Manusia Tidak Pernah Puas 1 !

Dec 29, 2009

Sebelum aku berbicara , Adakah korang setuju dengan statement aku diatas ? Statement yang mudah dibaca dan mudah difaham ! Serious aku tak suka nak point kepada orang coz aku sendiri sebagai manusia yang tidak pernah puas dengan apa yang aku ada . Yes! So aku point kepada diri sendiri sebagai tanda aku menceritakan kepada aku dan menceritakan kepada korang as General .

Aku memang tak pernah puas dengan apa yang aku ada . Bukan bermakna aku tidak bersyukur dengan apa yang aku ada .Puas dengan Syukur adalah dua perkataan yang sememangnya berlainan dan tidak boleh disamakan . Syukur bermaksud dalam kamus Dewan dan pustaka ialah " Berterima kasih kepada Tuhan" manakala Puas bermaksud belum Jemu .

Antara kepuasan yang belum aku dapat ialah Traffic ! Believe it or not ? Aku takkan berpuas hati selagi aku tak dapat samakan target traffic aku yang dulu dengan sekarang . Yeah! manusia akan kerap mencari jalan untuk buat yang terbaik dengan apa yang telah mereka lakukan. Bagi aku sebagai manusia biasa akan berkata "dah la nie , dah ok dah nie tinggal nak maintainkan skit jer , kira syukur la nie daripada takde " . Its Pointless!

Korang dah berpuas hati dengan apa yang korang ada ?

Salah keh , itu hanyalah hasutan syaitan yang suka untuk menjatuhkan kau. Maksud aku disini , aku bersyukur terhadap apa yang aku ada tetapi aku masih tak berpuas hati terhadap pencapaian aku dan daripada itu aku jadikannya api semangat untuk mencapai suatu objektif dan itulah maksud aku atau ia juga boleh dikatakan anjakan paradikma yang ketara sekiranya korang berfikiran positif dengan apa yang ingin korang lakukan . Kalau korang just stay with your performance . Aip kapten we will fall down dramatically !

Serious beb , korang just buat suatu perkara macam ala kadar atau tangkap muat . So bagi aku , lebih baik kita berubah kepada yang lebih baik dan daripada lebih baik kepada terlebih suda baiknya! Sebab korang akan berasa best sangat bila korang dapat benda yang lebih baik itu ! Neway tunggu untuk Manusia Tidak Pernah Puas 2 ! Hit the Floor! and LinkExchange Updated!

19 Comments:

touyakaruma said...

aku pun tengah rancang nak tulis pasal entry nie gak . Pasal perbezaan antara puas dengan syukur . Tapi sebab ko dah tulis , aku postpone dulu laaa.

Emm aku takpernah puas tapi sentiasa bersyukur.

yangyuyu said...

setuju dik..last year azam akak nak tukar keja, dah tercapai, tp thn ni azam baru nak tukar keja lg..tetap tak berpuas hati..

nursarah87 said...

selamat malam mel, lama tak singgah sini, hehe.patutla traffic u berkurang..=p

aidah said...

Salam Melz,
Betul, betul, betul.... Tp kadang ada jugak kebaikannya. At least sikap tu digunakan untuk memperbaiki diri kita ketahap yg lebih tinggi lagi

a kl citizen said...

syukur , tapi tak puas?
mmm, sikap yang baik tu.
sebab sentiasa hendak menjadi lebih baik, kan.

imHepPie said...

btol manusia mmg xpenah puas..kdg2 kita nmpk org ada apa yg kita ada tpix nmpk apa yg kita ada org len xda iskk2...tpi kalo x puas cam dlm study ke ape ke xpela

aqil blur90_bellaQ said...

yup2...manusia mmg xpenah bersyukur...tuh kter ad byk nafsu...hehehe :p

GhOsToNe said...

hmm...

memg...

kdg2 ak pn x gheti nk brsyukur..

insaf...

GhOsToNe said...

insaf r lepas nieyh!

hBz said...

sometimes tak penah puas ni ok beb. tp tengok tempah. kalau isteri tak puas time kemuncak tu, bedosa laki dye.kan.
tp macam kes aku.aku kadang2 cepat puas.buat pape pun, cepat puas [baca : boring]. btl beb. tp.bloggin neh.aku makin puas dgn BS.last2.tukar.yes.ni baik kan?aku up sikit buat hosting sendiri.thanks beb.sebab lu byk tunjuk ajar.

hAnIsAh_aMmRaN said...

yep, manusia memang tak pernah puas. Memang betul. i agree! tapi jangan sebab sikap tak puas tu, akan binasakan diri dan orang lain dah le.

|arieza| said...

mmg pun. setuju sgt even dr tajuk enty melz ni.. huhuh manusia mmg x penah puas.. me too is in that group, perhaps! huhuhu well to be frank, sometimes it is worth to be greedy.. but dont let the greediness takes control of the aim. :) chyyok melz!

Mr.Clive said...

wah....template baru!

@juera said...

ak puas hati ngn hidup ak skrg...cuma org je x puas ati ngn ak..hua2..huhu

aLeen aVriL said...

yupp…aleen setuju sgt dengan statement tuh….
Aleen sendiri pon ase nyer xpuas dengan aper yang aleen ade skg….
Tapi untuk mencapai tahap kepuasan itu..aleen cube tuk lakukan sesuatu yang kearah itu…
Moga moga kepuasan ituw bakal tercapai jua…huhuhuu..

Semoga berjaya melz..

kazars said...

salam..
yerp idea yg bernaz..hurm..ape nk dsmpaikn secra tertaklok kpada stiap individu masing2..nway topic tu tuk smua..heheh..hurm bg pndapat sy..dugaan besar..kdg2 kite jengkel ape yg org ader.eah..tu sikap obses xley lari stiap mnsia..tp ble dpikir2kn..hurm..mnsia neh memag mudah tertwn dengan bnda yg menarik so terjadilah xpuas hati..mcm2 sbnarnye.
hehhe..tahnniah sedarkn rmai org dlm topic neh..
cyalah melZ..smge di dlm kjayaan..

kawie2020 said...

aku pun kadang kala memang x puas ngan pencapaian aku gak.. ade je benda yg aku nk buat utk improvement...

syisyi said...

assalamualaikum Meltz..
syi2 sokong sgt ape yg meltz bahaskan...same jgak mcm syi2...
sentiasa x bsyukur dgan ape yg ade...
mcmanepon.....bukan itu yg dmaksudkan...
syukur mmg syukur...
cume kadang2 ape yg kite dpat x setimpal dgan ape yg org laen dpt...
sdangkan ape yg mereke dpat sepatotnyer kite pon trut dpat jgak...
urrmmm....
n lagi satu...
setiap keluhan yg klua dr mulut nie bukan beerti x bsyukur..
it just sekadar luahan..dgan harapan ade org yg sudi mendegar...hehe...
n ade gak dgan keluhan dan jgak tangisan dpat membakar semangat tw!!
klo meltz nk tw...sti mmg suke mengelug..
tetapi...
ade suatu semangat yg MEMBARE KT DLAM DIRI NIH...
k meltz...
nice topic..
syie bru j wat blog...
hope sidu la jd follower..k.bubye..

Melz said...

@syisyi

well done ! nice Comment Syi ! Thx

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo