Tips Menulis Dan Idea Entry

Dec 15, 2009

Bagaimana untuk kita memulakan suatu entry yang boleh orang lain kemukakan pendapat dan comment ? . Entry di blog sebenarnya sama dengan menulis karangan semasa korang menduduki SPM. Kenapa ? ok aku akan jelaskan . Menulis diblog sama dengan korang menduduki SPM kerana , semasa korang mendapat kertas soalan . Korang akan diberi 1 soalan sebagai contoh

"Adakah wajar 1Malaysia dibangkitkan? adakah anda setuju terhadapnya , jika setuju sila olahkan dan sekiranya tidak setuju sila hujahkan kenapa anda tidak bersetuju . "

So kat sini korang dah dapat 1 soalan dan kerja korang hanyalah menokok tambah dalam kertas jawapan . Setiap idea akan keluar kerana korang menggunakan khidmat 5W1H iaitu When , What , Where , Who , Why and How . Maksud aku disini korang boleh hujahkan suatu perkara kerana korang mempunyai satu soalan . Am i Right ?

Berbalik kepada blogging . Ada orang blogging kerana terlalu personal dan ada orang blogging kerana ingin menegur atau membincangkan suatu perkara. Itu terpulang kepada individu tersebut . Tapi bagi aku , aku menjadikan bloggernya sebagai platform untuk mengolahkan suatu perkara dan pada masa yang sama aku beri sedikit humor dan tentang diri aku . Bagi aku itu tak salah kerana blogging tidak memerlukan paksaan .

Menulis itu best kan ?

So Main point aku disini , untuk mencipta suatu entry yang boleh dibahaskan dan ingin mendapatkan perhatian adalah dengan mencipta satu SOALAN dan daripada itu, korang boleh olahkan kerana korang mempunyai soalan . Sebagai contoh "Apakah game pertama yang pernah korang main? " dan daripada 1 soalan ini , aku akan kembangkan menjadi "game apa aku main?" "genre apa ?" "bila aku main game nie ?" "apa platform untuk game nie?" "ada lagi tak game nie kat kedai ?" Bagi aku soalan ini aku akan jawab didalam entry tersebut dan dalam masa yang sama visitor korang akan turut dipanggil untuk menjawab di ruangan komen .

Entry tidak perlu panjang lebar . Haha tapi bagi aku , aku jenis suka menulis dan disebabkan oleh itu entry aku nampak sangat panjang . Ahaks , bagi aku sebenarnya penulisan yang tidak membosankan adalah Sejengkal jari korang terhadap Entry itu dan selitkan gambar yang berkaitan terhadap entry korang. Harus diingatkan gambar mempunyai 1001 makna .

Neway Enjoy your blogging style . Cheer!
Yang menulis Melz :)

63 Comments:

Aidi-Safuan said...

ehhehehehe...
menarik nih!

eryati said...

Melz...aku suka menulis tp tulis novel. dlm kepala byk 'tertulis'(ide tp bila jari2 atas key board ni, jari ni jd bingung. Bleh bg tips spy tdk bingung ka?...apapun sy suka dgn apa yg melz taip kat sini...

Melz said...

Aidi-Safuan : hihi thnx :)

kenwooi said...

keep the tips coming =)

kenwooi.com

Melz said...

eryati : oraite , bagi mel . sekiranya kita cepat terlupa atau apa sekali pun . buat point2 penting dan daripada point tuh kita olah dari satu ayat ke satu ayat .

contoh eryati boleh rujuk entry ini

http://melromeo.blogspot.com/2009/12/behind-scene-cerpen.html

hehe enjoy

Melz said...

kenwooi : thnx kenwooi :) hehe

azizwan(dot)com said...

nice.. boleh dipraktikkan ni sbb aku memang tak reti nak mengarang entri. that's why la blog aku cam hampeh je. hehehee.. so, thanks ya!

에마 said...

uuuuuuu..x terkata ( bak kata owg swak, terbebek kmk dpolahnya) hee

Melz said...

azizwan(dot)com : thnx aziz :) hehe lain orang lain cara . tapi kalau boleh kite mesti nak buat yang terbaik untuk blog kita kan ? hihi . enjoy blogging mate

Melz said...

에마 : apa tuh ? hihi :D

zella said...

akan di praktikkan bro!
tq for the info... =)

cikTi said...

patutla blog ko laku,.
uhu.,.

에마 said...

hahahaha.tu mksd dia, ( tergamam aku dibuatnya) heee

Melz said...

zella : sama-sama :) hehe enjoy blogging keh

Melz said...

cikTi : eh mana ada laku..hihi biasa jer

Melz said...

에마 : owh..haha mel tak paham tadi siyes..sekarang dah paham. hihi boleh belajar nie . buat la entry pasal loghat sarawak..hot tuh :)

nyna said...

cekgu!!!
karangan 250 ptah pekataan.
hoye2.
ahha.

cewah,header die ala2 silau tu ade blik.i like!
auww~ ;p

Melz said...

nyna : wakakaka..250 patah jari nie menaip miahaha..

first2 mel ingat header tuh berat..tapi lepas timbang tolak darab campur..rupanya page yang berat hihi
tuh mel masukkan balik hihi

touyakaruma said...

Owrrr ... bagus-bagus ... hurmmm . Nie SPM BM mesti power .

Melz said...

touyakaruma : BM aku teruk la..baru sekarang aku nak sedar bm tuh best miahahaha

nabilah_2908 said...

like this blog....selalu bagi tips2 yg best... :)

Eyriqazz said...

Cayerlah Melz...Buka blog Melz,semakin terus meningkat...U r one of my inspiration la Melz..Keep up a good work

http://eyriqazz.blogspot.com/

에마 said...

haha.seyyy.mel owg ke3 srh wat entry bhs srwk.hee.tggu masa kte wat.hee

Melz said...

nabilah_2908 : hoho thnx ye nabilah! hihi

Melz said...

Eyriqazz : hoho blushing mel tau! miahaha neway ajar sikit camna nak buat ada link tuh hihi

Melz said...

에마 : bagus tuh..buat site pembelajaran. nanti mel link :) orang suka belajar nie siyes

Lady Nass said...

ye tak ye jugak ye? tips yang hebat bro!

cikmemy said...

x suke entry ade gambar..lambat nk load..mood nak bace blog 2 bley ilang..huhu..

~thanks jenguk blog sy~

Melz said...

Lady Nass : thnx hehe

Melz said...

cikmemy : entry yang load lambat tuh sebab pakai format .PNG hehe mmg lambat hihi

~@k1 is @utuMn!~ said...

ad persoalan kt n3 terbaru ak.. ko nk jwb?? hahahah...

Melz said...

~@k1 is @utuMn!~ : kk nanti aku jawab na

sueanne said...

heheh..good info melz...

cam kite, kite malas nk create n3 tanye org, tapi kite suke bagi idea kat n3 org...heheh..paham ke melz?..muahahahah

lizz said...

nice tips!!! aku suke menulis, ikut hati tapi perlu berhati-hati.hehehehe

Melz said...

sueanne : hoho paham2 :) kirenyer bagi idea kat comment la yek? hihi

Melz said...

lizz : hehe berhati dengan kata2 . berhati dengan tulisan juga hihi

beautiful_rose said...

thanks bro entry y sgt berguna pd aku...aku pnh bertanyekan pasl nieh beberape hr lalu kt chatboz ko kan.trimass byk! =)

Melz said...

beautiful_rose : entry ini dah lama ..haha aku baru nak publish sebenarnya..huhu neway sama² enjoy blogging

azizan4444 said...

pergh..gaya cm cikgu bahasa melayu yg tgh kebingungan menanda kertas bahasa melayu penulisan PMR..hahaha..

Melz said...

azizan4444 : pergh kau kutuk aku no 0.1 kan! dem

azizan4444 said...

kutukan membangun..pemberi smngat...haha..tu cikgu aku ckp..haha...klu puji je xley jgk...muhahaha..aku no 2 bro..cuz no 1 klu bab kutuk ko.hahaha

Melz said...

azizan4444 : hoho silap ! kau no 3 . cuz no 2 . ada sorang lagi kutuk no 1 . hahaha

farenova said...

YESS 5W 1H..Memang bagus tips ni..sebagai satu guideline utk menulis..jadi baru ada flow cerita tu...thanks Melz

cik eykameow :) said...

:] iyer. panjang betul , tp besh je bace. huhu

Cik Cookie said...

nice tips bro..

mello said...

berkobar-kobar aku baca entri ni melz.. hehehe

gud tips! =)

chokio_nia said...

aku ske letak gamba baby..adekah mksdnye aku tak sabar nak beranak dah??adeh..

hisham said...

bro..en3 bro aku tgk ok ..xde panjang2 dan xde pndek2..sume ok...keep it up bro..keep rockin'

Melz said...

farenova : sama-sama :) hehe majulah penulisan kita ye kak

Melz said...

cik eykameow :) : hehe thnx coz membaca keh eykameow :) hihi

Melz said...

Cik Cookie : thnx babe :) hehe

Melz said...

mello : thnx Mello :) aku teringin nak buat untuk kedua :)

Melz said...

chokio_nia : hoho bahaya disitu . miahaha terpulang kepada individu untuk menentukan..kalau visitor kau berfikiran begitu..miahaha abes la ko

Melz said...

hisham : hehe ada entry kita buat dia formal..ada entry kita buat dia sempoi . hehe itulah cara mel berblogging . tidak perlu 24/7 kita terlalu formal. orang akan bosan rite ? hihi enjoy

azizan4444 said...

sape tu bro?hahaha..cun x?muahahaa

Melz said...

azizan4444 : Cun tak cun belakang citer.. yang penting

♥ miahahaha

ahleng ariKen said...

bijak!~

Mr. Cuz said...

aku dah komen blom kat sini??wakaka lpe plak aku..tp rasenye belom..ape yang aku nak cakap semua sama jer melz..ape yang ko bgtau ni ada betulnya..klu dah tak de idea sangat buat la persoalan supaya dapat la mengarang sebaris 2 ayat..wakaka

Melz said...

Test Try :

Melz said...

WoW

JAI said...

Mmmm..gud tips..akan gua praktikkan..he.hehe.he

Ronaldo Rozalino said...

Bermanfaat sekali..thanks ya!

Make Dreams said...

its interesting picture, and i am sure you have to make it pointing in your article.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo