Kenapa Iklan Nuffnang Tidak Muncul ?

Dec 7, 2009

Aku menulis ini hanyalah sekadar menegur . Bukan mengajar untuk membuat jahat ya ! Kau kena faham apa yang aku tulis tuh dan faham maksudnya . Aku menulis ini kerana ingin berkongsi pengalaman yang ada . Ingat yah kita berubah untuk menjadi yang lebih baik bukan pegun dengan diri sendiri pada suatu tempat dan tiada anjakan paradikma didalam diri itu ! ( eh , apakah motif aku menulis ini ) haha kelaut dah nie .

Nuffnang tidak pernah menegur jangan click iklan itu ! (pernah ke?) miahaha lantaq pi apa yang dorang tegur ( click la iklan itu sekiranya korang nak click ) dan kali ini aku ingin membahaskan sedikit maksud yang tersirat kenapa nuffnang korang selalu tiduq atau tidak muncul !


1. Korang dah check Survey yang korang main hentam ajer tuh ?Dah kalau korang dengar survey, mesti korang buat hentam je kan? miahaha check balik pada dengan menclick Nuffnang.com.my > Login > Blog Manager > Update Survey .

a. Berapa kerap anda blog?
kalau korang hentam setiap 2 minggu mmg payahlah haha

b. Apakah anggaran umur majoriti pembaca anda (pilih maksimum 2)?
kalau korang hentam 41-50 atau lebih 50tahun . mmg payahlah nak ada iklan "carefree" untuk depa lagi ? adeh. paham² na

c. Adakah majoriti pembaca anda lelaki atau perempuan?
aku rasa buat 50-50 bagus. so semua orang boleh usha kan ? uhuks.

2. Hits korang rendah untuk satu hari , Kalau dah entry pun 1 bulan update macam mana nak dapat traffic yang ngancam ? Entry update tapi skills untuk mencari visitor kurang . Susah jugak sila usha Tutorial aku tuh untuk tips² dapatkan traffic

Korang boleh usha Traffic korang dengan pergi ke Nuffnang.com.my > Login > Analytics
Korang dah taukan Beza Unique dan Views . So aku suggestkan untuk seminggu dapatkan 70 - 100 Unique perDays. boleh! ala BlogWalking je ? kalau 20 - 30 kebawah agak payah beb nak dapat iklan.

3. Letaklah SkyScrapper ( Widget sidebar ) itu paling atas untuk mudah dilihat oleh visitor korang . Jadikan ia anak ♥manja♥ dan jangan korang nak jadikan dia anak tiri plak taruk paling bawah² hahaha takde guna weh dan poll tuh buang je kot takde guna aku rasa uhuks .

3 je kot tips yang point yang aku nak bagi nak lagi ? meh coki² 8 bungkus

99 Comments:

Eldy said...

paling suka CMP ads.. xkan dia mengantuk punye ~ ha ~

Sharinginfoz said...

thanks... kalau free mintak tolong isi survey

http://peribadiz.blogspot.com/2009/12/jom-survey-nuffnang.html

miSs s!v said...

ouh ok2.
tenkiu mel!

ade satu je choki2.
boleh?

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ye melz
phm..

Melz said...

Eldy : CMP ke CPM bro ? hehe buffered tuh ada time dia tiduq jgak untuk laluan CPC

Melz said...

Sharinginfoz : hoho ada survey² :)

tirah watif said...

sorry sorry
nuff ni apa sbnrnya?
=_=

Melz said...

miSs s!v : sama² hehe 1 coki pun 1 la janji dapat miahaha

Melz said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ : thnx kerana sudi membaca :)

Melz said...

tirah watif : syarikat periklanan di asia pasifik kepada blogger. dia beriklan dan dia membayar kita :) hehe ada paham?

aLeen aVriL said...

waaaa sngat berguna tuk shayer improve kan kunjungan blogger ke blog sy...akan cube d perbaiki kelak..huhuh

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

bagus kamu bagi tips lagi~

=p

black_mel said...

Melz:btul tu melz..ader 1 blog tu aku penah masuk,belum ada entry tp suruh klik iklan nuffy..Kot yer pun nak suruh klik,buat la entry dulu..sebab aku rajin jugak baca entry2 org..


Sori..aku pun x layak nak tegur sebab aku ni masih belajar...

sI tEDI said...

selalulah kemaskini servey itu!! :) TQ

Eyriqazz said...

good tips melz....As usual....E-mail u yg mana satu ye?ada proposal skit nak discuss..hahaha,cam project besar je...

Melz said...

aLeen aVriL : improve aleen ! cayok ! hehehe

Melz said...

LORD ZARA 札拉 : InsyaAllah jika ada mase lapang :)

Melz said...

black_mel : tegur je jika perlu .tapi berlapek :D hehe

Melz said...

sI tEDI : Sama²

Melz said...

Eyriqazz : email Muzammil@bsdit.com

better ym : melh4cker@yahoo.com senang nak bahaskan hehe

Aisyah Rahim said...

saya tak retilah macam mana nak dapat income from nuffnang?
boleh ajar apa nak buat?

Ery Farieha said...

hehhh. disebabkan saye "rabun Nuffnang", pe beze views n unique? :P

Melz said...

aisyah : dah diajar di ym :) hihi

Melz said...

Ery : owh tekan ajer Beza unique tuh. ada link ;)

Daun Bidara said...

terima kasih2

Ery Farieha said...

aiseh. mcm x blh nak phm lak? ram slow plak. hehhh

Melz said...

Daun : hehe sama² :)

Melz said...

Ery : tak paham kat mana tuh erk :D ?

BEN ASHAARI said...

walaaahh...

Melz said...

BEN : hihi ;) first time nampak ben comment ahaks

mIsTa aLeH said...

tips yg bgs skali..
thanks mel.. =)

Melz said...

MisTa aLeH : hehe sama² mista aleh

taqie said...

bgusla tips ko tuh..
berguna wat aku yg bru nak wat blog..
ekeke..

good job for ur blog. :)

acap2405(1169) said...

hohoho..saye gune yang statik iklan tuh..
macam anak raja saye layan dier..
iklan selalu laa jugak keluar..
hohoho..
ader ker personal blog orang yang berumur skit nih nak bace..??
klau mak bapak dier maybe laa..
huhuhu

y@n@ M!B said...

oh kini beta faham..huhu
thanks ye melz =)

cybernetic88 said...

ouh?. camtu ke. hahaa. aritu kn aku wt survey tu main2 je. pas aku dah tukr btul2 bru diew ok skit. ye kowt. haha. btw tq r. kini ku lebih memahami tentng nuff. muahaha =P

Melz said...

taqie : thnx Taqie :) hehe

Melz said...

acap2405(1169) : tulapasal . kalau umur 40 baca citer dak2 mungkin boleh memanjangkan hayat umur ke ? =))

Melz said...

y@n@ M!B : sama² :) patik yang menjalankan tugas haha

Melz said...

cybernetic88 : kadang2 traffic pun memainkan peranan acapz :) hehe

sueanne said...

owh nk kena tgk setting nuffang gak ek melz..igt main hantam je..hahah

thanks melz..:p

JomKelaut said...

sueanne : hehe iyop² ur welcome

JomKelaut said...

Alamak tengah buat tutorial pakai nama JomKelaut miahaha

YanTzYanTtiE said...

nah choki2 =p

Melz said...

Yantz : yey dapat ! miahahaha nanti mel bagi lagi

YanTzYanTtiE said...

hahah..
everytime mel share ideas & its work for me...i give u choki2....
(^_^)

Melz said...

Yantz : hihi thnx coz support this entry yantz :) appreciate that !

zety said...

kalau nk jadikan die anak angkat xboleh ke?hehehe

QieFLy si Dolce said...

bukan takat 8 bungkus...kang ujung bulan claim dgn aku 1 kotak choki2 hahaha

farenova said...

Thanks melz...i loikeee

atiQah adNan said...

semuanye dah ikut da kot..
erm.. agaknye kan melz ape lagi eak yang tak kena.. kenape nuff saya selalu tidddoooo.. aahhh..!!

Melz said...

zety : anak pungut baru best miahahaha

Melz said...

QieFLy si Dolce : Siyes ? miahaha

Melz said...

farenova : ur welcome kak :)

Melz said...

atiQah adNan : Find Traffic atiqah :) hihi

tirah watif said...

woohh
haha syarikat periklanan di asia pasifik yer
ohooo

ok ok

p/s : >.<"

Melz said...

tirah watif : wah terujanya kamu ! hahaha relax² na

||| PöJìé PööH ||| said...

Prudential 1 di tgh hari..
Wakakaka!!
Melz, thanks again for sharing..
Cam biasa link kan entry berguna nih di blog POjie..

Melz said...

Pojie : hihi sama² pojie :)

and thnx coz link my blog ! appreciate that ahaks

Melz said...

harap ia berguna ;D

Am Sya said...

owh mcm tuh~~

thanx 4 da inf0 mel~ ;)

Melz said...

Am Sya : sama² :) enjoy

cik eykameow :) said...

hihi mesti si melz ni dh byk kali cash outt . ngee . btw. terimass!

Melz said...

eykameow : ahahaha.blog ini belum lagi cashoutnyer :) blog lama dah berbuih makan duit nuff kah²

MeLmeL said...

wwaaaa! no wonder lah!
huhu sile beri tunjuk ajar.
saya budak bru belajar.
oh berpantun pule. heh :')

Melz said...

@MeLmeL

hihi pandai berpantun ye ! :P

farra8979 said...

thanks mel..

Melz said...

@farra8979

ur welcome farra :) hehe

blueCITY said...

heeeeeeee tq tq

blueCITY said...

tq tq
heeeeeeeeee

Precious said...

erkkkk ... nuffnang?

Great Ideas said...

iklan nuffnang kejap ada kejap xde most of the time mmg tido ler...
views 1000+ per day unique dkt 300 pon x cukup lagi kot eks...
erks bape ribu unique agaknya baru iklan kuar yek huhu...
btw baru 3 hari reg with nuffnang nih...

Melz said...

@Great Ideas

tunggu sampai dapat status glitterati sikit :) hihi

Ijan said...

sempoi la ayat ko. aku pun jd sgt2 faham.haha

Great Ideas said...

status dah glitterati...tapi kat survey ada jawab secara jujur huhu update blog 2wks...btw survey nuffnang dah xleh edit...

Melz said...

@Great Ideas

boleh jer bro kalau nak edit ;P

pergi nuffnang > blog manager > tekan update survey tuh

Great Ideas said...

Ok got it thanks...last time silap access dari edit survey jek ptt x jumpa. TQ.

Melz said...

@Great Ideas

good then :) hihi glad u got it !

Melz said...

@Ijan

thnx bro :) penulisan bersahaja jer tuh hihi

liyanaKim said...

thanx ke atas tips anda .jaja

mamashasha said...

sgt2 membantu bro...tq for sharing...

t E d said...

salam tuan rumah..
nice info..tq 4 sharing

f is fikah said...

thanks a lot for the tips!!
harituh dah edit survey..
tapi nuff kdg2 tdo jugak..
xpela..
maybe F kene usaha lagi la tuh, kena entri yang lagi mantop..

time kaseh skali lagi~~

fAyE fEy fEi FaiR fAy said...

nak tnya melz..slalu nuffnag update crdt g akaun bla ar? lpas campaign hbs kan? macamana nak tau campaign hbs bla? ka kna tggu ja hehe...

Melz said...

@fAyE fEy fEi FaiR fAy

Campaign yang mana satu ?

CPC atau CPM ?

kalau CPC setiap hari isnin

kalau CPM sampai abes ( baper unique ) camtuh lew hhe

Lily said...

Now baru paham iklan yg takkan tido adalah CPM, rasanya mcm ads dell kat blog nih skrg kan??...
CPC midnite jek x tido haha sbb blom abes diclick for that day...
letihlah CPC satu campaign 25-50sen jek seminggu...
bahaha lama giler nak cash out cemni...
hehe bleh bagi tips cemaner nak dpt CPM plak tak??...

Melz said...

@Lily

CPM nie boleh tidur jugak :) hehe

sebab CPM dibeli mengikut Unique :D hehe

tips dapatkan CPM ? hehe tuh nanti dulu yep

Lily said...

owh kalo unique dah achieve tido gak CPM tuh yek...
hehe tapi CPM lambat ah sket tidonya kan, CPC half day jek dah tido kot haha...
tips dapat CPM mahal sket eks??...nak kena belanja choki2 dolu ke haha...

Iza said...

aku dah ikut segala apa yg ko tulis kat atas tu tp napa nuff xnk muncul jgk? aku baru je tukar template baru......lg payah nk ada nuff. visitor aku tiap2 hari 100 lebih. harini je kurang.
Aku tersilap letak iklan ke?belum nampak nuff muncul pun.

kakchik said...

salam melz.
ini baru betul blogger tegar hehe.
entri yg ni caught my eye sb berkaitan nuffnang tido. oh, jawapan kakchik utk semua soalan tu semuanya ok tp siang mmg 2 selalu off hanya yg sidebar je aktif.
masa kakchik dtg ni yg Melz punya sdg zzz tu :)

p/s: terima kasih singgah blog kakchik mlm td

lotikus disarimankan said...

thanks mel romeo.patut la nuff asyik lena,survey ntah hapa2 jawapan nyer.hahahahahaha.nah coki coki lapan poluh bungkus
:-P

maslinamansor said...

hadoi... nk kena 70 -100 unique per day... lambat lagi ler... :)

bellar0ssa said...

melz~ thx.info berguna.yes m a newbie.=D sila beri tunjuk ajar ye..tegur mane2 yg patut.=D

Kyuubi_85 said...

tips berguna bagi newbie mcm aku... huhu

nand nasyari said...

good info for newbies like me..
thnx so much!! :D

Make Dreams said...

nuffnang? is it like google adsense? i think is it a good programs that you can follow.right?

Melz said...

@Make Dreams

like adsense :) maybe you should try

www.nuffnang.com.my

zayani zidane said...

nice tips melz..i'll try for several month..ahahha..mine was 3 month and earning is still rm2.75..followers 50,unique 50 sumthing..how is it huh?

Pink Glasses said...

tq~! info yg memang dicari2~ :)

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo