Tips For Newbie Compilation Blogspot

Dec 12, 2009

Sengaja aku ingin tegur benda nie sebagai Tips . Terpulang kepada individu untuk follow apa yang aku cakap . Hehe sebab nanti ada pula yang mengata " blog aku , aku punya suka la " heh Oraite baca aja kalau taknak gunakan terpulang korang hihi . Aku menulis kerana ingin menegur dan memberi sedikit point yang aku rasa blog korang tak perlu widget-widget atau setting-setting yang mengannoykan visitor . Kalau korang nak lagi pasal apa² yang sama waktu dengan entry ini . korang boleh jugak usha blog NescafeAis (1)
Pertamanya sila ikut Step sekiranya korang belum buat .

1. Buang Verification for Comments dengan menggunakan step ini
Dashboard > Settings > Comments > Show Word Verification Words > No

2. Buat Comment form korang sebagai Pop-up dengan menggunakan step ini
Dashboard > Settings > Comments > Comment For Placement > Pop-up window

3. Sesetengah terlupa tentang ini Adult Content . Disablekan dengan step ini
Dashboard > Settings > Basic > Adult Content > No

4. Sesetengah newbie juga terlupa tentang ini . Comment Show or Hide ?
Dashboard > Settings > Comments > Comments > Show

5. Ramai antara blogger lupa tentang ini Setting URL pada Widget Follower
Follow Blog Korang sendiri > Option > Site Settings > Add Links > URL blog


Oraite Settle bab Ini . So sekarang aku ingin tegur widget yang tak perlu korang pacak kat blog . Dan sesetengah benda yang aku buat compilation neway ini terpulang kepada individu untuk menerima atau tidak .


1. Jam ? Widget ini JavaScript dan dekat lappy / komputer korang dah ada jam kan ? Perlu lagi ke nak taruk hihi

2. Lagu ? Widget ini JavaScript dan dekat lappy / komputer korang dah ada Music Folder kan ? perlu lagi ke nak taruk hihi

3. Kalender ? Widget ini JavaScript dan dekat lappy / komputer korang dah ada Kalender kan ? perlu lagi ke nak taruk hihi

4. Widget Follower korang kalau boleh jangan gunakan tempat yang agak besar coz dari situ akan membuatkan blog korang lembab sebab setiap Icon itu mengandungi URL yang berbeza hehe so ada baik letakkannya dia SkyScrapper

5. Jangan gunakan URL yang panjang Sebagai contoh
Akudahlatakhensem.blogspot.com <---elakkan
4kud4hl4t4kh3ns3m.blogspot.com<---elakkan
AkuHensem.blogspot.com <--- Gunakan :)

6. Background yang bergerak-gerak itu , Cursor yang bergerak-gerak , segala-gala benda yang bergerak . Serious elakkan coz Javascript tuh akan membuatkan blog korang sangat lambat kira makan source .

7. Kurangkan penggunaan Warna yang berbeza-beza dalam blog atau penulisan
kejab biru , kejab kuning , kejab merah , kejab oren . hehe dah macam pelangi . So tetapkan kaler dalam blog .

8. Letak lah gambar dalam setiap entry untuk membuatkan pembaca teruja untuk membaca . Harus diingatkan 'gambar' mempunyai 1001 maksud yang berbeza kalau kita olahkan . Am i Right ? hihi

Lastly Enjoy Blogging and Make ur blog simple . haha aku nie cakap je lebih kan ? tapi blog sendiri pun lembab. ye aku admit yang tuh tapi sekarang tengah nak repair untuk betulkan HTML yang aku pun tengah bengap nie haha. Last sekali , aku harap benda-benda nie dapat membantu korang . Aku seorang blogger biasa .

124 Comments:

.hudaluna said...

erk!

pelangi tu aku terasa sebab gn notakakihudasiluna warna pelangi..

hee..

yg len hitam je..
=)


wei buat bckground ko ni x ikot bile scroll

Mr. Cuz said...

bpe kali dah mel ko keluarkan entri tips mcm ni..tp aku tgok still xde perubahan pun pada diorg..serius..
setiap blog yang aku tgok keluar tips ni aku mesti tgok pengunjung blog tu ade buat perubahan tak..tapi hampes..
diorg still xnak dengar wal hal nak jadi mesra trafik..adoi..
aku kalau masuk blog yang ade yang mcm dlm entri ko ni paling lama pun 5 min..lpas tu pangkah..huaaha..
(blog aku makin berat la mel..ko rase mcm mner??)

siggplus said...

aku sokong semua ni..

lg simple blog tu, lg best, bagi aku lah..

kenwooi said...

haha.. nice tips.. =)

kenwooi.com

zack zukhairi said...

owh, kene follow blog sendiri ke? baru tau. hehe. nanti orang ingat cam syok sendri plak follow blog sndri.

Melz said...

.hudaluna :haha camna ? aku blur benda nie haha

Melz said...

Mr. Cuz : takpe la cuz . aku bagi tau dari pemerhatian aku jer.hahaha kalau dorang tamo ikut .. itu hak dorang rite ? hihi

blog kau berat loading jgak . ntah pehal lately

Melz said...

siggplus : weh tukar debate balik ke ? aduh .. haha aku baru nak tukar DisQus :) yeap simple like pimple . blog aku tak simple kan ? huhu

Melz said...

kenwooi : thnx :)

Melz said...

zack zukhairi : haha tak salah pun kalau follow blog sendiri :) dari situ pun kita boleh tengok dalam

New update on Blogger Buzz :) Post kita dah ada ke belom :) hihi

cybernetic88 said...

dari pemerhatian ko pulk. ko rase aku dngr ckp ko x?. haha. bnyk aku dah buang dah sbnrnya. hahaha =P. btw nice tips la beb =P

siggplus said...

rmai org lg suka pakai ID dari Disqus..kau guna la ID gak..sng nk reply..n tak berat sgt mcm disqus..

blog kau simple je..tak serabot

Melz said...

acapz : haha terpulang jer acapz oi . nie aku buat review banyak blog dah nie . so aku compilation kan :)

Melz said...

siggplus : tapi masalahnya aku bukak kat kau ada jgak kena tunggu 20 saat camtuh baru nampak comment . aku pakai line streamyx standard office nyer

AeNa Helaena said...

hye melz thnks 4 de tips,..
bt aena ske tulisan warne2~klu expressing sumthng mcm senang la kot org nk phm..hihhi

ween said...

ok. aku nak tuka link blog skrg. HEHE

great tips :)

Melz said...

AeNa Helaena : hehe nak kaler2 boleh aena :) bagi mel tak salah. tapi kita kena tetapkan warna yang sesuai dengan blog kita ;) hihi enjoy blogging

Melz said...

ween : hehe thnx ween coz membaca entry ini ;) hihi

hisham said...

SALAM BRO...hehe,,menarik2 ape yg bro ckp ni..kekadang tu radio la ..lagu la..rimas nk bace..tq bgtau kt aku n sume org..aku stuju sgt..

farra8979 said...

wah, very nice tips especially 4 new blogger like me... me loike...

thank u...

farra8979 said...

wah, very nice tips especially 4 new blogger like me... me loike...

thank u...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

melz,

ak plg setuju part yg word verification tu...
baru semangat nk tgg comment..

x-po said...

sume tu blogger perempuan yg byk..hoho jgn marah ye kaum hawa

♥akukahmilikmu®♥ said...

suke ar info nie Melz..dapat gak wat panduan..nk copy bleh tk?nk letak kat blog i entry nie?pls...

lina said...

haha,sumer da bwat tips2 ney.
cuma adew la cket2 taikut. ;p
naty diupgradekan.
btw,thanks ea. :)

Melz said...

hisham : haha tau tape bro . benda nie dah lama orang sebut . tapi ada orang tak kaji lagi benda nie contoh

Kalau pasang widget nie . semua Transfer antara File Hosting akan berkurangan sebanyak 30% - 40% . annoying gila kan ?

even benda tuh bukan Autoplay haha so renungkan :)

Melz said...

farra8979 : hehe hope u enjoy :) ahaks

Melz said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ : hahaha tuh mel dah pernah buat untuk entry yang lepas tapi mel masukkan jgak dalam compilation nie ahaks

Melz said...

x-po : wakaka direct terus ;P miahaha

Melz said...

♥akukahmilikmu®♥ : hehe why not . link me back :) ahaks

Farhana said...

Hoho.. Aku plak nak menyelit kat sini.. Sume tips2 tu aku dah applykan semenjak beberapa bulan lepas.. Heehee.. ;)

Tapi satu jek tabiat yg aku tak leh nak ubah.. Hoho.. Aku suke tulis entry gune kaler warna warni.. Entah nape entah.. Mgkn sbb aku kanak2 umur 22 tahun kot.. Ngehehehe.. ;p

~ ooppss.. URL aku pn pnjang gak laaa..

Melz said...

lina : ur welcome lina . harap ia membantu :) hihi

Melz said...

Farhana : Sokey farhana . hehe minat orang lain2 kan hehe :) enjoy blogging

Farhana said...

Heehee.. You too melz.. Enjoy blogging smpi lebam.. Hoho.. ;p

~ nk jawab soklan dik Cuz kat atas.. hehe.. hehe.. haah laa.. blog MR.CUZ mcm berat sket skang.. ;)

Melz said...

mr.cuz : ahhh dah ada 2 orang jawab nie haha so bek kau check cuz :) aku nyer dah ringan nie ;P aku buat Fixed untuk BG hahaha

Farhana : thnx farhana :) ahaks sampai berbuih ! hoho ;P

ieQa sWetLuv said...

sangat bagos tips2 gini pada new blogger.. macam ika ahakzss..

dlu ika pon suke kaler-kalir kat entry..tp lepas ditegur oleh kawan cz dia kate pening..ika try kurgkan..hehe

actually need to learn more.. mel kalo ade pape sudi2 la tegur ika gak ye ngee~ =)

QQQ said...

aku setuju dgn sigger! aku lebih suka masuk blog yg simple, less widget, xde lagu, xde hujan turun kat skrin dan yg penting isi blog itu! piss out!

Mr. Cuz said...

berat yer melz..adui..dah lama aku detect prob ni..aku de masalah dgn php file die..haha
aku rasa ade php yg xcukup tp xtau nak solve mcm mne dan sememangnya aku tgh malas skang ni..huahaha..
thanks melz..nnt aku bagi ringan balik blog aku tu..miahaha

~** PROFFY **~ said...

yeyyy

aku memang ikot apa yg ko tulis ni..

kira betul la cara aku nih...

muehehehhehee

black_mel said...

thnx bro....dh ader.....aku takde benda tu td...

Zayani said...

thanks ats info ni :)

Melz said...

ieQa sWetLuv : hehe woraite ;) kena ubah selow2..hehe kalau ika tak caya cuba ika tengok entry mel yang sebelumnya . semua cam apa dah haha

Melz said...

QQQ : haha aku nyer camne ? okeh bagi kau ? haha

hBz said...

aku simple. http://4hbz.blogspot.com
kan? tunggu time je nak jd 4hbz.com.hisshhh

thanks melz.

yangyuyu said...

melz, thanks for the tips..akak cam perasan je cam ko buat entry ni utk akak kan..hehehe...ok i will follow u..

mel baru 20 thn ? tgk kat gang blogger? betul ke cam tak logik je

cikTi said...

bsusla ntry nih,.,
ak ska2,.
tp trase gk yg pnulisan mcm plangi,.,
wrna warni,.
tp kalo blog ak wat satu kaler je kn melz,,
ak bace balik pon ngntuk,.

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
sI tEDI said...

yes Bos!! Terima kasih atas panduan.. newbies atau old timer.. semua masih perlu tunjuk ajar..

Thank's again!!

saya budak baru belajar!

GhOsToNe said...

thnx sgt2!!!

tips brguna gilew!!!

thanx2!!!!!

ak amat baru!!!

Eyriqazz said...

Baguslah tips Melz..Seperti biasa,cam tak sangka melz ni blogger baru..X sampai setahun tapi visitors mengalahkan sesetengah bloggers2 yg mengaku diri mereka otai...hehehe...

Melz said...

Mr. Cuz : kau kena repair secepat mungkin tuh cuz :) hehe visitor is always right haha

Melz said...

~** PROFFY **~ : neway tak semua apa yang mel cakap itu betul dan boleh diikut ;) hehe terpulang kepada individu untuk menentukan yang terbaik untuk mereka :) ahaks

Melz said...

hBz : gogo . aku tengah tunggu je nie huhu

Melz said...

yangyuyu : ada certain yang mel point kat akak :) hihi ada yang mel fikir sendiri ahaks

neway 20 tuh nombor je kak haha

Melz said...

black_mel : hoho kau kena ada benda tuh mel oit ;) penting . sebab kalau kau follow orang .orang boleh trace kau kat mana dengan menCLICK gambar kau hahaha

Melz said...

Zayani : ur welcome :) ahaks

Melz said...

cikTi : bukan itu maksud mel cikti :) apa yang mel cakap tentang kaler font tuh ialah

Tetapkan blog ada 3 kaler atau 4 sudah memadai . elakkan warna yang terlalu meriah :) haha

Melz said...

Nescafe ais : buat je bro :) nanti aku link kat blog kau sebagai tambahan :)

Melz said...

sI tEDI : hehe sama-sama kita belajar okeh ;) enjoy blogging

Melz said...

GhOsToNe : sama-sama ghostone :) gunakan ia sebaik mungkin hihi enjoy blogging

Melz said...

Eyriqazz : hehe rezeki kat sini bro :) orang boleh terima apa yang mel tulis . Alhamdullilah :)

tirah watif said...

yosh!
tadi sy bukak tgk 0 je komen
tak jadi nak komen
*malu!
haha!

sekarang bukak balik
tengok 61 komen
*semangat terus nak balas kenyataan diatas
hahaha!

sy tak terasa!
tapi sy xnak buang kotak musik sy!
hahaha

xD

Melz said...

tirah watif : ala tirah.. jangan malu2 untuk komen . i tak gigit orang lew ;) hihi

Putra Al-Maliki said...

jangan letak terlalu banyak widget dalam blog kerana ia akan melambatkan blog untuk download =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

nursarah87 said...

thanks to Melz atas tips2 tersebut. aku rasa aku dah design blog aku sesimple yg boleh, dan tak ganggu readers kot..bab lagu tu, sayang nak buang, sebab lagu blog cam melambangkan mood seorang blogger, haa. macam tulah.

~pendekgemukbertompok.~ said...

thanks for the reminder tuan blog, berguna utk saya yg agak newbie;)

xoxo
pja

beautiful_rose said...

erkk,adakah blog aku berat? mcm tak kot...rsenye lagu kt blog aku x mggu kot lgpon lagu tuh tok aku dgr sndr coz selame nieh aku on9 gune pc kt ostel....so,non ade sebarg lgu y di smpn....(pc pinjam)

♥miszluna™ said...

tahniah!

ko dh bjaya buat bacground ko x scroll skali

=)

Hanafana said...

sokong yang lagu2 tuh..sgt la annoying blog yg ada lagu..lagi2 widget tuh letak kat bawah..punya la susah nak kene scroll bawah pause lagu!

Melz said...

Putra Al-Maliki : betul-betul :)

Melz said...

nursarah87 : hehe sama-sama . nie cuma pemerhatian mel dari blog ke blog ;) enjoy blogging . kalau itu dah minat hihi teruskan je

Melz said...

~pendekgemukbertompok.~ : hehe sama-sama harap tips ini dapat membantu ye :) hihi

Melz said...

beautiful_rose : hehe sokey :) tapi mel suggest jangan buat dia autoplay :) sebab mostly ramai blogger yang blogwalking kurang senang dengan widget lagu :) hihi

Melz said...

♥miszluna™ : thnx huda :) kau tegur terus aku cari sampai berbuih hahaha

Melz said...

Hanafana : haha thnx coz support this entry ahaks :)

F I T said...

thanks bro.. tips tu berguna gk utk aku muhasabah weblog aku.. ^_^

eh bro..smart banner..bila tukar? letak gambar sendiri plak..dah tak misteri dah..hehe

♥akukahmilikmu®♥ said...

orait Melz..thanks atas keizinan u..syg u..

Melz said...

F I T : Ur welcome bro :) hehe . masih menutup pipi kiri aku hahaha

Melz said...

♥akukahmilikmu®♥ : sama - sama ;) hehe

aemyLina™ said...

bab lagu aku sokong sebab kadang2 lagu 2 nak loading lambat n tersekat2..
so macam x best je dgr kan..
kalau hang lg la bengang.. kan kan kannnn.. hehe

aemyLina™ said...

warna-warna yang banyak.. ops.. yang ni no komen.. hehehe.. pe pon thanks 4 da tips.. klik nuff too.

Noorlaila Mohamed Nor said...

nak jugakkk letak kalendar
hahaha
aku pilih hitamputih warna tema

chokio_nia said...

hamek ko sebijik ain..cmne aku rase ble bace entri ko ne..haha..tp nak wat cmne mel oi..aku mang ske kale n lagu bagai..jadi aku akan kekalkan la..=)

Melz said...

aemyLina™ : tau takpe :) tapi line mel ok jer . tade sekat haha

Melz said...

aemyLina™ : hoho same-same haha

Melz said...

Noorlaila Mohamed Nor : hehe letak jer . itu takde effect sangat actually hehe

Melz said...

chokio_nia : haha mungkin sebab tulisan aku agak kacak :P miahaha

MrsNor said...

komen dan pendapat yg bernas...

farenova said...

thanks melz...akak pun dah tukar setting2 yg melz ajar.selama ni tak tahu pun setting2 nih.

Thanks yer

p/s:..paling kelakor tang akuhensem akutakhensem tu..huhuahauhauhau

Noorlaila Mohamed Nor said...

tp kalendar tu pakai script yg sgt pjg
huhu
tp comellll sgt!

kk said...

aku terlewat tak nak bgi komen.heheheheh

Melz said...

MrsNor : hehe itu yang membuatkan ia menjadi makin menarik :) hihi

Melz said...

farenova : haha sama-sama akak :)

tuh yang terlintas dalam paler je terus tulis ;P hihi

Melz said...

Noorlaila Mohamed Nor : haha aku tatau panjang mana sebab tak pernah pakai . JS kan ?

Melz said...

kk : haha tape lewat . kitorang tunggu hihi

+akufobia+ said...

ada cursor tak bergerak ke?nanana.aa.

Melz said...

+akufobia+ : kah² .cursor tak bergerak tuh maksudnya mouse rosak miahaha . betul jgak apa yang kau cakap . mianhahaha


neway maksud aku bukan default icon

..nOj.. said...

hahaha... jemput masuk rumah makk... tgk cukup simple x... hahah

Melz said...

..nOj.. : haha jab nak masuk rumah :P miahaha

||| PöJìé PööH ||| said...

Great!!
Thanks again for sharing..
NOw nih POjie tgh buat compilation utk blogging dgn cara dan kaedah yg best!
So entri ini akan ku backlink kan sekali.
THanks!

Melz said...

Pojie : sama-sama pojie :) hihi

kinsyakrn said...

dh buat semua..tp sayang nak buang background bkaler..gambar pon byk. yg lain dh buat lama dah. cuma radio...

unwanted said...

dah lama aku hendak buat entri macam ni, tp masa kurang la.

aku utk setiap 'perkara yang tidak perlu' dalam blog aku dah printscreen pun, cuma kurang masa utk mengarang..:)

ketua polis said...

TQ BRO

Melz said...

@ketua polis

wow ketua polis , tekejut mak! haha

sama² :) enjoy blogging keh

Melz said...

@unwanted

karang jer bro..nanti aku link kau dalam entry nie hehe

Melz said...

@kinsyakrn

hoho radio mmg berat bro :)

^ ZuMaWaMBa ^ said...

sgt2 membantu!!
thanks a lot!

Dak Wan said...

Ok melz, linking http://sue-sygckit.blogspot.com/2009/12/tips-blogging-boikot-widgeo.html

Melz said...

@^ ZuMaWaMBa ^

hehe sama² enjoy

fahmiibrahim said...

Cool... ramai yang terlepas pandang ni... tips yg hebat yg boleh disebarkan pada umum.. masuk paper leh? hehe

Precious said...

Wakakaaaa ... aku baru terai nak delete Intense Debate, nak kembali kp pop-up komen blogger yg dulu. Tp x menjadi. Padan muka aku. wkakaakaaa

Melz said...

@Dak Wan

yeap widgeo tuh pun patutnya tak patut ada :P hihi

Melz said...

@fahmiibrahim

tips for blogspot jer bro :P aku kurang pandai Wp hehe neway masuk surat kabar ? malu aih :P

Melz said...

@Precious

ID aku tak berapa faham lew bro :( harap maaf :P aku pun html tak berapa macho gitu haha

Liliyuli said...

thanks your info...i like.

joegrimjow said...

hehe
gud2
sharing is ilmuin
erkk
huhu

nand nasyari said...

sudah buat semua tu..harap2 dpt up kan traffiq.. :) maseh.. :D

Make Dreams said...

good posting you write, and i am sure that your friends will understand this

xeema said...

sokong gak..less is more :p

Cik Nadzrah Zainal said...

nice tips! thanx!

Dilakochan said...

Tips Best. Oke nk pegi double cek blog sekarang!
hihi ;)

MsAnisSyahirah said...

thanks tuk info ini...
selamanya saya akan jadi newbie...
hihi..

MakCik Kotak said...

haha..nasib baik xbuat lg..

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo