Tips Cara² Meminta Hutang Dari Member

Dec 17, 2009

Kusut ?

Actually tajuk entry ini adalah hasil daripada Mr.Bambino yang telah memenangi tempat pertama untuk Vote4Fame iaitu Kuiz 7 TajukTerchambest. Ahaks Congrats aku ucapkan kepada beliau dan kepada yang mengundi beliau. So dengan ini aku akan meneruskan niat aku untuk menulis tentang cara² meminta hutang dari member. Sila layan 1 per 1 kerana aku membuatkannya dalam bentuk Point . Actually , aku kurang idea tentang ini disebabkan orang kurang meminjam dari aku , kalau pinjam pun memang aku mintak direct haha .

Neway sekali lagi aku ulang yang entry ini aku buat khas untuk korang yang mempunyai masalah seperti ini . Sememangnya susahkan nak cakap ngan member yang dah berhutang. takpe aku bagi TIPS Perli terbaek dari ladang yang mungkin korang belom pernah buat . hehe kadang² Perli ini bagus jugak untuk diri sendiri dan mengingatkan pihak yang buat² lupa yetak ? huhu

1. First korang berborak dalam keadaan yang sungguh bahagia dan mengambil kesempatan untuk keluar untuk membeli Burger! dan pada mase yang sama , korang tanya kepada kawan kau yang meminjam pada kadar yang rendah tapi lupa* nak bayar hutang korang .

Sebagai Contoh
Melz : Weh kau nak beli burger tak ? aku nak pergi beli nie.
Hutang : Eh boleh jugak , kau guna duit kau dulu eh . (good point disitu)
*kalau dia nak keluarkan duit
Melz : Eh takpe , aku guna duit aku dulu .
*Beli dan balik , pastu kau duduk sama²
Melz : Eh apsal eh ? aku beli burger ayam ngan daging tapi harga dia RM 57.50 ? aku kena tipu ke atau aku salah kira ? . (cakap dengan nada yang perli )
Hutang : Ekk

2. Ingat kita bukan nak memalukan mereka tapi sekiranya sikap begitu tidak dibendung . Memang susah untuk kita berdiam diri kan ? ahaks . Sendiri mau ingatlah kalau dah pinjam tapi tak reti nak pulang , so kita nak mintak memang banyak cara tapi ikut style korang . Bagi aku , tips kedua ini memang boleh memalukan mereka yang meminjam . Korang boleh meminta balik hutang korang dengan timbulkan hal Hutang dan Hutang didepan dia atau teman kekasihnya.
(cara ini aku rasa kurangkan sebab mengakibatkan perasaan) tapi sendiri mau ingat ? yetak ?

3. Nie bukan point untuk memerli , tapi bagi aku ada baiknya kau panggil dia dan bawak berbincang . Sekiranya dia tidak boleh membayar pada kadar penuh , sokey kau mintak bayar 30% dulu . 30% is much better rather than 100% .Ingat jangan terlalu mendesak walaupun itu hak kau dan duit kau kerana desakan boleh membuatkan dia menghindarkan diri dari kau ! Kau mintak dalam kadar yang minima dan dari situ mungkin dia dapat membayar dalam keadaan 'ansuran' .

Sebagai Contoh : Ansuran itu seperti dia meminjam kau dalam kadar Rm1k dan sekiranya kau meminta Rm1k mungkin susah untuk dia laksanakan . Tapi sekiranya kau meminta Rm300 atau Rm400 dan sekiranya dia masih takleh bayar , kau mintak yang paling minima asalkan dia ada bayar ! :)

Tapi korang tak berasa pelik ke ? Kita sebagai pemberi kepada penghutang tapi segan dan malu untuk meminta hutang ? Itu hak kau dan kau berhak untuk menuntutnya. Jangan terlalu berlembut sampai penghutang itu memijak kepala kau !Renungkan

Point kepada penghutang : Kalau dah hutang tuh bayarlah okeh ? Senyum jer bayar selow² kalau kusut jgak meh join Kuiz 8 nanti !

34 Comments:

[s][u][e][h][a][n][n] said...

aku paling lemah bab2 nak minta hutang ngn member...just harapkan diorang ingatla bila berhutang :(

YanTzYanTtiE said...

okeyh gak
huhu

(situasi: melz hutang yanttie 40 sen)
yanttie: melz belikan yanttie choki2 kayh..2..nak coklat takmo cmpur vanilla kay (konon nak kenekan Melz..huhu)
Melz : bak 40sen
Yanttie: pakai duit Melz dulu ek ek ek...
Melz: oh..okeyh

(Melz balik)

Yanttie: mane choki2?
Melz: Nah, amek spoloh....takyah bayar..Melz bunjer

**yanttie terus diam takjadi minte utang 40sen kat Melz**

huhuhuhuu
(jenguk2 blog saya kayh =) )

ieQa sWetLuv said...

lemah ngan org yang kaki hutang tapi x reti nak bayar.. kalo nilai kecik2 leyh lupe gak.. kalo da beso nilainye dekat ratus2..mmg payah r.. x tau la ek setakat ni ika no hal bab minta utang kat org.. probnye selalu lupe sape la yg utang sama ika..ahakzss~ ;p

touyakaruma said...

ko buat jer camnie , tulis dalam blog . letak gambar dia sekali . Kalau ko ada myspace update jer kat status tu setiap lima minit . Paling penting kena ada nama dia laaa .

And made sure dia tau pasal nie.

beautiful_rose said...

huhuh aku dgn adk aku kalo berhutang di bayar dgn cre potongan.i mean kt sini...katekan aku hutang dgn adk aku...pastuh x de mse nk jumpe tok bayar,so,die gunekn care mintk aku topup @ belikn sesuatu tok die.so,dr situ hutang itu dibayar...mksdnye bkn bayar cash ler....tp tetp di bayar mengikut jumlah di pinjam.

Mrs. Zuki said...

Bagus Mel..berdesupppp dah siap entry ni....suke point no . 3.

Mr. Bambino said...

Salah satu sebab kenapa saya nak tajuk ni dibuat..
Sebab mr Bam dah terkena byk kali, dgn member dan sedara.

part mintak 30% tu, memang dah penah try tp tak menjadi. Thanks mel may be saya akan cuba guna tips mel. Kepada yg lain, fikirlah masak2 seblum bg pinjam duit kat org, kalau boleh takyah bg, espcially jumlah yg besar. Sbab nak mintak, tak semudah yg disangka.

eiysya zasya's said...

kawan2 aku memang beringat pasal hutang2 nih..sbb dia pun xmo aku ungkit hutang dia kat aku..

kalau susah2, xyah bg pinjam trus..ckp je laa nk guna duit tu..

Kak Aidah said...

Salam Melz, rasanya dah lama akak tak tinggal komen dlm blog Melz ni. Baru balik dari KL ni, ingat nk join gatehring tu tapi busy betul (mcm wakil rakyat lah pulak). Bab hutang ni akak ada sorang member ni, bukan member akak tapi member hubby pandai pinjam - masa nk pinjam dia punya ayat fuyoh cam org nk bercinta. Tapi bila dh dapat senyap je. Janji dapat bonus nk bayar tapi ni dh masuk 2 kali bonus, dia buat tak ham je. Kata takde duit tapi hari tu bengang akak nengok gambar dia dlm FB ngan wife siap posing manja2 tu depan swimming pool dia yg baru dibuat. Hah camne tu........

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

aku plg xreti nk mnx htg ngn org ni..
ades
serba slh
len kali xyah bg htg kt org ...
sng cite..

chokio_nia said...

nice tips ah melz..nati ak try..kalo aku kene cepuk aku cr ko..hoho

LORD ZARA 札拉 said...

aku memang tensen kalau bagi org hutang tapi dia wat dunno je~

@juera said...

pelik kn..org yg meminjam duit lak nk segan2 bagai nk mtk utang..org yg berhutang tu leh plak bt x tahu jerk!

pelik tp bnr weh..klu org pinjam duit ngn aku besenya mmg x pnh x byr..actually kita nk bg pinjam duit tu..must to tgk org tu dlu cmne..
klu jnis mlut byk mnis ckp cm tebu de celah gigi tu x yah kasi la sng..ti kn nk mtk utang bkn main ssh..lu pk r sndiri

nabihah zulhemay said...

ahaks. entry yg bernas. tapi masalahnye ade gak yg spesies ko mintak pon tapi masih lagi buat2 x paham. haish. pastuh lagik tanpa segan silu memintanya lagik. dua kali haish. :))

cikTi said...

ak mmg bnci org2 yg pnjm duit tp xreti nk byr.,
mnymph aku.,
sbb ade org tu,,pnjm duit ngn mk ak,,
dah bkurun32,.
lbeh 10k.,
tp smpai skrg wat mke sposen die tu la,.
mk ak xbrasap.,
ak plk lbeh2 yg brapi2.,.

hBz said...

hak..bab neh paling comel..sebab tu aku bagi hutang, ak malas nak ingt,=. biar la rahsia.ingt buat pening je..nak bayar, bayar la.tak nak bayar, halal.tapi.paham2 la. aku pun belajar lagi.so, mesti member paham la.

[z@ck] said...

klu ak..
ak lebih suka buat2 tanya macam ni

"aku ada hutang ko x before ni?"

dgn harapan dia akan ingat yg dia actually ad hutang ak

ahahaha

~@k1 is @utuMn!~ said...

naseb baek ak spesis mke tembok.. ko da utang ak ak mntk direct2 ko baya la! dem!! ahhahaha

unwanted said...

kalau aku mintak direct je.
lagi senang aku rasa.
kata je macam ni.

"abu, duit aku rm5 yang ko pinjam minggu lepas tak bayar lagi"

kn senang tu..ha3

[a-L-a-C-a-R-t-E]'s geng said...

aku suke point 1..
sbb ade terselit sedikit nada gurauan kt situ..
so,org yg brhutang tu akan trase sendiri..
xpayah la straight sgt..
aku xsanggup nak malukan org..

[a-L-a-C-a-R-t-E]'s geng said...

aku suke point 1..
sbb ade terselit sedikit nada gurauan kt situ..
so,org yg brhutang tu akan trase sendiri..
xpayah la straight sgt..
aku xsanggup nak malukan org..

[a-L-a-C-a-R-t-E]'s geng said...

aku suke point 1..
sbb ade terselit sedikit nada gurauan kt situ..
so,org yg brhutang tu akan trase sendiri..
xpayah la straight sgt..
aku xsanggup nak malukan org..

Dak Wan said...

Teman akan cek duit yg boleh burnt. Maksudnya duit tu kira boleh sedekah jewr utk 1st time. 2nd time nak pinjam, teman akan tanya yg dulu nya camner kira?Hehehe.

Melz said...

betul tuh harap dorang pandai2 la ingatkan ? huhu

Melz said...

@[s][u][e][h][a][n][n]hehe test

Syarifah Nadiah said...

haha hebat.
em mintk je scara keras kerasan eh tk tk
cm brutal jep. tk tahu. lom ada pngalaman hehe

Melz said...

@Syarifah Nadiah

hehe keras2 nanti dorang lari :P

enuLwanie said...

hahahaha...
terasa ckit..
sbb sy ada hutang dgn kwn.
tp bila dpt duit, terus byr!
takut mati tergantung pulak!
hahahaha

enuLwanie said...

hahahaha..
terasa ckit!
sbb sy ada hutang dgn kwn.
tp bila ada duit, terus byr wlupun ckit2.
hahahahaha

azizan4444 said...

aku nk mntk hutang tp malu...kwn wt ilang letop aku pon aku xtaw nk ckp pe..lg 1 aku buat jersy tuk team bola..bnyk abes dkt 1000 kot..bpe org je yg byr..sdey ma

suki said...

testing2 komen box..123

||| PöJìé PööH ||| said...

Erm, ada kwn pinjam sampai ribu² dah kat Pojie klo total up semua..
Xtolong kang sentap, kata bukan kawan, xngaku kawan..
Tp bila tolong xreti plak..
Ble munyik² ckp pasal duit kang dikatakan xreti sabor, pastu leh putus sahabat sbb mintak hutang..
adoi pening paler..

mOLLie said...

salam..
erm...tapi siyes la..susah nak mintak..jadik macam segan sangat2 nak mintak..padahal duit kite tuuu...hmmmm

Make Dreams said...

debt? i am not sure about this debt.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo