If I Lose , At Least I've Tried

Dec 2, 2009

Aku sengaja mencuba nasib dengan menghantar 2 (dua) Puisi yang bertajuk Dunia Sudah Berubah , dan Pengalaman itu Banyak Erti ke Harian Metro . Kerana aku teringin untuk mencuba sesuatu yang baru . Aku tak tahu samada puisi aku tuh diterima baik atau tidak.

Tidak mengapalah asalkan aku sudah mencuba dan jika tidak diterima atau diterima sekurang²nya aku telah mencuba daripada tidak mencuba haha . Daripada puisi itu ada aku betulkan sedikit ayat² untuk jadikanya lebih puitis dan ada aku betulkan juga kosa kata serta sedikit Shortform telah diubah untuk menjadi suatu ayat yang bagi aku cukup kemas .

MyMetro

Aku mencuba nasib ini kerana aku berfikir jika aku tak ketengahkan bakat yang ada mungkin sampai bila² aku tak tahu bagaimana untuk aku improve lagi skills atau bakat ini hehe. Aku ada message kepada mak aku yang berbunyi :

Melz : Mak.. kalau nak hantar puisi dekat majalah ke surat kabar kat mane ye ?
Mama : Antar pada penerbit dia .
Melz : Kalau hantar dapat apa ?
Mama : Editor dia semak dulu nak pastikan hakcipta orang lain , khuatir sama ke dah lulus dan terbit baru dia bayar .

Oh selepas aku membaca msg nie , aku ada satu semangat untuk mencuba . Apa salahnya aku mencuba kan ? Kalau aku takdapat means bukan rezeki akulah hehe coz aku selalu teringat akan caption " If i lose , at least i've tried " dari lagu Slipknot hehe . Jangan Fikir lagu seperti itu tiada makna yang mendalam terhadap kehidupan kita .

Neway aku sangat berharap agar pihak HMetro menerima puisi aku tuh kerana bagi aku puisi itu hanyalah nukilan aku yang masih dibawah . Relax Melz , semua orang mula dari bawah dan akan maju jika dikritik dan akan terus maju jika semangat itu semakin berkobar serta Niat yang mendalam terhadap apa yang ingin dilakukan .

Aku suka menulis sambil mendengar lagu dan daripada lagu itu aku suka untuk terjemahkan dan hayati dengan penuh makna , so dari situ aku akan dapat satu nukilan yang baru neway Doakan hasil nukilan aku diterima ya kawan².

75 Comments:

Mr. Cuz said...

mantap melz..aku mula kenal ko pun aku selalu tegur ko kan asal ayat ko semua mcm pantun..hahaha
rpenye mmg bakat ko kat situ rpenye..wakaka
ape2 hal pun hope ko terus maju melz..
aku pun tgh mencuba syarikat oil n gas ni..haha mintak2 dpat la..

Cik aiNa said...

good luck melz..
aku pun da lame x berpuisi..
otak dah berkarat skg..sejak dah tua neh..huhuu

Melz said...

Mr cuz : hehe harap kau juga maju cuz :) + yap kita mesti mencuba kan ? :)

eiy_Da said...

bagus2..hantar jgn tak hantar..lagi pon hasil2 nukilan u kt blog ni pon leh tahan best tau...ader bakat terpendam kot..hehe..i sokong u..caiyyok2!! heheh :P

Melz said...

aina : uit dah tua ke aina oit :P hahaha relax na . guna oilsol sket

Melz said...

eiy_Da : eiyda thnx banyak² . seriously u banyak sokong i tau :) terharu nie.

Mus said...

good luck bro!! aku support usaha kau!

Melz said...

Mus : thnx bro :) thnx kerana support hehe aku hargainya

Putra Al-Maliki said...

semoga puisi saudara diterima dengan baek oleh harian metro.. bayak2lah berdoa.. =)

psst:Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

eiy_Da said...

ececeh...terharu ker..kata bini no 8..for sure la i sokong u...hahah..;P

Melz said...

Putra : harap² begitulah putra :) hehe terima kasih kerana menyokong hehe

Melz said...

eiy_Da : eh bini no 8 nie. kekeke thnx ye ida serious mel hargai sangat :)

izzahfarhana said...

semoga berjaya melz =)

eiy_Da said...

heheh..iyer2..same2..xder la melz.nnti kalo da tersiar lam papper tu..blanje i eyh..heheh ;P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah great la ko bro..ada bakat leh gak dok berpuisi bagai kan..bagus2..teruskan usaha mu e2...all the best

cik EPAL said...

good luck melz!

chaiyokkkkkk! :)

Melz said...

izzahfarhana : thnx izzah atas sokongan anda :) hik²

Melz said...

eiy_Da : hehe nak apa ? mekdi ? boleh je lalala

Melz said...

PuRpLeLiCiOUs LoVe : thnx hehe. bakat ini dah lama pendam. tapi tulah kadang2 tulis kat blog tatau plak di puji hihi

Melz said...

cik EPAL : thnx babe :) hehehe akan ku chaiyokk :)

@juera said...

Salam abg Melz..i wish goOd Luck 4 u..abg Melz mmg berbakat..so ape slhnye try kn..klu ade rezki x kemana..

[s][u][e][h][a][n][n] said...

wah...kalau x cuba kita x tau kan...harap2 melz berjaya :)

ween said...

Good luck Melz, xrugi pun mencuba :)

eiy_Da said...

mekdi pon mekdi lah..jnji u blanje..siyes ni tau..bukn maen2..hahah :P

YanTzYanTtiE said...

teringat zaman sekolah masuk peraduan cipta sajak...hahhaha

farenova said...

aKak doakan melz berjaya ye..insyaallah.

ieQa sWetLuv said...

bagusnye orang ade bakat x salah mencube x rugi apepun kan lagi menjana minda adela huhu.. papepun gudluck kalo dipublish kat metro leyh r wat entry tu ea.. =)

black_mel said...

rupa2nya ko ader bakat dlm puisi nie..bole pg jauh nie...sapa tau ader nama A.Samad Melz..ok gak tu..

Melz said...

@juera : yeap rezeki tuh kalau datang mencurah² hihi ;)

kak Aidah said...

akak doakan semoga impian Melz tercapai hendaknya, amin.......

chokio_nia said...

gle lah weh..nati ape kate ko publish buku penoh ngan puisi ko??tulis name melz said..bole tak??kalo da de, gtau..aku nak beli..siyes weh..=)

Melz said...

TO [s][u][e][h][a][n][n] , ween , Ei_da , Yantz , Farenova , ieQa , black_mel ,kak aidah , chokio

: hehe nak tau tak ? mel makin teruja dan makin tak sabar nak dengar feedback dari dorang.. hihi :) Mel berharap bukan berharap 100% sebab jika berharap 100% mel akan kecewa yang teramat sangat .

mel just hantar atas dasar mencuba dan pada masa sama mel harap dari situ orang boleh aplikasikan cerita yang mel olahkan dijadikan pedoman hidup. hehe

.millalara. said...

gudluck kamu.. takmoh publish kat blog kah? buat video kamu baca puisi itu mungkin.. huu ;)

i.z.m.a said...

insya allah.. kalau ada rezeki tak ke mana... nak jugak try main puisi2 ni, tapi keyakinan tak cukup tinggi nak kasi ayat pusing2..

Melz said...

millalara : dah ada dalam blog . tuh ada link :)

cuma diEdit sedikit supaya mudah difahami dan tidak terlalu keras

Melz said...

i.z.m.a : hehe izma kalau dah rezeki tak kemana :) harap rezeki tuh datang untuk nie. sebab tak pernah lagi try benda camni .hehe

aNiSa hANg tUaH said...

mel
nape tanak publish kat blog?
bole share2 puisi jugak~

ape2 pon
goodluck!

QieFLy si Dolce said...

mel jgn risau tngok ayat2 mel pown mmg power...sure boleh confident jerrr

Melz said...

aNisa : eh mel dah publish tuh. hehe sila tekan highlight tuh ;) hihi cuma ada sedikit yang mel edit

Melz said...

Qiefly : owh terima kasih qiefly :) hihi

fiD said...

juz to say GOOD LUCK!

Melz said...

FID : hihi thnx FID :)

Lizz said...

pergh! terbaek ar. aku dah berzaman tak wat puisi. kalau dulu, pantang nampak pen je trus aku karang. wakakaka.

good luck!

miSs s!v said...

mel..
bile nak bagi puisi pade aku.
hahaha

[z@ck] said...

bgus la klu ad semangat macam tu...
bakat yg ad jgn disia-siakan..
=)

black_mel said...

wahhh...ko combine semua komen jadi 1...haha...ok2...

Melz said...

lizz : hihi pakai pen ngan kertas ? boleh geng :P hik²

Melz said...

miSs s!v : eh nak puisi ? hihi

Melz said...

[z@ck] : oraite thnx support mel

Melz said...

black_mel : hihi all in one :P

QQQ said...

pastikan link aku dlm puisi hg sampai kepada editor ok!

Melz said...

QQQ : lah nanti Publish kat surat kabar mana boleh tekan hahaha

joegrimjow said...

2 pasal org cakap
xcube xtau
ahaaa

cikTi said...

ARAP2 APE KO TLIS TUH TRPAPAR NNTI KT HMETRO,.
TP,,RAJEN JGK KO NI EH MNULIS2.,

Melz said...

joegrimjow : hahaha betul tuh :P hihi terasa sket aku

Melz said...

cikTi : menulis diwaktu tidak busy dan tenang . memang rajin time tuh miahaha

++***hana zaty**++ said...

hana ucapkan selamat berjaya buat cik mel!~

insyaallah de nye tu nnt...
kn rmai org doa ni...

hehe..
**ok..cm nk wat krangan upsr plak**

ok2 da..gudluck!

++***hana zaty**++ said...

hana ucapkan selamat berjaya buat cik mel!~

insyaallah de nye tu nnt...
kn rmai org doa ni...

hehe..
**ok..cm nk wat krangan upsr plak**

ok2 da..gudluck!

Melz said...

++***hana zaty**++ : hihi terima kasih hana :) tersangatlah ku hargainya ahaks

Hisham said...

bro ..no harm in trying...keep it up

eyriqazz said...

Good Luck Mel..U mmg berbakat..teruskan usaha...

Khairi said...

wah bagus tu. Who knows someday you write novels. caiyok3.

Melz said...

Hisham : thnx bro coz support :)

F I T said...

kt berita harian tak cuba antar ke? kan tiap2 sabtu ada kolum sastera..situ ok a kalu nk antar..kalu terpilih dapat a skit honorium.. alamat email dia aku tak ingat a..nnti ko gi beli paper BH ari sabtu ni..mana tau nasib ko ada kt BH ke..heh

Fatt Chin Choy said...

mana tau suatu hari ko boleh tulis lirik lagu plak

chaiyok2

.idahassan. said...

aku support!
eh eh.kalo dh publish kt metro, inform okayy.
lps ni bole hntr kt DBP plak :)

♥miszluna™ said...

wlupun aku dh wish gudluck dlm ym..


nk wish gak lg kt sini..

insyaAllah..
mst ko dapat nye..

gudluck weh!

nnt leh jd pengarang puisi terkenal pulak

Melz said...

F I T : hihi makin suka plak aku nak buat :D hihihi thnx FID

Melz said...

eyriqazz : thnx bro :) ahaks

Melz said...

Khairi: wah novel :D i lioke ahaks

Melz said...

Fatt Chin Choy : penulis lagu ? hahaha jadi composer la aku . tapi kurang musik nie ahhaha

Melz said...

.idahassan : kazen aku sorang nie mesti kene sapot ahaha

Melz said...

♥miszluna™ : insyaAllah. tak tau terima ke tak tuh..haha

unwanted said...

mmg aku nampak ko ada bakat bab ayat-ayat puitis ni..:)

terima atu tidak, no 2.
yang penting try dulu.

kalau try, kemungkinan ada 2,
terima atau tidak.

kalau tidak try,
kemungkinan adalah 0..:)

Melz said...

Unwanted : Thnx bro :) hehe kau bagi aku semangat nie hehe

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo