Tips | Format Penulisan Di Dalam Blog

Feb 28, 2010

Salam Reader Melz ,

Dalam penulisan blog , ada macam-macam jenis cara yang korang akan tunjukkan dan itu sebenarnya terpulang kepada korang untuk menetapkan format penulisan masing-masing.

Tetapi bagi aku tak salah sekiranya kita ingin berubah dari satu perkara ke satu perkara dengan niat untuk berubah kepada yang lebih baik . So tetapkan niat pabila kita berblogging , kita perlu berubah , tak kira dari aspek penulisan , cara kita berinteraksi , perwatakan blog kita mahupun cara kita berblogging .


Contoh format penulisan yang aku rasa smart dan sempoi jer . Aku akan cuba untuk gali lagi untuk format penulisan yang lebih baik . Insya-Allah.

1. Kenapa perlu ucapkan salam ? Kita perlu hormat tetamu kita kan , so kita perlulah mengucapkan selamat datang atau salam kepada mereka yang ingin membaca coz dari situ mereka akan lebih rasa dihargai untuk membaca nukilan kita.

2. Kenapa perlu mukadimah ? kerana dari situlah bermulanya cara kita berinteraksi dengan pembaca dan dari situ jugalah kita cuba untuk selitkan macam-macam humor hehe.

3. Kenapa perlu gambar ? Kerana dari situ aku rasa gambar memainkan peranan penting untuk kita merelaxkan mata apabila penat membaca pada perenggan pertama dan akan bersambung untuk perenggan kedua.

4. Kenapa perlu persoalan ? Kerana dari situ , kita akan mengajak pembaca kita untuk menjawab di ruangan komen dan kat situ jugaklah kita akan berinteraksi dengan pembaca kita .

So apa yang lebihnya ? Cuba konsisten dalam penulisan blog . Camna nak konsisten dalam penulisan blog ? Akan aku ceritakan lagi untuk next entry , ahaks. Neway aku cuba untuk baiki apa-apa yang tak best dalam penulisan supaya korang sebagai pembaca tak rasa cepat bosan dengan penulisan yang sama ajer kan ?

Persoalan :
1. So apa pendapat korang terhadap Format penulisan di dalam Blog ?
2. Ada tak korang gunakan Format Justify dalam penulisan ?

48 Comments:

siggplus said...

1st

nursarah said...

aku justify!

erm, kgkadang je aku ucap welcome kat entry, tapi aku akan pandai2 la create mukadimah. hehe!

apepun tip melz mamang 'cantik' untuk tarik minat readers.. tepuk.tepuk!

Fina Fento said...

terima kasih utk tips ni!
sangat berguna utk newbie :)

* kadang2 je guna justify.

Melz said...

@nursarah

terima kasih sarah . Mukadimah terbaik , orang akan suka dengan nukilan itu ! kan ? hehe

Epul Azimi said...

Bwat mase nie dh 5kali aku terlepas bagi salam(siap kire tu)..hehehe
pepepon thanks sbb bagi tips2 free nie..nk beli ssh mau cali ooo...hehe

Ariff Shah said...

justify tu ape? tak pernah nampak pun dalam WP

Melz said...

@Epul Azimi

sokey ;) melz dulu pun kurang berinteraksi ngan blogger . tapi sekarang baru nak try biasakan diri hehe

Epul Azimi said...

ade mase jenguk dan bagi lah komen2 yg membina tapi kalau nk kutuk pon takpe aku tak marah....:)

farenova said...

Thanks for sharing melz, walaupun nampak simpel, tapi perkara2 tersebut yang membentuk keseluruhan entri mempunyai jalan cerita yang menarik dan teratur.

Akan cube akak applykan.

x-po said...

utk wat entry, mesti kne wat mcm esay gak..hehe kne ada format..ada pendahuluan, ada perenggan, n ada penutup

LORD ZARA 札拉 said...

aku sokong Mel!

mana bleh main terjah2 kentang kan?

jap, salam2~

hehehe~

Melz said...

@Ariff Shah

aku ada perasan dalam WP . masa tuh aku ada tanya . check-check kat google baru perasan hehe

show / Hide Kitchen Sink

kat sebelah Underline ada Justify a.k.a Align Full

Melz said...

@x-po

betul tuh bro :) aku suka dengan cara susunan penulisan kau !

ezany said...

aku suka guna justify.. nampak kemas..

F I T said...

jawapan bocor stpm:
1.actually format penulisan aku lebih kepada hentam sajalah..apa yang kuar dalam otak itu la yang aku tulis haha

2. template blog aku memang dah justify..memang kemas dan sedap mata memandang hehe

apa-apa pun, pasal persoalan di akhir entry tu memang aku jarang buat.. sekarang baru aku tahu yang pentingnya persoalan tu untuk ajak reader komeng-mengkomeng.. bagus isi entry kau ni bro :)

Nescafe ais said...

Terima kasih.Tips yang sangat berguna. Lebih kurang macam buat karangan juga.

bellar0ssa said...

hmmm nice ulasan mel..hmm aku akan cuba praktikkan pe ko ckp ni.heh.thx otai.

Weeda said...

salam melz...

weeda mmang selalu justify..mmang x cantik kalo x justify..

salam pun selalu bagi...tapi kalo yg lain tu x sure la..mukaddimah..rasa macam ada...

blog melz memang best..suka tunggu melz update banyak-banyak dulu baru baca sekaligus..haha..boleh tak macam ni?

Ini Blog AnakPakWahab said...

Thanks for sharing~

luvly mya said...

wah..format yang menarik untuk diikut..selalu lupa nak great readers..anyway..lately baru guna format justify.nampak lebih kemas..thanx melz=)

Melz said...

@Weeda

boleh ajer weeda ;) hehe . Mukadimah itu kadang-kadang boleh jer kalau nak luar dari topic hehe itu sebagai tanda kita peka terhadap benda lain

laila said...

aku malas ahh nak justify
mukadimah pun xde
hentam trus ja
haha truk sungguh aku

P A U L I N E said...

Format ini penting.. banyak blogger tempatan dan luar negara menekankan bab ini dalam tips untuk menulis blog.. Bila guna format pembaca senang membaca.. dan senang hati juga untuk ikut perkembangan blog tersebut. XDD

eiy_Da said...

dulu men buat jek...takde mukadmmah..trs ayat..ahha..skang mule ngan bismillah..hehe...persoalan dan jawapan..huhu..

♥CIK SHA♥ said...

wahhh..info yg sgt2 berguna untuk newbie yang baru berjinak dgn blog mcm cik sha..

mekaseh sbb share melz..

cik sha salu tak greet org..terlupe..sbb tu org tak suke kot mai lepak blog cik sha..uhuk3..

udah le kalo tulis n3 berjela2 je..T_T

Mr. Bambino said...

thanks mel..mr bam guna ayat skema je kat blog orait tak..hehe

DaHLia said...

oh kena bg salam ke??

hehhe kang rasa mcm wat karangan utk syarahan laks..

anyway thanks..bab2 persoalan tu sedang ku terapkan dalam blog..gmbr sebagai penyedap mata

Melz said...

@DaHLia

salam tuh terpulang . tapi ada baik kan ? kita berinteraksi dengan manusia hehe

[zikeryhassan] said...

kalau apply dlm karangan BM boleh dapat A ni. hehe.

btw, aku pun amalkan step2 tu. tp kadang2 main redah je. ahaha

Aus MeLankoLik said...

Aku selalu pakai formula ,
hantam sajalah
kau jgn hantam aku sudah
hahahak.

peluru paintball masih berbaki ni ..
haha

Billet-DOux said...

Makasih tips yang baik. huhu

elmO E.P. said...

salam alaik!
mekasih tips2 kat atas..
sy punye penulisan penuh dengan kehentaman dan keredahan..
fuhh my BM is teruk..
walaubagaimanapun, cara2 penulisan yang melz bagi tu kire senang hati kalau orang baca.. mudah difahami.. ye ke dok..? :)
ape2 pun sy punye tak justify pun.. sebab sy suka tulis sikit-sikit.. :)

mekaseh di atas prkongsian ini.. (skemot gituh..)

Eyriqazz said...

tips melz mmg cantik melz..can't wait for next tips..

FarhanaDr said...

Yeah Melz.. Saye sokong, itulah yang ku cube praktis dari dulu smpi skarang dan perbaiki untuk jadi lebih lebih lebih baik.. Heehee.. :)

~ ReD ~ said...

tak pernah kot guna justify..hehe

cikTi said...

xpnh plk wat justfy ntok blog,..

ntok asgmnt2 watla,.

Afifee said...

Setuju! :)

Halizayana said...

ok...tips yg sgt2 brguna, simple dan padat, akan cube utk perbaiki pnulisan yg akan dtang...thanks,
ade mase dtng r mlawat...hehe

Matjoe said...

wow, hebat tip ini.

Matjoe said...

wow, hebat tip ini.

CikLilyPutih said...

aku tak penah bagi salam pun. teruk kan? trus ke mukadimah je... so pas nie ke ubah lah ek.
contohnya:
salam bahagia en melz...
sila amik gambo kat entry aku tau!

aNis aMirAh said...

Melz,
format justify tu apa?
heheh.
tak pahammmmmm.

RaMa2UnGU said...

Im improved day by day...
learn new things in order to make my entry more presentable and also attractive to read..
still in the process of learning bro..
tahnks for da info neway..

wanes said...

hai melz, aku senang sekali mengucapkan terima kasih buat melz. banyak ilmu yang kita orang dapat dalam blog melz..muahaha

Ummi Hanie said...

menarik ! tertarik ! :)
nmpk and asistematik org nye...
salam kenalan ...

My 1st GIVEAWAY - menangi kaftan chantek !

e p i x ____ said...

sangat sangat membantu . teringat cikgu bm masa sekolah dulu. bagi tips nak jawab karangan.hahaha

syamimi said...

aku akn ikut ni..!!

Sophia Hanyz.. said...

tlis di blog kena shortform ke atau penulisan mcm "saya" ..

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo