Melz Nak Tanya ?

Dec 4, 2009

Entry ini aku wujudkan untuk memudahkan korang Bertanya . Malu bertanya , sesat jalan (pakai la GPS melz ) ah iyolah mana yang terbaik lah yek . Aku sekadar berkongsi itu ajer . Ahaks . Yang baru nak start blogging tuh jangan malu bertanya menggunakan Anonymouse dan sertakan Email korang . Ahaks

Ada yang takde YM , Ada yang tak reti nak gunakan email etc tape . Sekarang aku buat Special untuk korang bertanya apa sahaja tentang Blog , Html , Widget , Nuffnang , dan sebagainya Sekiranya aku tidak boleh menjawab pertanyaan itu , maaf aku pinta .

Minta Maaf kerana aku juga masih belajar dan seriously aku masih bengap tentang Wordpress . Wakaka so jangan ngade nak tanya pasal benda tuh . Aku masih belajar + godeh Wordpress nie. ahaks

Oraite Tanya ajer dalam ruangan comment ini dan sekiranya comment itu boleh membuatkan aku untuk membuat entry , akan aku buat khas untuk korang . Selain itu juga orang lain boleh gunakan khidmat comment itu untuk merujuk segala pertanyaan dan segala jawapan ahaks korang boleh tekan button di atas untuk memudahkan korang . Enjoy blogging ya semua.

Untuk Kenal aku atau tanya aku lagi gila ViVa

Meh add aku Di Facebook
Meh Add aku di Twitter
GoogleWave - MelzRomeo@googlewave.com
Yahoo Messenger - Melh4cker@yahoo.com


204 Comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 204   Newer›   Newest»
QieFLy si Dolce said...

hahhha.....hebat2....

tapi setakat ni Qief takde pape kemusykilan yang ingin diutarakan kat melz....

salam blogging
Qiefly (0_o)

black_mel said...

melz,aku ader dua soalan:

1)mcm mana nk tukar header?maksud aku delete header lama pastu paste header baru kat html?

2)kat bhgn html tu,bhgian mana nk kena delete kalau nk tukar background?or ader cara lain nak tukar background x?

||| PöJìé PööH ||| said...

Bagus sungguh Melz nih..
Nak tanya nih, cene nak kasi lebar lagi ruangan posting kita tuh?
Duk tengah² kiri kanan blog kosong..

♥Hernee Nazir♥ said...

bgus snang nk btnye..hehehe

Aus said...

melz..aku da lame nk tnye soklan yg sama dgn POJIE tu..

zlan said...

salam bro...nak tanya la pasal nuffnang,boleh ker kalau kita sendiri klip iklan nuffnang kita tu..
DAn kau boleh dia akan bayar juga ker kat kita...soryyy..hrp jwp

cik EPAL said...

aku nak kau edit layout aku boleh?? :D

mrHan said...

aku nak tanya soalan blh.... <-- ini soalan aku :P

siggplus said...

kenapa tuah ayam nampak di kaki?hahaha

Melz said...

Black Mel:

jawapan 1 :
Dashboard > Layout > Edit HTML > Expand Widget > CTRL F

#header {
background:#476 url("URL GAMBAR") no-repeat left bottom;
margin:0 0 0;
padding:0 0 8px;
color:#fff;
}

kau cari #header {

kerana kau menggunakan template yang telah tersedia .

Jawapan 2 : Untuk ini kalau tukar Background

Dashboard > Layout > Edit HTML > Download Full Template ( untuk Recover ) > Choose XML ( layout baru ) > Upload > Preview > Save

Melz said...

||| PöJìé PööH ||| :

Dashboard > Layout > Edit HTML >
CTRL F > #main-wrapper {

Setting di WIDTH
Setkan disitu seluas mana yang pojie nak .

Sebagai contoh ada

Outer Wrapper - Seluruh page size
Main Wrapper - Post size
Sidebar Wrapper - yang tepi size

Mel suggest kan semua size di ubah menjadi %

sebagai contoh Blog melz

Outer wrapper : width : 88%
Main Wrapper : width : 48%
Sidebar Wrapper : Width : 20%
Sidebar Wrapper : Width : 20%

mel ada 2 sidebar disitu .

so jumlah seluruh

20+20+48 = 88%

Melz said...

zlan : tak salah click iklan sendiri atas dasar " Kita nak lihat apa iklan itu " salah ke disitu ? ahaks

tentang kita click akan dikira sebagai 0.25CPC tapi yang aku buat calculation . Ia tidak dikira

Ambil Contoh :

http://melromeo.blogspot.com/2009/11/nuffnang-clicked-calculation.html

enjoy blogging

Melz said...

cik EPAL : hihi :)

ieQa sWetLuv said...

haa..baguih gak tuh..ika pown kadang2 pending gak menggodeh belog ni..byk nk kne belajo nmpknye ahakzss.. leyh r tnye dy pasni kalo x reti..[tp segan kalo org len tau pe yg ika tnye..kdg2 stupid Q hehe.. naseb bek bg entry gini..leyh r rahsia2..ngee~]

Melz said...

ieQa : persetankan orang cakap "Stupid Q" :) kita belajar jangan malu ahaks

happy blogging

LORD ZARA 札拉 said...

wah~
cool sungguh~

BTW, ku nak tanyalah kan~
nak tukar email kat Nuffnang asyik tak dapat~
sebab email yg ku guna tu dah kena hack dengan Yahoo~
dah antar banyak kali pada Nuff, request nak tukar, tapi takde balasan~

err, ada ke email yg ku bleh terus direct kat dorang tanpa ku guna token2 apa tu?

TQ!

Melz said...

LORD ZARA : Erm nak tanya balik zara .Adakah masih berada dalam Nuffnang web nuffnang dalam keadaan (Login) ?

||| PöJìé PööH ||| said...

Thanks Melz,
Tapikan, still xdapat nak lebarkan width hingga memenuhi ruangan tepi kiri kanan log Pojie tuh..
How?

Melz said...

Pojie : ok sekarang blog pojie hanya mempunyai 3 Width .

Outer wrapper
Main Wrapper
Side Wrapper

boleh listkan berapa percentage yang pojie taruk ? :)

black_mel said...

melz:utk jwpn no 2..aku nk tukar background yg kaler kelabu tu jer..bkn nk tukar semua...


yg no 1 nnti aku try..

Melz said...

Black Mel : owh yang tuh ke . ahaks.
CTRL F > Background color
Contoh : Value : #FFFFFFF <--- putih

<Variable name="bgcolor" description="Page Background Color"
type="color" default="#000" value="#ffffff">

kalau kau nak tukar kaler kau boleh dapatkan Code HTML

http://www.computerhope.com/htmcolor.htm

sue said...

bagus jgk de entry nih..hehehhe...rmai yg akan bertanya and share ilmu,itu yg bagus..sy nak tnya jgk lah,knape ler bila sy tukar layout baru,msti layout lama still nampak sipi2 kat blakang...hehehe..soalan kacang je ni mel...hikhik

~@k1 is @utuMn!~ said...

hoo.. xley tekan.. gmba crack la kt google chrome ni... bongok neyh!!

Melz said...

Sue : layout lama still nampak sipi²?

hihi tak paham nie. sebab selalunya bila kita upload file XML . dia akan Delete semua Widget untuk Layout sebelumnya .

MushiGirlz said...

kalo nak bekenal boleh???
hahahhaa

ieQa sWetLuv said...

orait bro..ngee~

Melz said...

Mushigirl

wakaka boleh ajer ;)

Melz said...

ieQa sWetLuv : woraite :) ahaks

Jogger said...

mel.... ko dah kawen ke belom??? muahahahh ... aku support ko nih mel... nnt aku widget kat blog aku... hala ke sini

QQQ said...

adakah QQQ seorang yang sangat bertaqwa!

anwaruddin said...

bro, aku nak tanye, apekah itu googlewave? ape fungsi die? mcm mane nak active kan google wave? mcm mane nak add orang? macam mane? aku tak paham, :( *malas nak google, sorry, hehe

anwaruddin said...

bro, aku nak tanye, apekah itu googlewave? ape fungsi die? mcm mane nak active kan google wave? mcm mane nak add orang? macam mane? aku tak paham, :( *malas nak google, sorry, hehe

Melz said...

Jogger : aku awek pun tarak jogg..miahaha nak kawen cane

Melz said...

QQQ : QQQ ini bukan soalan.. ini kenyataan kerana ada tanda " ! " miahahaha

Melz said...

anwaruddin : ahaks . Googlewave nie sumber terbaru dari Google yang diupgrade dari GoogleTalk dan sebagainya dan menjadikan Web wave.google.com benda nie preview .

Googlewave nie macam YM yang Conference tapi mudah . dan kau boleh upload untuk semua sekali gus . Selain itu jika kau type , kawan² kau nampak apa yang ditype pada masa yang sama sebelum kau publishkan apa yang kau nak type

Cara nak dapat . hanya dengan memohon dari pihak google dan sekiranya dapat kau boleh Invite 8 orang lagi . aku ada lagi kot . nanti aku check ahaks

Cara nak add orang , kau kena tau macam YM jgak . contoh akunyer
MelzRomeo@googlewave.com
tekan dibelah kiri bawah sekali dan tengok sebelah Manage , ada + disitu . kau click dan tulis MelzRomeo@googlewave.com

anwaruddin said...

ok bro, thanks! cepat dan padat, haha!

QQQ said...

ok, adakah QQQ seorang yg bertaqwa?

bagaimana kita nk letak custom background kat blog kita?

Melz said...

anwaruddin : hehehe sama² tadehal . happy blogging

Melz said...

QQQ : ntahlah tatau aku kau bertaqwa ke tak :D miahahaha

Custom background : kau nak letak gambar ke ?

QQQ said...

camna tanya aku balik nih haha!

ok camni, aku nk design custom bg aku sendiri, aku nk tau coding html dan saiz yg sesuai, aku dah try byk kali, jadi sumbang

sue said...

2 la,sbb byk benda tak tahu,2 yg jd nampak sipi2 tu..hahahahaha..tgh nak cr template lain..ader cdgn template kat web mane2 yg gempaq skit..wakakakaka

YobSumo said...

nak cakap hi pun boleh kan?

soklan aku nak tny anwaruddin dah tny.

kejap, 8 org je? hbstu kita conference ngan 8 org tu je?

Melz said...

QQQ : size penuh blog untuk page macam page aku nie

/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */
#outer-wrapper {
width: 87%;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:$startSide;
font: $bodyfont;
}

#main-wrapper {
width: 48%;
float: $startSide;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

#sidebar-wrapper {
width: 20%;
float: $endSide;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

Outer-Wrapper nie seluruh page kau
Main wrapper tuh Post size kau
Sidebar tuh sidebar size kau

semua kau setting kat WIDTH dan kat sini kau kena calculate gunakan peratus untuk kasi ngam² coi

Melz said...

Sue : tempat paling terbaik

http://btemplates.com/

atau nak lebih faham boleh refer

http://melromeo.blogspot.com/2009/09/tutorial-for-newbie.html

enjoy learning

Melz said...

YobSumo : 8 tuh kau boleh invite orang yob. kira kau ada 8 invitation dan kau boleh invite aku kat situ..dan bila kau invite aku . aku ada 8 invitation plak dan aku boleh invite orang lain...kiranya comuniti kat situ berkembang hehe

Bukan 8 ajer berpuluh² pun boleh join dalam satu Wave

Lizz said...

abg Melz, i nak tny jugaklah..abg Melz camner nak bagi mantap trafik ni??hehehehe

Melz said...

lizz : banyaklah kau punya abang..sejak bila aku ada adik.. miahahaha . aduh nie kena wat entry :P miahaha

yangyuyu said...

melz,

1. kalau nak dpt income dr nuffnang, visitor kena klik add ke br dpt, or dia visit blog kita pun dah dikira.

2. berapa minimal click bleh dpt earn RM

3. cemana nak buat blog kita sentiasa di depan bila org search certain topic

4. kenapa mel kurus sgt? hehe..kalau gemuk skit sure lg hensem..skang pun hensem gak

Thanks mel

yangyuyu said...

soklan no3 dah terjawab bila baca your previous entry..

hehe..suka mel

Melz said...

yangyuyu :

1 . Income dari nuffnang boleh kita janakan kepada 3 bahagian Kempen

CPC , CPM , Advertorial

CPC - 1 click 0.25 sen
CPM - Buffered - Perlukan Traffic ketika ini dan click untuk menambah CTR ( click Through Ratio ) sekiranya dibawah 0.2% maka tiada duit yang bleh dijanakan

Advertorial : dipilih berdasarkan kehebatan unique sesuatu blog kira tinggi² mmg senang nak dapat . duit dapat tgk penaja tuh . beratus ada jgak.

2. 1 click 0.25sen . ia bergantung kepada berapa ramai yang datang ke blog dan click blog yanyuyu

3. SEO ( Search Engine Optimization) kena pandai bermain dengan keyword . Sebagai contoh Hits paling mantap sekarang Nur Kasih . so ada baiknya jika anda buat entry tentang Nur Kasih dan lebihkan keyword ini didalam entry :)

4. tengah berusaha untuk gemuk :) doakan supaya ia menjadi sangat ideal .hihi

Ur Welcome

yangyuyu said...

efficient nya mel..cepat tul jawab..thanks mel

Melz said...

yangyuyu : hihi once again . ur welcome :)

Mr. Cuz said...

uish..ramai dh yg bertanya ni..melz nk jadi cikgu ka..hehe
aku nak tanya la..macam mner nak dapatkan awek yg sempoi??huhu just asking..
awek FB pn ok la..aku ngayat tak dpat2 ni..smue dok jual mahal..ciss

Mr. Cuz said...

lpe plak..ko pnye wave yg bagi kat aku tu xreti nak pkai beb..ble ko nak ajar aku ni..huhu
serius aku pening nak guna..haha

mohd said...

camne nk kasi blog tu private then camne nk kasi org yg tertentu je leh tgk then ape function follower

Melz said...

Mr.Cuz : Awek ? miahhaha aku pun tarak awek la bro :| . sapa nak kat aku yang tak macho , tak ensem nie . hahaha

Melz said...

Mohd :

Private blog , ikut step ini

Dashboard > Settings > Permissions >
Pilih antara 3 ( anybody , only people i choose , only blog author )

Function follower :

Digunakan untuk mengetahui perkembangan entry terbaru blog yang telah kita follow

i.z.m.a said...

mel, tolong saya.. camne nak buat nuff yang between post tu appear between post ek? skang punya just guna widget HTML, so die kuat kat bawah sekali, bukan in between.. help me please.. maybe boleh bagitau nak letak dalam coding terus macam mana..

mohd said...

assalamualaikum mohd muzammil bin muzakir.Disini saya ingin bertanya ape guna blog authors?kalau guna only these readers,macam mane nak kasi diorg boleh baca blog?maksudnya nak kena pakai email diorang ke url blog ke atau request dari diorg ke?

Melz said...

izma : hehe Woraite sila ikut step mel

Dashboard > Layout > Edit HTML > Expand Widget ( click )

CTRL F > Navigation

dan aku kuar seperti ini

</b:loop>
<data:adEnd/>
</div>

<!-- navigation -->
<b:include name='nextprev'/>

Copy Code dari Nuffnang LR ( Large Rectangle )
dan paste di atas

</b:loop>

enjoy blogging with nuffnang :)

Melz said...

Mohd : blog authors ini gunanya untuk berkongsi dengan orang lain .

Kiranya blog MOHD itu milik mohd dan ingin berkongsi dengan melz . perlu setting disitu .BOleh menjadi Full admin dan kiranya kita berdua boleh godeh blog itu bersama :)

Readers itu . itulah maksudnya .tapi macam rugi kalau private blog ahaks .

mohd said...

ok ni ade lagi nak cakap ni.terima kasih atas bantuan yang diberikan paloiwei ok hee huhu

Melz said...

mohd : sama² enjoy blogging ahaks

♥miszluna™ said...

gila rajin kau...


:)


ni syg lebih nih..

ngahahahah..

:P

Melz said...

luna : hehe saje tolong² :)

uish jangan sayang lebih.bahaya.

ahad nie tau !

Apih said...

GoogleWave - MelzRomeo@googlewave.com << ada kosong x? invite jap.. hehe

Melz said...

Apih : dah abes la bro :( maaf huhu

chokio_nia said...

nak tanye, ble nak kawen??haha..ade kene cepuka ku ne..tadelah melz..men2 je..aku tatau nak tanye ape..=)

zety said...

melz i nk tnye ni

utk imcurtain.com tu i dh register tapi nk login balik xdpt apsal?nk kate psswrd slh xplk.

Melz said...

chokio_nia : hihi jom la kita kawen chokio..mesti meriah kan .hahahaha

Melz said...

zety : dah apporve kat email ? kalau dah..cuba reset password pulak

hBz said...

bile lg nak ym? betubi2 nak tanye neh

Melz said...

hBz : tanya kat sini plak hbz :) hahaha

Nedy Nadia said...

ko promote diri ek melz? ekekeke
gurau je :)
tak psl2 kena siku kang. hehe.

kk said...

nak tanya.tandas kat mana?kihkih

Melz said...

nedy : musti kene promote diri.. diri ini masih single xdahal la kot miahaha .

Melz said...

kk : kat belakang .hehe buat la cam rumah sendiri ye ;P kihkih

Budak Malu818 said...

mel,kalu aku nak resize gmbar kt header mcm mane ek?

kuyie said...

salm bro..ni aku nk tnye sket laaaaaaaa...cmne aku nk masukkan (add gadget) file .swf dlm blog....perlu ke aku tukar .swf ke .gif... dan kalo perlu tuka..cmne carenyer..wahahahah~ mana2 blogger yg dapat tulun aku..aku klik2 nuff diorang (errrr..ke ader orang marah ni)

hBz said...

apa kelebihan w.press dari blogspot?

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

melz
nk tnya ni..
kan ko ckp kalo kite klik sndri xdi kira kan
so kalo kte sign out dr acc pn stil x dikira???

QieFLy si Dolce said...

wahhhhh mmg dapat sambutan hangat....hurm kllu mcm ni Melz da boleh buka kelas berblogging kat area kl :P

anys said...

mel, npew iklan kat nuff tue jap ada jap xdaew...
walaupon dah update pon..
iklan tue supew tue gak...

Melz said...

Budak Malu818 : selalunya kalau kau nak resize . dia akan bagi Shrink mengikut size header yang sesuai .

tapi ada cara lain juga dengan menggunakan Picasa , Flickr , ataupun imageshack ( web storage gambar )

kat situ kau boleh amek dia punya URL dan setting sizenya :)

sekianz

Melz said...

kuyie : Alamak Kuyie . benda nie aku pernah buat time background aku hitam dulu . time tuh aku tukar gunakan software dari Brothersoft

.swf - .gif menda nie tak silap aku PPD software dia convert swf to gif .

Melz said...

hBz : Yang aku dah study part WP nie kelebihan dia lebih jika kau pakai hosting sendiri dan domain sendiri
kalau tak lebih kurang ajer macam BS

1. Index untuk google lebih mesra dari BS
2. kau boleh guna plug in yang boleh didownload
3. SEO mudah dimainkan kerana tanpa .blogspot , chance untuk kau dilistingkan adalah lebih tinggi berbanding .blogspot kerana .blogspot ini macam kongsi hosting. sebagai contoh

Aku jadi ayah .

anak ada 8 dan aku bagi coki2 1batang kepada 8 anak aku . so makin sikit la :)

tapi kalau aku jadi ayah .

anak aku sorang dan aku bagi coki2 1 batang kepada 1 anak aku . so makin best la dia makan .. hehe

just my 2cent tentang nie ( aku masih study lagi benda nie ) WP :D

Melz said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ : soalan nie aku masih belum kaji . sebab susah plak mel nak calculate . hehe tapi sememangnya bagi mel ia tidak dikira kerana statik ip telah berada dalam nuffnang recorded.

seriously mel tak yakin sangat dengan jawapan nie .. sebab sebagai contoh kalau kita gi CC yang tak pernah kita login blog then kita click nuffnang tuh pun dikira kah ? sebab kita boleh login rite ?

maaf ye :)
persoalan nie yang susah dijawab :P

Melz said...

QieFLy si Dolce : hihi takdelah camtuh qiefly :P hihi mel pun masih belajar . itu pun ada benda yang masih belum mel tau . sapa2 yang berpengalaman pun boleh turut serta untuk menjawab. sangatlah dialu-alukan hihi

Melz said...

anys : woraite . soalan nie sepatutnya mel buat entry . tapi mel rasa ada baik mel jawab je disini coz benda nie sikit je ;)

1. nuffnang selalu tidoq coz Traffic kurang dalam blog tersebut dan korang boleh check di sudut Analytics Nuffnang . tengok disitu sama ada blog anda mempunyai lebih 20 - 30 - 40 Unique perdays . So Rajin2 cari traffic . Coz semakin kurang traffic , semakin cepat dia tidur hihi

2. Kemungkinan nuffnang Survey korang ada yang main hentam . ahaks pengiraan umur tak silap dan sila review balik survey itu keh . kerana pihak nuffnang akan memberi iklan berdasar kan survey tuh . kiranyan peringkat umur tak layak menerima iklan sebegitu . maka tiadalah iklan untuk kamu :)

dan contoh kedua , sekiranya korang taknak iklan berbentuk tobacco atau alcohol . so dorang takkan pacak iklan sebegitu dalam blog korang . hihi paham na ? so check Survey korang

3. Kedudukan nuffnang korang bukan pada tempatnya . ahaks . paham na ? korang jangan letak nuffnang kat bawah2 . jangan sesekali terutamanya SS ( skyScrapper ) tarukt atas2 . kasi dia jadi anak manja miahahaha.

4. bagi aku coki2 untuk aku bagi tau kenapa nuffnang korang tidoq. maihahaha calo

harap apa aku tulis ini korang paham ;) hihi enjoy blogging

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

its ok melz..
neway,
tq taw

Melz said...

lyaa : oraite ;) nanti mel kaji natang tuh . hahaha

Melz said...

Lyaa : kena buat 1 blog baru dan takde hits . mel click my self . tengok ( experiment ) hahaha

ezany said...

nak tny pasal calculation untuk nuffnang.. sbb nuffnang disclose pasal ni rasanya..

kalau kat ctr tulis 16.67%.. kat amount tulis 0.25.. so bape yg kite earning yg aku dpt..

anys said...

heheheh...
ok tq melz!

Melz said...

ezany : CTR nie bagi berguna untuk Buffered campaign (CPM) ajer . untuk CPC ( Cost per Click ) memang perclick akan jadi 0.25sen dan jika orang click iklan tuh 2 x means 0.25sen x 2 = 0.50sen dan jika 3x means 0.75sen . no wonder sebelum2 nie aku ada dapat RM2.00 untuk CPC
Rm2.00/0.25sen = 8 click

hihi faham na ?

CTR nie - Click Through Ratio . jika 0.2 untuk buffered maka tak dapat duit kat situ

just my 2cent . kalau ada bantahan boleh roger sini jgak ahaks

Melz said...

anys : ur welcome hihi :)

enjoy bloggin

ajie said...

apa nak tanya ye?.. emmmm ade adik tak? hehehehe

Melz said...

ajie : aku bongsu . xda adik miahaha

Milofloat said...

lama dah x msk blog melz ni..hr ni mskk..yeyy

@juera said...

ni cyg abg melz ni..hik3..
jura nk tnye sal nuffnang ni..
cmne tgk org lain leh bt byk duit ngn nuffnang tu?

aidilx said...

aku nak tanya tp aku guna WP. kensel..tp xpelah, blogspot pun sodap dilayan. wuwu!

hBz said...

ic. kalau aku dah ade wp. macamane nak tukar domain tu. jd dot com je.

kalau hosting wp, domain dot com.ok?

kalau hosting bs. domain dot com.ok?

ada beza ke dgn dua ni?

QieFLy si Dolce said...

melz morning....boleh tak kita detect orang yang klik nuff kita???

*heheh oyw nak g bekfast...

~** PROFFY **~ said...

hehek..tunggu ye
nanti kite carik soalan yang susah2...


;)

ezany said...

btul ker nuffnang pun ade bayar per 1000 visitors..

miss lolly said...

mel.

nak tye kenapa mel kacak?

soklan 2

mel, nape lolly malas nak hupdate belog?

soklan 3

mel kenapa lolly ngantuk ni ha ?







































sekian =)

eiy_Da said...

hai melz..i mau tanyer ni..tapi malu..kah3.. :p

i mau tukat layout baru kt my blog..tapi xjadi..cam ne ek?

i.z.m.a said...

million thanks melz.. dah berjaya kuarkan nuffnang yang LR tu!! ^_^

Kak Aidah said...

Melz apa beza FAce Book ngan Twitter. dan Widget tu apa. maaf le kalau tanya soalan cam stupid je ni, yelah zaman akak dulu internet takde ni semua, blog pun akak baru nk berjinak2

hBz said...

melz. asap.
abang aku minta buat forum. ni untuk SPA. nak cerita pasal gaji la ape ntah. nak gune mane ok? ning ok? forumotion ok?

Melz said...

Milofloat : hahaha rajin2kan ye datang :) hihi

Melz said...

@juera : kalau nak kaya dengan nuffnang . mel suggestkan cari traffic :) sebab bila dah banyak traffic , Buffered senang nak dapat ;) hihi bila buffered dah senang nak dapat . so senang dapat duit ngan nuffnang . takat click2 nie susah sket nak kaya 0.25sen x ? = Rm50

jawapannya 200clicks hihi so fikirkan

Melz said...

aidilx : tunggu aku khatam WP dulu bro hihi

Melz said...

hBz : domain kena beli . RM30 - RM40 terpulang kepada pihak menjual hosting dan menjual domain .

kalau kau beli domain tapi hosting under blogspot .
sama je macam kau guna nama samaran tapi kau berteduh dalam platform yang sama .

maksud aku disini Platform samada WP atau BS

WP boleh dolod plug in
BS takleh hihi :)

Melz said...

QieFLy si Dolce : takleh nie :) tapi taktau la kalau ada orang tau check via IP

Melz said...

~** PROFFY **~ : hihi jangan susah sangat .terkucil nanti ku :P hihi

Melz said...

ezany : eh tade lah. takpernah pun aku dapat dulu hihi . jangan kata 1k . beribu2 lemon dulu takdapat pun .tapi dapat advertorial senang sket kot ;) hihi

advertorial nie tengok pihak iklan ada boleh dapat rm300 - rm 400 minimum kot ntah hihhi

Melz said...

miss lolly :

1. mel tak kacak ! hihi

2. Lolly jangan la malas ! hihi

3. sebab lolly tak minum kopi 8 cawan ;)

Melz said...

eiy_Da : tukar template guna Btemplate je senang . hihi .

sekiranya ida nak tukar . dia akan suruh Delete gadget yang sebelum nya . so tekan ajer delete ;) dan save

Melz said...

i.z.m.a : sama-sama izma :) happy blogging keh

Melz said...

Kak Aidah : hihi kak . tak kesah orang nak cakap soalan stupid ke apa . kita belajar kan ? hihi :) benda taktau kita tanya . persetankan orang jeles yang cakap camtuh ahaks .

Facebook : Web Social yang lebih kurang sama dengan myspace yang mempunyai tempat untuk mengupload gambar , bermain mini game , mengupdate status dan menggunakan khidmat "Add Friend"

Twitter : menggunakan khidmat Follow . web nie macam tempat untuk kita update segala perbuatan kita samada diluar atau sedang berada di depan komputer . twitter nie seperti burung " kita ikut dia , dan kita tau apa yang dia sedang buat " lebih kurang macam nie hihi :)

Widget : Widget nie satu code yang boleh dimasukkan kedalam blog contohnya

1. widget follower
2. Chatbox
3. Jam Digital
4. commentar

harap persoalan terjawab hihi :)

enjoy blogging

Melz said...

hBz : forum ? macam komuniti ke ? atau maksud kau jenis web ke ? guna joomla better senang manage tak pun dolphin 6

ezany said...

oo.. mane tau kot ade sbb aku ade baca kat satu entri ni.. http://mysuperkids.net/cek-nuffnang-nuffnang-cheque/

dia tulis.. Kunci untuk duit Nuffnang yang masyuk ialah : drive traffic. Don’t have to worry about clicks cos Nuffnang will pay per 1000 visits.

Melz said...

Ezany : dah ada traffic , senang dapat buffered . CPM : Cost per impression . mungkin itu maksudnya :) hihi

Capo Grande said...

apa kata bro buat soalan2 sume mcm FAQ...kategorikan untuk kami2 belajar lagi ;-)...

anyway tgh cari2 4column template...ada jumpa tapi mesti dpt yg bahagian entrynya sempit...Melz ada cara ke nak edit bg lebar???

TQ Melz...

Melz said...

Capo : hehe FAQ nie yang buat aku tertanya² . Aku tak berapa reti nak tau apa soalannya ;( sebab sebenarnya terlalu banyak soalan :D

Neway bro 4 column template selalunya boleh bikin blog kau berat .aku suggest paling max 3 column .

cara itu semua aku dah jawap kat atas

Capo Grande said...

ok tq bro...akan mencari template yg sesuai....nanti bila mau edit2, sy tanya bro ok....hehehe...

Melz said...

Gapo Grande : woraite ;) boleh ajer tadehal hihi

cari template di Btemplate.com atau http://www.pyzam.com/bloggertemplates

enjoy blogging

QieFLy si Dolce said...

melz as u said previously nuff akan update tiap ari isnin....minggu lepas ader gak beberapa blogger yang men click2 ni...tapi the result($) still sama tak berganja2k asal erk??

Melz said...

Qiefly : erm last day dorang update hari selasa . biasalah lah yang buatnya manusia hihi

@juera said...

abg melz nk tnye lg ni..nk cr traffic cmne?traffic light tau ler ade 3 kaler..klu merah benti..ijau jalan..kuning sedia utk speed..haha..acah jer..jgn mare..uhuk!

Melz said...

@juera : hehe traffic ini maksudnya Visitor yang datang ke blog kita setiap 1 jam kerana Unique akan diresetkan setiap 1jam atau juera boleh gunakan tips² yang sebelumnya pada bahagian TUTORIAL dan untuk memahami apa itu Unique

sila tekan http://melromeo.blogspot.com/2009/11/apa-perbezaan-views-dan-unique.html

Nescafe ais said...

Salam tuan tanah aka Encik Melromeo yang tak berapa Romeo

Haha. Agak-agak dah reda belum perang blogger yang berlagak otai dengan newbie ni. Gua tengok macam dah kool-kool aje.

p/s: Manusia kalau dah duduk kat atas jadi lupa diri. Biarkan aje golongan yang semacam ini. Tak payah dilayan. Kita blog sudahlah.

Melz said...

Nescafe ais : hihi aku takde perang pun . just tegur je dorang . kalau dorang tegur newbie blogger . kenapa aku takleh tegur cara peneguran dorang :) itu ajer . Aku malas nak perang² nie . Masing² dah matangkan ? hehe .

Nescafe ais said...

Bertuah diorang nak terima. Haha. Otai katakan. Apapun, gua sokong cara lu tegur, gua terkilan sebab tak dapat nak komen kat situ sebab dah closed.

p/s: Jalan terus bro..Hidup newbie.Hehheh

Melz said...

Nescafe ais : haha takpe , aku tak berapa nak kesah kalau dorang taknak terima . lantaklah tapi kena ingat orang yang sokong blog kita nie sapa? kalau terus camtuh . Tuhan tarik nikmat senang je beb :)

QieFLy si Dolce said...

aku ader baca komen ko untuk @juera so maksudnyer klu traffic tinggi kat blog kita makin cepat dapat earn compared tu klik2 tu...??

Melz said...

Qiefly : bila traffic tinggi = Buffered dari nuffnang akan diberi dan maintainkan traffic tuh atau naikkan lagi . so memang lagi kao2 duit dapat dari situ :)

||| PöJìé PööH ||| said...

Thanks Melz, reti sudah!
Kne adjust Outer wrapper rupa2nyer..

Ada soalan lain;
Macam mana nak buat segala pic dalam blog kita tuh xleh di"right-click" oleh org?? Ajar sket! Macam Cik Aina kita buat tuh!!

@juera said...

nk tnye lg..eee byk tol tnye..hik3..buffered tu ape lak?

Melz said...

Pojie :

Dashboard > Layout > Add Gadget > Copy and paste :) and save :)

<script language="JavaScript">
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;
document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>


enjoy ;)

ezany said...

camne nak letak nuffnang kat atas post.. aku tak nak letak kat between post.. salah ker tak kalau buat camtu..?

Melz said...

Ezany : tak salah pun . kalau kau nak taruk Static pun tak salah. as long as kau tak kacau HTML dia :D
kalau atas post . aku suggestkan kau buat Stickey post yang betul² stickey

Refer blog kakak aku nie

http://apapaje.blogspot.com/2009/08/howto-sticky-post-yang-betul-betul.html

Melz said...

@juera : penerangan dari kakak melz

http://apapaje.blogspot.com/2009/10/macam-mana-nak-dapat-buffered-earnings.html

enjoy blogging

ezany said...

thanks a lot.. nnt aku try..

eiy_Da said...

Ida da wat..tap ms nk save tu..die cam cakap..akan hilang pe entah..huhu..i ni bengap bab2 ni..

Melz said...

Ezany : Woraite tadehal :)

Melz said...

eiy_Da : save yang mana tuh eiy-da ?

ezany said...

aku dah buat.. mmg jadi.. tp layout aku nmpk mcm xbape kemas lak.. so aku biar jer la kat between post tu..

thanks again..

Melz said...

ezany : mmg nampak tak kemas.hehe sebab benda kalau takde = tidor nampak tak lawa hehe

farenova said...

melz: sini leh tanya kan?..akak nak tanya..mcm ne akak nak letak gambar dlm geng blogger..

dan

mcm mane akak nak amik url gambar geng blogger tu..akak nak letak kat blog mcm korang buat tu

makasih daun keladi

nanti akak tanya2 lagi

Melz said...

Farenova :

oraite akak login Gengblogger then tekan setting kat atas tuh..

lepas tuh pilih tab Foto Profile

Oraite yang URL geng blogger plak sebelah foto profile ada Banner

kat situ akak amek ok?

farenova said...

ok melz..tq sgt!

Melz said...

farenova : sama² hehe enjoy blogging keh kak

QieFLy si Dolce said...

mel saya nak tnye nie....mcm blog kamo itew ader color belu2 kat tepi kan...mcm mana nak coding erk....tetiba plk nak tukar lain....

tq...

Melz said...

Qiefly : Oraite mel bagi coding dia kat sini

Cari Body dan tukarkan URL tuh ajer :)

body {
background:url(http://farm3.static.flickr.com/2535/4171771274_c567834cb1.jpg)repeat;

lepas dah siap nie cari ini pula
cari ini
#outer-wrapper {
dan letak bawah dia ini
Background:#FFF;

FFF means Putih #000 maknanya hitam kaler dia qiefly boleh usha dekat

http://www.computerhope.com/htmcolor.htm

enjoy ;)

eyra said...

mel, camne nak buat prkataan double2?hehee
sila jawab, iera menantiiiii ;))

Melz said...

eyra : jika eyra pengguna laptop

HOLD ALT FN dan tekan K I L lepas tuh lepaskan ALT dan FN

jika eyra pengguna Desktop

HOLD ALT dan tekan 2 5 3 ( bahagian Numbers )

enjoy

eyra said...

oke²,cmtuh je eyk rupenye
dah jadik! thanks!!

Melz said...

Eyra : yeap :) hehe woraite enjoy blogging ahaha

Anonymous said...

huh. really like this thoughts )

Melz said...

Anonymous : thnx :) hehe

intan izani said...

melz,kenapa widget top commentor kat blog daku bile hujung bulan jumlah komen tu mesti menurun. misal pengkomen nom 1 tu ada 25 komen, nanti dah nak akhir2 bulan jadi 11 je.. makin lama makin sikit...

intan izani said...

soalan kedua, pasal nuff nang, kdg2 nuff tak kuar kat sume blog.. so cmne nak wat eh? dah try ikut cara clear cache, cookies tu, restart modem sume2 pun tak kesan.

Melz said...

intan izani : tentang top comentar ko gunakan Script top comentar yang akan update mengikut bulan . iaitu pipes yahoo yang boleh tahan sampai 500 comment .

Melz said...

intan izani : tentang ini . ko boleh usha dekat Survey nuffnang dengan merujuk entry ini


http://melromeo.blogspot.com/2009/12/kenapa-iklan-nuffnang-tidak-muncul.html

ZihNuN FaTiN said...

Melz..nak bsrkan space kt entri cne?

sy dh ejas kt wrapper..de 4 tmpt sume..sume dh ejas..tp tulisan dlm 2 xnk gerak..kotaknya shj yg gerak..hehe

n 1 lg, bila nk bsrkn space kt entri 2, sidebar sblh kanan mst ilang..

i'm still wondering..aiyo..

oReNd3ViL'89 said...

help me..ak dh nek gila ngan menda flash,ak da wat satu ari ni, tp xtaw mcm mn nak embed kat post..T___T

Melz said...

@ZihNuN FaTiN

adjust dekat main wrapper . tukar2 pastu preview :)

Melz said...

@oReNd3ViL'89

flash ? tak paham disitu

Nescafe ais said...

Pada widget recent comments, ganti URL

http://home.kpn.nl/oosti468/downloads/showrecentcomments.js

dengan

http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentcomments.js

Macam tak berapa lawa pulak ada benda ni

Widget by Hackosphere
Powered by Beautiful Beta

Melz said...

@Nescafe ais

hoho dah buat . cun :D thnx nes

Melz said...

@ZihNuN FaTiN

#outer-wrapper {
width:950px;
margin:0 auto;
text-align:left;
font: normal normal 88% Verdana, sans-serif;
filter:alpha(opacity=80); -moz-opacity:0.80; opacity:0.80; -khtml-opacity:0.80;
}
#main-wrap1 {
width:500px;
float:center;
background:#000000 no-repeat left bottom;
margin:30px 0 0 30px;
padding:0 0 10px;
color:#C3D9FF;
font-size:normal normal 88% Verdana, sans-serif;
line-height:1.5em;
border:1px solid #ffffcc;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrap {
width:220px;
float:right;
margin:15px 0 0;
font-size: normal bold 158% Georgia, Times, serif;
font-color: #ff8080;
line-height:1.5em;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
filter:alpha(opacity=80); -moz-opacity:0.80; opacity:0.80; -khtml-opacity:0.80;
}
#left-sidebar-wrap {
width:220px;
float:left;
margin:0px 0 0;
font-size: normal bold 158% Georgia, Times, serif;
font-color: #ff8080;
line-height:1.5em;
word-wrap: break-word; /* fix for long ... IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text ... float */
}

Cuba buat macam kat atas nie . yang takde tuh zihnun buang :)

save template tuh dulu keh! then buat cam kat atas nie . then Preview dulu. hehe

oReNd3ViL'89 said...

mcm ni..ak ada wat satu vid flash,format swf. pastu ak nak code dia, tp xtaw mcm mn nk convert. T____T
pastu ak nk p letak kt blog post.

Melz said...

@oReNd3ViL'89

kalau nak dapatkan code .kau kena buat macam nie

1. RightClick kat page tuh
2. View Page Source
3. CTRL +F cari .Swf
4. Copy lepas tuh ikut step bawah nie



ok?

oReNd3ViL'89 said...

lorrrrrrr..bha..dpt daa..tq! :D

Melz said...

@oReNd3ViL'89 hehehe oraite :)

Kak Aidah said...

Melz ari tu kan Blog akak tetiba je jadi gelap. Yg nampak hanya gambar je, nape ye. Ank kata template tak leh nk support, tak tau lah betul ek tak dia org kata. Malas nk fikir banyak akak tukar layout template yg baru. Soalan no 2. lak, camne nk buat sticky mode tu yek, almaklumlah kan akak ni budak baru belajar, byk benda tak tau.....

ZihNuN FaTiN said...

Mel:

sidebar belah kanan turun ke bawah..hehe

n 1 lg, nak mtk tlg Mel bsrkn space posting..header 2 pn dh xleh nk ltk banner..n kalau Mel prsn, dkt kotak posting 2 kuar undefined, word "post comment" pn dh ilang..

sblm ni sy cuba bsrkn space posting 2 tp xjd..so, sy try lak tukar template..lagi haru biru jdnya..haha..

mtk tlg ea Mel..=)

ZihNuN FaTiN said...

xpe Mel, masalah dh selesai..maaf ye kalau banyak susahkan Mel..=)

QieFLy si Dolce said...

hurm mel saya nak tau mcm mana nak letak viewer kat entry yang baru publish...aku tngok mcm best jer hehehhe thanx mel

Melz said...

@QieFLy si Dolce

boleh tengok kat sini

http://csharpdotnetfreak.blogspot.com/2009/02/blogger-post-page-views-hit-counter.html

hehe

Melz said...

@ZihNuN FaTiN

sorry fatin ! melz busy gilew lastely :(

Melz said...

@Kak Aidah

http://apapaje.blogspot.com/2009/08/howto-sticky-post-yang-betul-betul.html

akak follow nie ;)

Melz said...

Buat camni kak

Cari Body {
Background:URL (URL IMAGE TUH) repeat fixed;

macam melnyer kat bawah nie

body {
background:url(http://farm5.static.flickr.com/4058/4221938305_76f25d0901_b.jpg)repeat fixed;

farenova said...

ok soalan seterusnye..mcm ne melz tukar background tu.. tanpa mengganggu layout depan..

makasih

farenova said...

salam Melz...ajarkan akak mcm ne nak gune churp churp tu..akak dah daftar dah.. pastu?


tq

full of love,keyna said...

time kaseh ye bagi tau :D

ade masalah la mel.bole tolong?why comment tak kua ye?ape silap saye?saye terslah seting k?

full of love,keyna said...

time kaseh ye bagi tau :D

ade masalah la mel.bole tolong?why comment tak kua ye?ape silap saye?saye terslah seting k?

Melz said...

@farenova

kena tunggu dorang bagi assignment kak :) baru boleh dapat duit hihi

Melz said...

@full of love,keyna

camni keyna :)

Pergi Dashboard > setting > Comments > Comment > tick Show

:)

yangyuyu said...

melz, camne nak buat sticky post siap dgn komen skali?

Melz said...

@yangyuyu

Sticky Post siap ngan comment boleh dibuat dengan cara ini

Akak just tekan

Dashboard > Edit Post > Click Pada post yang nak disticky > Post Options > Post date > Akak tukar kepada tarikh kepada 2 minggu atau 3 minggu akan datang

Mr. Bambino said...

berjaya..tq melz yg baik, genius, hensem dan romeo:)

F I T said...

melz..nak tanya ni..camna nak cashkan cek? aku tak penah dapat cek lagi a..

aku plan, ujung bulan ni aku nak cash out aku punya nuffnang..terpengaruh lak dengan kata2 bahawa lepas cash out, buffered earning makin bertambah..hehe

Melz said...

@F I T

yeap . lagi bagus dah nak dekat akhir bulan pastu kasi kuar . erm tak jugak bro :)

anytime ko boleh dapat buffered tuh kalau traffic mantap dan sewaktu dengannya hehe

tapi bagi aku , ada baiknya kau keluarkan duit tuh kalau kau belum pernah keluarkan :)

black_mel said...

melz..yg soalan hari tu dh bole buat..aku nk tnya lg 1 soalan bole?mcm mana nak buat reply komen mcm ko buat?aku xnk guna discuss..nk pkai blogspot jgk..bole ker?

Melz said...

@black_mel

boleh jer bro :)

aku gunakan threaded kau boleh usha blog nie


http://maribinablog.blogspot.com/2009/12/permudahkan-balasan-setiap-komen-reply.html

gi usha :)

aNis aMirAh said...

Mel, mcm mana nak buat HTML utk home mcm kat page Rina Salleh eh?
sbb baru2 ni tukar template, takde plak navbar atas tu.
thank you in advance;))

Make Dreams said...

you have many friend that would be stay on your blogs, and i am happy to stay and trying to understand about what write in your post.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 204   Newer› Newest»

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo