
hehe
bio je la dieorg tulis
terutama pompuan

klu pompuan ikut style laki
xbest r baca warna warni da xde
wlpon sakit mata
;)

maslinamansor said...

sakit mata....

milimilo said...

sakit mate bace tulisan blog yg over wrne wrni n bsr kcik tu..yg lain tu ok lg..heh.. =P

myself0618 said...

haha.,,,,
ptot koma r bwu x egt dunia,,,,,,
,,,,,,
,,,,,,

BeaN MorENo said...

hm...ces aku nak merajuk!!!hakhak

Emora Valeria said...

hehe..aku pun tak bape suke.sgt pening.

ween said...

totally agree with ur point! :)

btw. Mel, nak tanya sikit boleh. rasa mcm Mel dah pernah mentioned in prev entry, tp x jumpa entry yg mana. kenapa every title, ada mcm symbol 'l'. what's the purpose?

Melz said...

@ween

oh yang itu mel membezakan . Entry ini berkaitan dengan Tips Menulis . So melz masukkan dalam golongan Tips :)

Supaya memudahkan pembaca memahami apa yang ingin diceritakan dalam Entry ini .

helena's said...

saya tak macam tu kan??

err ok ke blog cikhel wahai mel??huhuhu

ila-ali said...

Blushing muka ai tau u tulis mcm tu...
tak pasal2 bila ai cek...ai tergolong dalam grup yang ke empat tu...

alamak...kat sini pun ai terbuatlah! sowi.

Will try my best in the next entry. Thanks for the tips bro!

GhOsToNe said...

srnk jgk!

miss keroppi said...

alamak! I likes rainbow..heheXD

http://keroppiforever.blogspot.com/

||| PöJìé PööH ||| said...

So far Pojie ok x Melz??
Sepanjang Melz kenal Pojie dari dulu sampai skrg, ok x perubahan blog n penulisan POjie?
Ada lagi yang perlu diubah, dicantik baikkan??

mamashasha said...

melz...rajin ko wat survey eh????aku punya yg banyak titik tu....haha

Melz said...

@mamashasha

hehe just tegur jer :P

Melz said...

@daydeck86

mekaseh :)

Melz said...

@joegrimjow

hehe nie sekadar pandangan ;)
dorang ikut ke tak itu terpulang , takde pun aku memaksa hehe

luna_e said...

tapi aku bace blog ko ni...asyik-asyik miahahaha je...buat le trademark lain
miahahaha...(tiru ko) jgn mare....joking

Melz said...

@luna_e

tape tak marah :P Suke! hehe

siggplus said...

dulu aku jenis tulis ikut dan saja.

sekarang ni, ikut tatabahasa betul-betul.

lagi nampak cantik kalau tulisan skema

Azam Shah said...

ala tulisan simple sudeyh..
tak pening pale nak bace.. :)

Arra JaSmY said...

erm..agak2 awk belog saya lak macammanew??
suggest cket if adew yg patut improve..
saya pown still newbie lagi..huhu

highcarl said...

saya sakit mata tengok blog yg ada tulisan colourfull, wonderfull dan wondeprt itu. ohoho

@juera said...

ak ske de titik..tp still ingt dunia lg la melz..hahaha

luvly mya said...

haha..camne tue ek..blog mya takde kot yg tiga tue..titik2 tu ade la..but not too long la.....hehe..but rase banyak sangat hehe,hihi,,ok ke?=)

Eyriqazz said...

thumb up melz..aku pun banyak belajar dari ko..thanks a lot...

maisyara Pot! Pot! said...

blog mai ade mcm ats tu tak? hehe..

Murky said...

nak ditegur marah..jadi biar je lah.. :P

Melz said...

@Murky

tapelah.. aku tegur cara baik :) hehe

amie said...

hahahh.seb baek tade yang tergolong lam penulisan kat blog aku.hahahah

|arieza| said...

skali tu ok la kot utk bace tulis sebegitu.. bila selalu, jd sgt redundant, and too lame.. huhuhu...

oh btw, i pun dh tengok phobia 2 bulan lepas! hahaah :p enjoy!

♥akukahmilikmu®♥ said...

jenuh dah membaca klu tulisan mcm nie..

-aTie- said...

xbape suke kalo tulis cam budak x cukup gigi bercakap.... hahaha

Khaizarien @ atie Blog

aemyLina™ said...

'blog aku.. sukati aku la'
haha.. gurau je..
kadang2 aku tgok tulisan yg bercolourful n x teratur ni rasa cam sakit mata gak..,
sama je kot cam blog aku... hahaha...
tu yg buat gelap jek...
kuang sket silau.. hehe

topo said...

hohoho untuk blog giler kentang aku gunakan ... instead of comma, tapi kalau blog nazrien.com aku gunakan bahasa Melayu yang betul.. sebab target visit lain-lain beb.. topotato.com untuk santai.. nazrien.com untuk sirius.. hohoho

Jose Ramon Santana Vazquez said...

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


TE SIGO TU BLOG




CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...


AFECTUOSAMENTE


ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE CABALLO, LA CONQUISTA DE AMERICA CRISOL Y EL DE CREPUSCULO.

José
ramón...

cikTi said...

sorilah,.
lame xsinggah blog nih melz,.
name lagi budak sekolah kan,.
kua2,.

paling benci nengok,,,yg kejap kecik kejap besa

jane said...

aku punye penulisan ok tak???

ramai kata suke

wakakakkakakakakaka~
((perasan bagos untuk kesihatan mental dan fizikal))

lalalalallalaala~

cik EPAL said...

yang noktah aku terasa :D

unwanted said...

eh..
aku kena tgk blog aku balik ni..
mana la tahu kot² ada dalam senarai melz tak suka ni..he3..

tips yg bagus..:)

cikmin said...

muahahaha...4 kali bagi contoh yg sama..lagi 3x je tu kompem cute!..

*sedang nak iprove jgk ini...

www.cikmin.com

faeznaem said...

titik lebey 5 dikire terlebey.. hahaha..

wawan said...

ni mcm sesi guru besaq buat lawatan niiiiii

||| PöJìé PööH ||| said...

Melz xde feedback pun dgn pertanyaan Pojie..
:(

faD_Diela said...

salam....
idea yg bernas...tq,,,1st tyme singgah sini...

teruja mengetahui kefofuleran kamo! ngeee

BOLEH cuba nAntI ...

Sya Isya said...

Melz, ada titik dua tiga je acceptable tak? ^_^.

Mr Kamikaze said...

Peh..gua punya entry pun byk titik2 gak..tp apa pun gua akan sentiasa cuba membaiki cara penulisan di blog gua...nice entry bro...

SyaNA saN said...

niey 1st tyme jenguk ke cniey..
salam perkenalan!!

alamak!! tetibe terasa

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo