Tips | Nuffnang Contest Language !

Jan 14, 2010


HoHo ! Dah lama mel tak menulis tentang Tips kan ? Aku telah Menjoinkan diri ke dalam Contest Nuffnang iaitu DiGi | Pimp My Day Challenge yang telah berlangsung pada 09/01/2010. Ini adalah Contest yang pertama aku join bersama Nuffnang dan sememangnya hanya satu ayat aku akan cakap iaitu [HuhWaW] . Neway kali ini tips yang bakal aku sajikan sangatlah best dan pada korang yang tak tau pasal Nuffnang nie . Cepat-cepatlah mengsignupkan diri miahaha . pfft betul ke ayat english aku nie ? cam broken jer miahaha.

Berkata tentang Ayat English yang broken . Serious English aku pun bodoh tahap laut anak cipan sebab Muet aku nyer dulu pun dapat 2 band . Miahaha lantak la apa orang nak cakap tapi aku akan improve time to time ( eceh english gitu ) . Perlu ke nak tulis panjang lebar dalam English dan perlu ke nak jaga grammer etc untuk menjoinkan diri ke dalam contest Nuffnang ? Mesti korang takut sebab tengok semua peserta menulis entry dalam English kan ? Jangan takut ! Beranikan diri kau untuk menulis entry itu dalam bahasa Melayu untuk menjoinkan diri ke dalam Contest Nuffnang .

Aku pernah mengajukan soalan kepada Nuffnang

Nuffnang , Kalau saya gunakan bahasa Melayu untuk menjoinkan diri ke dalam Contest Nuffnang , adakah ia akan diterima atau ditolak ? Kerana kebanyakkan Blogger menulis Entry dalam bahasa English .

dan Jawapan yang telah dijawab oleh Teoh XinXian adalah

Hi Muzammil,

You can still write your entries in Malay and we'll accept it as a valid entry as we realise that not everybody is comfortable writing in English. It's just a coincidence that you've only seen entries in English, therefore don't worry about it and send in your entry anyway! :)

Cheers,
Teoh Xinxian
Blogger Relations Executive

Oleh itu , Kesimpulan yang boleh kita buat ialah tak semua orang pandai berbahasa inggeris dan tak semua orang pandai berbahasa melayu . Neway Joinkan diri korang dan selalulah bergaul dengan Nuffnang nie sebab banyak advantage yang mungkin korang tak tau . Last but not least , Event yang Nuffnang buat sangatlah best dan mantap kerana aku seorang blogger biasa yang ingin menyokong mereka yang telah memberi aku sedikit income !

Enjoy Blogging Mate :!)

38 Comments:

F I T said...

a'ah nuffnang memang best..macam2 benda dia bagi free..tiket wayang free..wit free..adiah free..sapa tak join nuffnang memang rugi a. heh

zaid said...

nuffnang memang best kan melz... xoxo

aemyLina™ said...

love nuffnang.. :)

Dylan Phuah said...

teoh xinxian adalah seorang perempuan. :)

Melz said...

@Dylan Phuah

eh pompuan eh ? tak pernah jumpa pun maihahahaha

teruk gila aku

arieDRifke said...

hu4x... betol3x... Aried pun Xbrape nak tulis Bi ni... ckap boleh skit2.hahhaha

aried said...

hu4x... betol3x... Aried pun Xbrape nak tulis Bi ni... ckap boleh skit2.hahhaha

afiqah said...

salam..
huhu..
sowey interprem jap..
bkn ke teoh xinxian tu pempuan ke??
just wondering..hehe

Nescafe ais said...

Hehe Macam menarik tips ni.

Sharing is sexy! LOL

Kancilbiru said...

dulu aku pun rasa gak mcm nak kena buat blog dalam ENglish. then bila aku dah kenal redmummy, tgk dia punya BM lagi taiko, so aku rasa tak yah nak susah payah susun atur grammar..hehe..

M O N I C A said...

hehehehehe..best2..:)

Are'Ja_(",) said...

hehee..tak pernah lah joint..kes english ni lah..tapi bile melz dah dpt jawapan gitu..mcm ade brani2 sket..thanks melz:)

Mr. Bambino said...

good job, cuma nasihat saya, may be korang should try write in english too. menulih dlm english ni la train korang utk improve..kalau tak, selagi tu la kita di takuk lama kan..jgn risau pasal grammar, paste kat word dulu, word akan betulkan grammar..

practise make perfect

Eyriqazz said...

betul tu bro..aku dulu mula2 join guna english juga..lepas tu semua malay..senang...lepas je semua....event2 nuffnang memang best...

Melz said...

@Mr. Bambino

yeap betul tuh mr.bam sangat betul itulah caranya dan aku sarankan juga gunakan google translate :D

tapi mostly orang tup2 dah takut nak join sebab tengok ramai orang buat dalam bahasa inggeris . disini aku ingin memberi semangat untuk orang melayu yang tiada keyakinan terhadap penulisan bahasa inggeris :)

ezzati said...

dpt invitation frm nuffnang sbtu ni kat sunway lagoon..tp, dh tolak..skrg nyesal lak..huhuhu

p/s:salam...dpt link frm blog GTO

deatH_luVer said...

sedang cube untuk menjoinkan diri..huhu

::fadxieza:: said...

ye,diakui..
nuffnang da bezt..

izzahfarhana said...

yep i love nuff.hee yep memang boleh tulis dlm bm.sbb nuff ni dwbibhasa.website dia pun ada dalam bm gak

DaHLia said...

yerp...pernah lepak kat tertunailahhasratdihati.blogspot.com (punyalahn panjang link ahkak ni..) dia pernah menang blackberry (curve kalo xsilap)...hanya dengan menulis post dalam bahasa melayu

sis bukan xnak join, kekadang segan..huahauha...lagipun duk jauh, bukan dpt turun2 sana sokmo..BZ memanjang...baguslah pada sesiapa yang dapat join tu..berbaloi2 drpd join aktviti xberfaedah ^_^

kawie2020 said...

ooo.. baru aku tahu.. thanx.. bleh la aku join kontest nuffnang gak selepas nih.. hehehehhehe

phatgurl said...

yaa betul.. tak kesahla apa bahasa pon janji orang paham. janganla guna bahasa alien plak..

cik eykameow :) said...

maksud nya ape ea disini? huhu. saya lg lembapp. haishh.

Dak Wan said...

Yup, tapi gila susah nak jumpa bangsa asing blogging dalam bahasa melayu.

Aus said...

wohoo..
boleh rupenye..
cayalah melz..

cybernetic88 said...

ouh malay pon bleh ek. haha. aku tulis tamil r =P. btw nuffnang mmng best even aku xpnh dpt pape lagi. wakakaka =P

Sharinginfoz said...

bagus masuk jangan tak masuk.....

Diet untuk 20-an

KWSP Online

SuRayA^i. said...

stakat nh blum penah lg join mne2 nuff nye contest bley x? XD

aLeen aVriL said...

owh...aleen selama nih mang segan nk masok kontes nuffnang..sbb die nyer term nk dlm BI...dah sekarang org nuff da jwp email melz macam tuh..

lps nih nk amik bhgian ler...
nk wat dlm bhsa melayu..tgk die nk kata apa plak...huhuuu

Melz said...

@cik eykameow :)

maksudnya contest itu boleh ditype dalam bahasa melayu.. kiranyer dorang suruh kita buat entry tentang Digi ke apa ker . hehe

zures said...

memang info yang bagus sgt2. thanks melz

♥S@R@♥ said...

baru cik kipu2 tau.. thanks melz for the info.. tp banyk lg yg xtau pasal en.nuff ni..

Pisyek said...

o... baru pisyek tau...

hehe...

tapi kan, bile la duit terkumpul pisyek nk jd byk lemon2... huhu..

x sabo eden menunggu nih..

bungakuning . said...

bagus! nt boleh la aku join byk2 .

ziha said...

ooo..mcm tu ke? pasnih nk try2 la contest nuff.

makCikYatie said...

love nuffnang dlm 1minit...makcik baru je mengsignupkan diri terima lamaran nuffnang ni...yuhuu!!

bibikcantik said...

salam kenal

Nadia naddy said...

yeke?? sebelom nih tak penah tau pon bleh guna BM.....huhu..
okey, pasni leh laa aktif kan diri join contezz nuffnang nih! =)

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo