Tips Memilih Tajuk Entry

Dec 29, 2009

Tajuk : Isteri Curang

Adakah korang faham terhadap apa yang bakal aku bahaskan ? Baiklah aku mulakan dengan maksud tajuk walaupun korang semua telah faham apa itu tajuk , aku merujuk Tajuk daripada Kamus Dewan Dan Pustaka iaitu Kepala atau Kepala Surat. Sudah termaktub ia adalah Kepala surat dan sememangnya ia adalah paling penting dalam Entry!

Mari aku bahaskan tentang memilih tajuk yang membuatkan ramai tertarik terhadap entry korang. Bagi aku tajuk hanyalah suatu tajuk yang terlalu banyak maknanya . Suatu makna tajuk itu boleh terungkai sekiranya kita memahami apa kehendak penulis untuk menceritakan sesuatu dengan hanya memaparkan tajuk yang ringkas dan mudah difahami atau mudah dibaca dan diingat .

Contoh Tips Memilih Tajuk Entry - Ini bermakna aku ingin memberi Tips atau panduan untuk memilih suatu tajuk yang berlandaskan suatu entry . Adakah korang faham setakat ini ?

Tajuk Berbahasa Inggeris : Bagi aku tajuk yang berbahasa inggeris adalah mudah dicari oleh blogger Malaysia atau mudah dicari oleh pembaca dari luar negara . Biarpun korang tidak tahu bagaimana ingin menulis dalam bahasa Inggeris tetapi cukup untuk titlenya sahaja kerana sekiranya korang menggunakan content yang berbahasa melayu , visitor korang tetap boleh membaca dengan menggunakan GoogleTranslate tetapi terapkan penulisan dalam keadaan yang formal dan penuh makna sekiranya Entry itu kau khaskan untuk khalayak umum .

Tajuk Berbahasa Melayu : Tajuk berbahasa melayu boleh digunakan tetapi korang seharusnya menggunakannya dalam keadaan yang sangat formal . Sekiranya korang ingin mengemukakan sesuatu perkara seperti "Sejarah Tsunami Yang Tidak Akan Dilupakan" . Jika korang menggunakan font Normalcase adalah digalakan untuk menaip font paling hadapan di besarkan kerana ia tampak lebih kemas dan teratur .

Elakkan penggunakan tajuk yang berbunyi "Akuuuuu,malas gilew ari nie huhu......" , bagi aku tak salah sekiranya korang ingin menggunakannya tapi ia nampak serabut kan? uhuks .

Neway lain orang lain cara , aku sekadar memberi sedikit pendapat .

37 Comments:

profnotetree said...

not bad bro..

..nOj.. said...

wahhh mcm cekgula dia punye entry hari ni...
btw setuju, tajuk mmg memainkan peranan penting,,, sekilas je tgk kt 'pengapit gua' melz seblah ni, mane tajuk yg ai berkenan, ai kelik

farenova said...

Betul2 setuju..akak pun kadang-kadang pun pening nak pilih tajuk yang sesuai dan tak meleret

aLeen aVriL said...

ok aleen dah paham..

Aini said...

tips ang bagus.. =)

Aidi-Safuan said...

hehe..thanx mel!
kadang2 tak sengaja gak ter type tajuk cam contoh pelik tuh.huhu

~@k1 is @utuMn!~ said...

eahh.. ak nk komen n3 ni terpandang pengoMelz.. no 5?? ad gak ak.. hahah..

**********itu iklan************

hahah.. owhh kira nya pasni ak kne wat title n3 come visit aki's blog~ kn english.. mst rmai datang eak... hahaha

Ejay said...

bgmana pula dgn tajuk yg tak menggambarkan isi kandungan teks? huhu.

btw, there is no right or wrong. terpulang pd creativity dan tujuan penulis lah. for me, kalo apa yg disampaikan itu berguna dan menarik utk dibaca, i still read it. the title is not a distraction factor.

[s][u][e][h][a][n][n] said...

baguih la...tips ni..i like hahahah

Melz said...

@Ejay

yeap betul juga disitu . tapi apa yang kita lihat di search engine selalunya ada Title .

@juera said...

ok..kna nmpk skema skit la entry title tu ekk..
erm..i'm try the next time for the new entry..nk tgk feedback org perseorangan mcm mna..huhu

Nedy Nadia said...

aku setuju tu. hehe.

kalau dulu, slalu jugak aku tulis tajuk camtu tp skrg aku dah faham peranan tittle tu. tajuk tu penting. hehe.

lagenda said...

Salam Ziarah.....

Info yang menarik padat dan mantop thank

'AQILAH said...

setuju.

imHepPie said...

alamak title aku slalunya mesti tunggang langgang huhuh

madabouteverthing said...

Salam Ziarah,
info yang bagus maklumlah blogger baru.

[z@ck] said...

annoying gila bila ada blogger yang suka tulis meleret2..x larat baca..huhuuhuu

Farhana said...

Wahhh.. Maceyyy.. Pasni tahu dah nak bubuh tajuk camaner.. Hehehe.. ;)

beautiful_rose said...

betul ckp ko...
tajuk memainkn peranan pentig untuk tarik perhatian pembace.kalo tajuk menarik,org tntu akn tgk.

Eyriqazz said...

good tips Melz..As usual...kadang-kadang pening juga nak fikirkan tajuk yg sesuai

http://eyriqazz.blogspot.com/

aku zaty said...

huhu..
slalu maen letak jewp..=p
okey2,nak try ubah gaya
letak tajuk..

touyakaruma said...

Hiyup ! Sokong sesangat

Ada yang letak tajuk cam lain entry macam lain .

yangyuyu said...

betul3...setuju3 sangat...will apply, tq mel

|arieza| said...

wah dh boleh bukak Kuliah Blogspot melz ni :p

edaolala said...

tanks 4 d tips :D

Misz_zana85 said...

Oooo..betul2..terima kasih share tips :)

Melz said...

@edaolala

ur welcome babe :P

Melz said...

@profnotetree

yeap yeap :)

Melz said...

@..nOj..

hehe mel cekgu ? jeng jeng jeng

Melz said...

@farenova

mel selalunya menulis menggunakan motif . apa yang mel nak sampaikan .kadang-kadang tajuk pun boleh jadi benda lain dan entry benda lain tapi ia berkait hehe

Melz said...

@Aini

thnx Aini :) hehe

Melz said...

@aLeen aVriL

oraite harap aleen leh improve lagi hehe

Melz said...

@Aidi-Safuan

yeap betul tuh aku pun kadang2 buat benda yang sama hehe

Melz said...

@~@k1 is @utuMn!~

tak semestinya juga aki . aki kena buat tajuk itu seperti aki seorang visitor . hehe itu baru betul ahaks

Melz said...

@[s][u][e][h][a][n][n]

thnx suehan :) harap dapat improve lagi keh

Melz said...

@@juera

skema tapi penuh makna :) orang suka terhadap kekemasan

nareiQa said...

best2 . nareiQa pon sedang research tajok ape yang boleh kasik orang terjah blog sendiri :D

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo