Tips | Easy SEO Blogging

Jan 29, 2010

Fuh Lama sungguh Melz tak bagi tips kan ? uhuks² Oraite Tips kali nie simple yang disumbat dalam entry ini tapi mempunyai 3 point yang berbeza . Semuanya tentang SEO , Ops kepada yang baru apa itu SEO ? SEO itu adalah Search Engine Optimizer yang akan keluar dari mana² Search Engine . Search Engine itu apa Melz ? Oraite Search Engine tuh adalah direktory yang besar² sebagai contoh Google , Yahoo , BiNg .

1. Kemaskan URL Blog Anda

Pertamanya ada baik sekiranya kita memastikan blog URL kita berada dalam kemas dan tersusun iaitu menambah Divide diantara Nama Blog dan Nama Tajuk Post . Bagaimana untuk membuat ? Sila ikut langkah kat bawah nie yep ! hehe .

Step 1 - Dashboard > Layout > Edit HTML >
Step 2 - CTRL + F dan type


Selepas itu gantikan dengan




Save template !

ia akan kelihatan seperti ini



2. Tips Easy SEO With Labels !

Dekat sinilah korang nak hentam segala Keyword yang korang rasa nak letak ! Bagi aku , Aku jadikan diri aku sebagai seorang manusia yang akan bertanya kepada Google , Yahoo , atau Bing!

Sebagai contoh untuk Entry ini ( Click 1 ) ( Click 2 ) Dan ( Click 3 ) Tengok pada bahagian Label. Korang just sumbat apa yang korang terfikir kerana dari situlah ada yang akan terkena! hehe Enjoy keh

Jadikan Diri korang sebagai Pembaca apabila tamat menulis ! Oraite ?

3. Tips Easy SEO Static!

Static bermakna pegun atau memang 24jam akan sentiasa dilihat . Benda yang sering dilihat iaitu PageViews akan membuatkan ia menjadi lebih senang di index dalam Google atau mana² website .

Disebabkan oleh itu aku menggunakan Label untuk setiap Sidebar aku dengan pelbagai bahasa . Sebagai Contoh " Jawapan Bocor STPM " sememangnya hits nie mantap sebagai Keyword haha takleh blah kan ! Korang boleh check disini [Click]

Tunggu aku bagi Tips Easy PR dan Apa beza NoFollow Dan DoFollow ! hehe

22 Comments:

JAI said...

Thanks for the tips bro

Along25 said...

melz, bila da gantikan tros save jer ke? tak yah tulis pape lagi?

zures said...

tq kerana berkongsi ilmu..

black_mel said...

nice tips..rajin ko godek2..

Ijan said...

wah bestla ko melz..tq!

|arieza| said...

wahhh sidebar jwpn bocor stpm pun hit.. best ni! hehehe

Melz said...

@Along25

yeap takyah tambah apa2 . biarkan camtuh nanti dia ada separate :) antara tajuk post dengan nama blog ;)

Amir said...

tips no 1,2 aku dah apply. Yg ke-3 tu menarik ar. aku x terfikir plak psl tu. Tapi kalau yg no3 tu, mcm Jawapan Bocor STPM (utk komen terbaru kan?), google boleh detect eh? kena setting ape2 ke?

Melz said...

@Amir

kalau nak senang untuk terindex . ada baiknya keyword itu tidak lagi mempunyai Result ! :)
atau kalau nak gunakan jugak , ada baiknya keyword itu mempunyai bilangan yang sikit hehe

anif® said...

Terima kasih atas info tersebut! Sangat membantu :D

si hitam manis said...

hihi..baru td nak buat..tgk2 rupanya dah edit b4 ni..=P

Luth Textile said...

gilak hebat!

Miss Marquis said...

terbaiklh tips ni (*

Nazz said...

Wah.. bagus..bagus..
Nice tip..

x-po said...

hoho mmg best main SEO ni..barulah akan rs keseronokkan berblogging yg sbnr

azizuan said...

thanks for the tips bro..label ngan tag sama ja kn?

Melz said...

@azizuan

sama jer bro :) hehe

kanip mito san said...

x jadi pon

Great Ideas said...

Nak tanyer perlu ke verify blog dlm Google Webmasters Tools, Yahoo Site Explorer and MSN Live Center eks? ...my blog adalah niche blog and rely kepada satu keyword sahaja...masalahnya kadang2x my blog ends up kat no 3 atau 4 kat yahoo search...tapi kekadang takde langsung, no 100 pon tak uhuks (macam hilang dilautan plak)... naseb baek so far google dah maintain no 3 ah (kalo bleh naik no 1 mmg lagi cun ah tapi dah tak tau nak godek cemaner lagi...)

nursarah said...

SEO, keyword rafiqin paling ngetop, baru 3 hari dah dekat 200.huhu

Sendra said...

beza do follow dengan no follow ambik kat info kami je lahh senang..hahah

Melz said...

tau tape. ahaha malas plak aku nak type kat sini LOL

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo