Aku sengaja mencuba nasib dengan menghantar 2 (dua) Puisi yang bertajuk Dunia Sudah Berubah , dan Pengalaman itu Banyak Erti ke Harian Metro . Kerana aku teringin untuk mencuba sesuatu yang baru . Aku tak tahu samada puisi aku tuh diterima baik atau tidak.
Tidak mengapalah asalkan aku sudah mencuba dan jika tidak diterima atau diterima sekurang²nya aku telah mencuba daripada tidak mencuba haha . Daripada puisi itu ada aku betulkan sedikit ayat² untuk jadikanya lebih puitis dan ada aku betulkan juga kosa kata serta sedikit Shortform telah diubah untuk menjadi suatu ayat yang bagi aku cukup kemas .
MyMetro
Aku mencuba nasib ini kerana aku berfikir jika aku tak ketengahkan bakat yang ada mungkin sampai bila² aku tak tahu bagaimana untuk aku improve lagi skills atau bakat ini hehe. Aku ada message kepada mak aku yang berbunyi :
Melz : Mak.. kalau nak hantar puisi dekat majalah ke surat kabar kat mane ye ?
Mama : Antar pada penerbit dia .
Melz : Kalau hantar dapat apa ?
Mama : Editor dia semak dulu nak pastikan hakcipta orang lain , khuatir sama ke dah lulus dan terbit baru dia bayar .
Oh selepas aku membaca msg nie , aku ada satu semangat untuk mencuba . Apa salahnya aku mencuba kan ? Kalau aku takdapat means bukan rezeki akulah hehe coz aku selalu teringat akan caption " If i lose , at least i've tried " dari lagu Slipknot hehe . Jangan Fikir lagu seperti itu tiada makna yang mendalam terhadap kehidupan kita .
Neway aku sangat berharap agar pihak HMetro menerima puisi aku tuh kerana bagi aku puisi itu hanyalah nukilan aku yang masih dibawah . Relax Melz , semua orang mula dari bawah dan akan maju jika dikritik dan akan terus maju jika semangat itu semakin berkobar serta Niat yang mendalam terhadap apa yang ingin dilakukan .
Aku suka menulis sambil mendengar lagu dan daripada lagu itu aku suka untuk terjemahkan dan hayati dengan penuh makna , so dari situ aku akan dapat satu nukilan yang baru neway Doakan hasil nukilan aku diterima ya kawan².
75 Comments:
mantap melz..aku mula kenal ko pun aku selalu tegur ko kan asal ayat ko semua mcm pantun..hahaha
rpenye mmg bakat ko kat situ rpenye..wakaka
ape2 hal pun hope ko terus maju melz..
aku pun tgh mencuba syarikat oil n gas ni..haha mintak2 dpat la..
good luck melz..
aku pun da lame x berpuisi..
otak dah berkarat skg..sejak dah tua neh..huhuu
Mr cuz : hehe harap kau juga maju cuz :) + yap kita mesti mencuba kan ? :)
bagus2..hantar jgn tak hantar..lagi pon hasil2 nukilan u kt blog ni pon leh tahan best tau...ader bakat terpendam kot..hehe..i sokong u..caiyyok2!! heheh :P
aina : uit dah tua ke aina oit :P hahaha relax na . guna oilsol sket
eiy_Da : eiyda thnx banyak² . seriously u banyak sokong i tau :) terharu nie.
good luck bro!! aku support usaha kau!
Mus : thnx bro :) thnx kerana support hehe aku hargainya
semoga puisi saudara diterima dengan baek oleh harian metro.. bayak2lah berdoa.. =)
psst:Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.
ececeh...terharu ker..kata bini no 8..for sure la i sokong u...hahah..;P
Putra : harap² begitulah putra :) hehe terima kasih kerana menyokong hehe
eiy_Da : eh bini no 8 nie. kekeke thnx ye ida serious mel hargai sangat :)
semoga berjaya melz =)
heheh..iyer2..same2..xder la melz.nnti kalo da tersiar lam papper tu..blanje i eyh..heheh ;P
wah great la ko bro..ada bakat leh gak dok berpuisi bagai kan..bagus2..teruskan usaha mu e2...all the best
good luck melz!
chaiyokkkkkk! :)
izzahfarhana : thnx izzah atas sokongan anda :) hik²
eiy_Da : hehe nak apa ? mekdi ? boleh je lalala
PuRpLeLiCiOUs LoVe : thnx hehe. bakat ini dah lama pendam. tapi tulah kadang2 tulis kat blog tatau plak di puji hihi
cik EPAL : thnx babe :) hehehe akan ku chaiyokk :)
Salam abg Melz..i wish goOd Luck 4 u..abg Melz mmg berbakat..so ape slhnye try kn..klu ade rezki x kemana..
wah...kalau x cuba kita x tau kan...harap2 melz berjaya :)
Good luck Melz, xrugi pun mencuba :)
mekdi pon mekdi lah..jnji u blanje..siyes ni tau..bukn maen2..hahah :P
teringat zaman sekolah masuk peraduan cipta sajak...hahhaha
aKak doakan melz berjaya ye..insyaallah.
bagusnye orang ade bakat x salah mencube x rugi apepun kan lagi menjana minda adela huhu.. papepun gudluck kalo dipublish kat metro leyh r wat entry tu ea.. =)
rupa2nya ko ader bakat dlm puisi nie..bole pg jauh nie...sapa tau ader nama A.Samad Melz..ok gak tu..
@juera : yeap rezeki tuh kalau datang mencurah² hihi ;)
akak doakan semoga impian Melz tercapai hendaknya, amin.......
gle lah weh..nati ape kate ko publish buku penoh ngan puisi ko??tulis name melz said..bole tak??kalo da de, gtau..aku nak beli..siyes weh..=)
TO [s][u][e][h][a][n][n] , ween , Ei_da , Yantz , Farenova , ieQa , black_mel ,kak aidah , chokio
: hehe nak tau tak ? mel makin teruja dan makin tak sabar nak dengar feedback dari dorang.. hihi :) Mel berharap bukan berharap 100% sebab jika berharap 100% mel akan kecewa yang teramat sangat .
mel just hantar atas dasar mencuba dan pada masa sama mel harap dari situ orang boleh aplikasikan cerita yang mel olahkan dijadikan pedoman hidup. hehe
gudluck kamu.. takmoh publish kat blog kah? buat video kamu baca puisi itu mungkin.. huu ;)
insya allah.. kalau ada rezeki tak ke mana... nak jugak try main puisi2 ni, tapi keyakinan tak cukup tinggi nak kasi ayat pusing2..
millalara : dah ada dalam blog . tuh ada link :)
cuma diEdit sedikit supaya mudah difahami dan tidak terlalu keras
i.z.m.a : hehe izma kalau dah rezeki tak kemana :) harap rezeki tuh datang untuk nie. sebab tak pernah lagi try benda camni .hehe
mel
nape tanak publish kat blog?
bole share2 puisi jugak~
ape2 pon
goodluck!
mel jgn risau tngok ayat2 mel pown mmg power...sure boleh confident jerrr
aNisa : eh mel dah publish tuh. hehe sila tekan highlight tuh ;) hihi cuma ada sedikit yang mel edit
Qiefly : owh terima kasih qiefly :) hihi
juz to say GOOD LUCK!
FID : hihi thnx FID :)
pergh! terbaek ar. aku dah berzaman tak wat puisi. kalau dulu, pantang nampak pen je trus aku karang. wakakaka.
good luck!
mel..
bile nak bagi puisi pade aku.
hahaha
bgus la klu ad semangat macam tu...
bakat yg ad jgn disia-siakan..
=)
wahhh...ko combine semua komen jadi 1...haha...ok2...
lizz : hihi pakai pen ngan kertas ? boleh geng :P hik²
miSs s!v : eh nak puisi ? hihi
[z@ck] : oraite thnx support mel
black_mel : hihi all in one :P
pastikan link aku dlm puisi hg sampai kepada editor ok!
QQQ : lah nanti Publish kat surat kabar mana boleh tekan hahaha
2 pasal org cakap
xcube xtau
ahaaa
ARAP2 APE KO TLIS TUH TRPAPAR NNTI KT HMETRO,.
TP,,RAJEN JGK KO NI EH MNULIS2.,
joegrimjow : hahaha betul tuh :P hihi terasa sket aku
cikTi : menulis diwaktu tidak busy dan tenang . memang rajin time tuh miahaha
hana ucapkan selamat berjaya buat cik mel!~
insyaallah de nye tu nnt...
kn rmai org doa ni...
hehe..
**ok..cm nk wat krangan upsr plak**
ok2 da..gudluck!
hana ucapkan selamat berjaya buat cik mel!~
insyaallah de nye tu nnt...
kn rmai org doa ni...
hehe..
**ok..cm nk wat krangan upsr plak**
ok2 da..gudluck!
++***hana zaty**++ : hihi terima kasih hana :) tersangatlah ku hargainya ahaks
bro ..no harm in trying...keep it up
Good Luck Mel..U mmg berbakat..teruskan usaha...
wah bagus tu. Who knows someday you write novels. caiyok3.
Hisham : thnx bro coz support :)
kt berita harian tak cuba antar ke? kan tiap2 sabtu ada kolum sastera..situ ok a kalu nk antar..kalu terpilih dapat a skit honorium.. alamat email dia aku tak ingat a..nnti ko gi beli paper BH ari sabtu ni..mana tau nasib ko ada kt BH ke..heh
mana tau suatu hari ko boleh tulis lirik lagu plak
chaiyok2
aku support!
eh eh.kalo dh publish kt metro, inform okayy.
lps ni bole hntr kt DBP plak :)
wlupun aku dh wish gudluck dlm ym..
nk wish gak lg kt sini..
insyaAllah..
mst ko dapat nye..
gudluck weh!
nnt leh jd pengarang puisi terkenal pulak
F I T : hihi makin suka plak aku nak buat :D hihihi thnx FID
eyriqazz : thnx bro :) ahaks
Khairi: wah novel :D i lioke ahaks
Fatt Chin Choy : penulis lagu ? hahaha jadi composer la aku . tapi kurang musik nie ahhaha
.idahassan : kazen aku sorang nie mesti kene sapot ahaha
♥miszluna™ : insyaAllah. tak tau terima ke tak tuh..haha
mmg aku nampak ko ada bakat bab ayat-ayat puitis ni..:)
terima atu tidak, no 2.
yang penting try dulu.
kalau try, kemungkinan ada 2,
terima atau tidak.
kalau tidak try,
kemungkinan adalah 0..:)
Unwanted : Thnx bro :) hehe kau bagi aku semangat nie hehe
Post a Comment