Air Mataku Menitis Kerana Penulisan

Jan 8, 2010

Penulisan itu best Rupanya!

Ada Banyak cerita dalam satu cerita , setiap cerita mempunyai cerita yang berbeza . Aku pernah menitiskan air mata ketika menulis suatu cerita . Sumpah aku menangis dan terpaku , mungkin kerana aku terlalu menghayati penulisan ini dan mungkin antara korang akan cakap " kau terlalu emosi terhadap penulisan wahai Melz " . Yeap sememangnya aku suka terhadap penghayatan dalam suatu penulisan . Kerana dari itu , aku dapat berfikir dan aku dapat mematangkan diri !

Penulisan bukan hanya suatu cakap kosong yang boleh kita ambil mudah , Setiap penulisan juga mempunyai makna tersirat atau tersurat yang kita perlu gali dan cari . Setiap penulisan juga mempunyai ceritanya tersendiri walaupun sepotong ayat tetapi maknanya terlalu besar dan boleh membuatkan seseorang itu terpaku .

Penulisan juga boleh membuatkan seseorang itu matang , sebelum ini aku benci terhadap penulisan dan aku benci terhadap penulisan yang panjang lebar kerana aku fikir bahawa penulisan itu hanyalah membuang masa dan tiada faedahnya jika kita sebarkan . Itulah yang aku fikirkan pada masa dahulu , jika kita di alam persekolahan , apa yang kita buat adalah termaktub dalam peraturan sekolah dan sekiranya kita ingkar terhadap peraturan sekolah kita akan dihukum seperti dirotan , berdiri di atas meja ,dan macam² lagi peraturan sekolah yang sememangnya membuatkan kita tertekan dan dalam masa yang sama kita seronok!

Namun penulisan yang tiada paksaan akan menimbulkan suatu perasaan yang penuh makna dalam kehidupan , biarpun kita habis berjam² dihadapan komputer tetapi apa yang kita tulis itu dapat dihargai oleh orang lain dan pada diri sendiri juga . Neway aku menitiskan air mata kerana aku menulis sepotong ayat ini dan aku terpaku seketika

" Setiap orang di dunia mempunyai masalahnya sendiri , Setiap orang di dunia mempunyai kebahagiaanya sendiri . Namun mengapa harus kita berfikir untuk menghancurkan kebahagian mereka dan mengapa kita harus berfikir untuk tidak mengendahkan mereka yang memerlukan pertolongan kita untuk menyelesaikan masalah mereka. "

End!

Kaunter Pertanyaan Melz
Korang dah Jawab Quiz 8 Melz | Uji Pemahaman ?
Korang boleh Nantikan Big Contest oleh Melz ? Haha

40 Comments:

zella said...

betul tu bro...
ape2 hal pun klu menulis untuk jatuhkan org lain...
rs mcm xsyok plak...
lg2 secara sengaja...

slm thn br bro...

aNiSa hANg tUaH said...

melz.
bukan sekadar membaca je kite boleh nangis,
tp menulis pun bole..
kn?

teruskan menulis melz
:)

ZihNuN FaTiN said...

terharu patik...huhuhuhu

teruskan menulis Melz!hehe

sweet.ants said...

pun suka dgn penulisan yg bernas dan tak membosankan.tp setengah org x suka bace blog yang tulis entry panjang2 ni.laju je skip, asalkan komen. tu pasal mls je nk taip panjang2, org bkn bace pon padahal otak ni byk sgt benda nak luah :P

NAJ HEBAT said...

melz..
the way u wrote such professionals..
x kesah la, tp mcm kat surat khabar pon ade.. leh jd writer nih..
keep it!!!

aLeen aVriL said...

melz naper melz nanges pasal pnulisan melz…?melz citer aper dlm penulisan melz tuh……dahler xpyh ah nanges….jom kiter ketawa jom…

Sharinginfoz said...

yalah memang betul.. kalau kita hayati betul2..........click ur milo.... apa kata awak link saya.. saya link awak...

Petrol Tanpa Subsidi-RM2.10????

Nak Gelak Ke Tak????

Fathiha Zainal said...

Mesti Melz ni seorang yg lembut hatinya. Huhu~~

anyss said...

betul betul!
kalau di sekolah, 1 karangan terasa begitu payah utk dilengkapkan kerana adanya rasa terpaksa dlm diri tp bila mula menulis di blog, semua topik serasa mahu dikupas kerana kita menulis kerana keinginan sendiri tanpa dipengaruhi oleh orang lain.

miss lolly a.k.a luvfareda said...

yup.

biasanya kalau kita menulis dgn perasaan yg sedih n emosi.

kita akan touching la.

[s][u][e][h][a][n][n] said...

sayu plak aku bila baca ayat tu...cukup untuk buat aku berfikir......

lemangcute@chah said...

choice.. we choose what we want..:)..
But for me.. I learn my mistake.. To many word may kill me.. huhuhu

|arieza| said...

mcm tgh sedey je huhuhu.. kenapakah?

Decorater [MisS N] said...

ya...hidup tanpa masalah ibarat idup tak perlukan otak...maka,selagi otak masih waras,iduplah untuk berfikir.. berfikir sesaat lebih bagus daripada mengerjakan amalan sunat sepanjang tahun.....

renung2kan

eyena said...

wah agak terharu yer.. ahaii aku pon suka menaip panjang2 tp kdg2 aku tak pasti ada org baca atau tidak..

" namun penulisan tu memberi erti buat aku walaupun tiada siapa yg mengerti apa yg aku tuliskan.."

heee

GhOsToNe said...

setuju2!

Khairi said...

Oh, byk penulisan membuat aku (lelaki) menangis.

it must be sharp enough ha.

Qismina said...

mel.. aku terpaku wei bc ko nyer ayat tue.. bnda nie byk terjadi kat masyarakat kita.. maybe dah jadi perbuatan biasa.. terutama org melayu. sorry to say those thing... bukan nk mengutuk bangsa sendiri.. tapi kecewa.. bahkan aku sndiri maybe pernah wat camtue...

YanTzYanTtiE said...

singah2
jgn nangeh2 kayh :0)

[z@ck] said...

yup..penulisan mampu mematangkan seseorang..

=)

Mi vida said...

salam..gud luck dlm bidang ni :)

Eyriqazz said...

kreatif la melz..penulisan melz mmg lain dari yang lain..tak sangka melz ni muda lagi...

F I T said...

Penulisan juga boleh membuatkan seseorang itu matang..aku suka ayat ni sbb memang ada betulnya..sbb aku dulu dah baca berpuluh2 novel..memang byk ajar aku pasal idup ni..kebhgiaan dunia dan akhirat tu penting..

mindbreaking said...

lama x lawat blog ni...tulisan menunjukkan siapa penulisnya....

Melz said...

@zella

selamat tahun baru juga zella :)

Melz said...

@aNiSa hANg tUaH

thnx coz support anisa :) ahaks

Melz said...

@ZihNuN FaTiN

huhu mel lagi terharu .. tetibe jer nie waa neway thnx zihnun ahaks

Melz said...

@sweet.ants

bagi mel . ada baiknya kita luahkan saja. ada orang suka dan ada orang tak suka . sememangnya kita tak boleh nak sedapkan hati semua orang

Melz said...

@NAJ HEBAT

harap² Naj ! :) hihi

Melz said...

@aLeen aVriL

mel tatau kenapa .tapi tiba² begelinang huhu

jom² kita berdansa ? :P

Melz said...

@Sharinginfoz

hehe bro kalau nak link , pergi kat site link . nanti mel update link tuh hihi :)

Melz said...

@Fathiha Zainal

hati jer lembut . hihi orangnya keras ! miahaha

Melz said...

@anyss

betul tuh. rasa terpaksa mmg boleh buat rasa tertekan jer time nak menulis kan !

Melz said...

@miss lolly a.k.a luvfareda

haha mel tacing tau ! hihi

Melz said...

@[s][u][e][h][a][n][n]

huhu thnx kerana menghayatinya hihi

Melz said...

@lemangcute@chah

Learn From Mistake. yap aku suka ayat nie dan aku sentiasa gunakannya dalam kehidupan aku huhu

Melz said...

@|arieza|

pilu sikit..tak sedih sangat huhu

aemyLina™ said...

that y some people lbh suka menulis diary bg meluahkan perasaan dari bercerita...

writing something sama la jugak macam throw out the prob.. huhu

|arieza| said...

@Melz
sayu je? erm ok.. sayu xpe.. tp jgn smpai layu tau :) smgt!!

ViLdA FiDa said...

suker ar ayat ko tu..suker..suker....sukerrrrrrrrrr

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo