Free Domain For Blogger

Dec 14, 2009

Entry ini sudah pernah dibahaskan oleh kak Farenova kita yang mempunyai blog simple + pepel . Siyes aku suka gilew kaler purple , putih , dan biru cair . pergh Kaler terbaek! haha Neway kali ini aku sengaja nak promote balik pasal MelRomeo.Co.Cc . Domain ini sememangnya free dan boleh dipakai oleh semua orang tanpa rasa serba salah.

First² aku was² terhadap benda nie tapi dek kerana kak Farenova berkata demikian dan aku tengok boleh redirect balik kepada MelRomeo.Blogspot.com . So Aku mencuba ! :) Lastly aku enjoy dengan Melromeo.co.cc kerana senang ditype dan senang diingat miahahaha. So korang nak try ? boleh tekan benda ini dan Rujuk step by step di bawah semudah ABC. Neway thnx ye Kak Farenova . Hihi

CO.CC:Free Domain

Sila click Banner untuk buat dan ikut step dibawah ahaks

1. Click Create an Account Now
2. Isi semua form yang ada
3. Getting a New Domain
4. Isi Domain.co.cc
5. Continue to Registration
6. Setup
7. URL Forwarding

seperti rajah dibawah

lepas tuh set up dan setel ahaks
Enjoy ur Free Domain yep
Try Dulu baru comment Kah²

41 Comments:

farenova said...

time kasihlah jugak kat Melz..akak pun try2 saje dulu..huhuhu

Melz said...

farenova : akak tak buat redirect meh ? Rugi PR ngan alexa huhu agaknya tak pasti lagi benda nie

farenova said...

mcm ne ye tu?..ajar sket..

maaflah lems melanda..maklumlah hujan lebat tak hengat ni..

Melz said...

Farenova : akak pergi balik setting my domain . tukar kepada path Forwarding :)

nurain rodze said...

urm , ain saje sukasuki try .
menjadi larh .
thx yaw !

aLeen aVriL said...

owh ek...nnt balik umah aleen try..

Melz said...

nurain rodze : haha mmg menjadi :P miahaha

Melz said...

aLeen aVriL : woraite :) buat jangan tak buat hihi

Mr. J @ pengerindu.com said...

pernah gak cuba , tapi masih was was, takut bila dah lama lepas tu subdomain tu padam. susah gak. sebab benda free ni tak ada jaminan.

Melz said...

Mr. J @ pengerindu.com : haha sebab tuh aku buat Path Forwarding. Blogspot ini masih boleh guna. tuh just tambahan domain hihi

Mus said...

dah lama guna co.cc ni! ok jugak!

@juera said...

4 what if reg.?ape kelebihannya???

daya yuya said...

hello. domain ni untuk ape ek?
cam best je bunyi nye. hehe.
aja lah. :)

Melz said...

Mus : betul tuh..terbaek! haha

Melz said...

@juera : kebelihan dia..just dapat Sub domain baru..cuba jue tekan melromeo.co.cc akan redirect ke melromeo.blogspot.com juga hehe

Melz said...

daya yuyu : hihi domain itu hanya untuk memendekkan URL daripad blabla.blogspot.com kepada blabla.co.cc .. hehe senang nak blogwalking dan senang nak cakap ngan member kan ? :P

cara nak buat dia mel dah bagi step kat entry tuh :) hihi enjoy

YanTzYanTtiE said...

ada choki2 ditgn saya...perisa coklat vanilla tau
tapiiiii~~
saya tak faham la melz apakh ini =p
**nti dha paham saya bagi choki2 yg shedapp ini k =p

Melz said...

YanTzYanTtiE : benda nie just pakai 1 lagi domain jer hihi free jer domain nie

QieFLy si Dolce said...

yeah2...akhirnya melz jumpa gak...thanx for d info ya melz...

farenova said...

ohh yg tu ke..aah akak pun buat menjadik, namanye tak tahu kasihan betul...dush dush (tumbuk diri sendiri)

Melz said...

QieFLy si Dolce : point kat F tuh hahaha mel menyebarkan lagi jer. mel dapat info pun dari kak farenova itu! haha

Melz said...

farenova : hahaha jangan tumbuk..penyek hidung kang miahaha

F I T said...

melz..skang ni yg menjadi kerisauan aku bila guna blospot ni takut2 kalu pihak blogger tutup akaun kita tiba2..bahaya tu..sbb tu skang ni aku pk nk beli domain name sendri dan gunakan wordpress yg self hosting..

skali ilang blog ni memang takde backup2 dah..adoiii kes naya ni

Melz said...

F I T : hahaha aku dah pernah hilang sekali..mmg perit terkata kot miahaha eloklah tuh.aku tengah tunggu jer nie nak ubah..tapi tak ubah² adui!!

Noorlaila Mohamed Nor said...

alaaa nak .com gak

Melz said...

Noorlaila Mohamed Nor : haha kono beli la jawabnya aih :P

joegrimjow said...

erkk
da ada
ko nye name xtuka lg?

Melz said...

joegrimjow : problem sikit lew bro huhu tengah tunggu nie huhu

x-po said...

nk wat domain co.cc ni mmg susah kalau tanpa tunjuk ajar..so kalau sape2 nk, blh godek2 blog aku, aku penah wat entry psl co.cc ni, ada ebbok percuma yg leh download..dlm ebook tu tiap step akan ditunjuk..hehe pomot blog jap ye melz

Melz said...

x-po: sharing is caring hehe xdahal :)

Redbloodsnow said...

psstt melz..
tolong buatkan utk kte
zie kemalasan ler pulak..miahahaha


:P

Melz said...

Redbloodsnow : uit boleh plak dia malas2 nie miahahaha senang jer tuh..hihi

YanTzYanTtiE said...

nah choki2 =p

sukiminna said...

.co.cc yang free tu rasanya tahan setahun je kot..pastu dia expire kan? ritu aku da ubah domain aku dari sukiprattle.blogspot.com ke sukiprattle.co.cc tp sbb isu tahan setahun tu aku xjadi plak nak guna.hehe

aku tak bape paham ar..nape buat .co.cc tapi forward ke .blogspot lak?
bukan buat .co.cc tu so sape2 yang pergi ke .blogspot kite akan diredirect ke .co.cc tu? boleh ubah kat blogger.com kan setting yg custom domain tu[ Kalu aku salah paham isu ni tolong betulkan ]

peace o.OY

Melz said...

sukiminna : Co.cc nie takyah ubah kat blogger setting. hehe kau manage dekat tools co.cc jer . jadikan dia path direct . so kau ada 2 domain sekarang

antara sukiprattle.blogspot.com

dan sukiprattle.co.cc

kalau co.cc nie abes pun . tadehal kau still boleh guna sukiprattle.blogspot.com hehe

sukiprattle.co.cc nie sebagai anak angkat jer

sukiminna said...

erm..
kenapa jadikan anak angkat?
aku rasa ko boleh trus jadikan .co.cc ni
domain custom ko untuk blogger so baru la kekal .co.cc tu kat blakg.cun sket..:P rasa cam rugi lak pakai custom domain semata2 untuk forwarding url je.hehe..

silalah melawat blog member aku ni.Dia ada terangkan camne nak guna .co.cc ni jadi domain kekal (zone record) untuk blog

http://www.blogzaika.co.cc/2009/12/tukar-domain-blogspot-kepada-cocc.html

sukiminna said...

oh ye.dari pglmn aku pakai .co.cc ni,
klu ada hosting script kat google.sites
kalau pki .co.cc ni jadi custom domain susah sket dia nak load script tu dari sana.Kdg2 xload lgsg.

so kalau template byk pki script aku rs elakkan la guna .co.cc ni jadi custom domain blogger. jadikan url forwarding jek sudah..

Melz said...

sukiminna : bukan apa. aku dah selalu guna Bs.com then kalau aku tukar perma sama macam aku guna Blog baru . kau faham kat situ ? so PR aku jatuh dan alexa aku juga jatuh hehe :)

sukiminna said...

ooo.klu forwarding dia ley nekkan trafic tak..aku xbape nak reti mende2 trafik ni.hahahahaha

unwanted said...

kat U aku ni .co.cc telah diban oleh pihak pentadbiran.
katanya sebab generating too much traffic
mmg x leh buka langsung.

Make Dreams said...

we can make our domain name with *.co.cc, and this will make easy to learn how to pointing that domain with blogger hosting.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo