Dari Benci Kepada Suka

Dec 9, 2009

Tak semua kita Benci akan kita benci selamanya .

Entry kali ini bermaksud benci kepada sesuatu barang dan perasaan . Woraite aku cerita ini kerana aku pun ada terkena untuk sesuatu barang dan perasaan aku terhadap seseorang . Begini ceritanya dan aku harap korang bacalah sampai habis untuk memahami hati seorang manusia yang tinggi egonya kepada lembut egonya kerana perwatakan seseorang akan berubah mengikut kematangan mereka. Betul ?

Pertamanya aku nak story pasal Perasaan manusia kepada manusia . Yeap dulu sememangnya aku tak suka dengan perempuan nie disebabkan mulutnya yang agak lancang , aku seperti ingin sepak laju² je dan dia juga mempunyai minat yang mendalam terhadap kembara yang sama dengan aku plak tuh aduiyai ! So dalam Kokurikulum tersebut aku kena pergi ke Gunung Pulai dan disitu kami satu group ! aduiyai sakit paler.

Walaupun dia mempunyai mulut yang lancang tapi dia masakkan nasi untuk aku ( walaupun nasi itu nampak tak sedap ) tapi akibat daripada perasaan aku yang tiba² datang kat dia (nasi itu menjadi sedap) . Ahaks bukan perasaan Chenta ya kawan² . Perasaan seorang manusia yang dulunya aku benci dan akhir² menjadi kawan yang agak rapat disebabkan dia banyak tolong aku walaupun mulut dia lancang haha. So dalam pengembaraan mendaki gunung , aku dengan dia dan 2 orang lagi perempuan . haha aku sorang laki kena guide mampuih !

*Lancang bermaksud untuk kamus aku adalah "Cakap Lepas" ahaks .


Keduanya aku nak story pasal barang iaitu Seluar Jeans . Yeap dulu sememangnya aku benci tengok orang pakai seluar jeans dan aku memang tak suka la pakai seluar jeans senang cerita . Tapi akibat daripada kawan² aku semua keluar pakai seluar jeans dan aku tengok ada style juga seluar jeans nie . Ahaks so sekarang daripada seluar Slack/kodroi kepada seluar jeans akibat daripada kematangan aku berfikir untuk menyamakan peralihan cara penampilan aku .

Ada orang cakap , pakai seluar slack/kodroi kuar pergi mana² nampak macam poyo atau skema yang teramat . Dulu aku berfikiran 'Ah lantak pi la' bukan aku menyusahkan korang kalau aku beli menimbun² seluar tuh pun itu kerana aku berfikiran aku membeli kerana aku suka dan aku tak suka terhadap seluar jeans . So untuk 'barang' kita tak boleh benci selamanya kerana suatu hari nanti kita akan suka kepadanya .

So moralnya Jangan suka cakap ngan kawan , aku tak suka la benda nie dan aku takkan beli benda nie hihi now ? malu sendiri right bila kita pakai benda yang kita cakap tak suka dan benci? dan sama juga kepada manusia , Jangan suka cakap ngan kawan yang kita tak suka duk dekat ngan dia buat sakit hati aku dan last² kau jadi rapat dengan dia ? apa kes bai ?

Jika korang ada pengalaman yang sama sila ceritakan sedikit ? Neway mungkin cerita ini agak berterabur akibat tak makan lagi pagi² nie uhuks . So sapa nak banje?meh² coki² pun boleh
Support this entry if u like :)

80 Comments:

QieFLy si Dolce said...

mmg betol pown....kebanyakan orang yang selalu berkata demikian rupa akan berakhir dgn berlawanan...sama la mcm Qief kata tak suka itu ini tup2 at the last mendu tu gak yg jadi fav...

apatah lagi sesama manusia...kan2
*aku pown nak choki2 milk choco hahaha

Melz said...

Qiefly : yeap² thnx coz support this entry hihi

Aidi-Safuan said...

wahhh..jiwang~

Melz said...

Aidi-Safuan : haha jiwang apanyer :P kui²

Liyanaa. said...

hahaha ;p dlu tak suka melromeo skrg dh suka. eceh poyo gila wkaka ;p

mmg weh, dlu an aku tak suka langsung cerita sekar indon mari tu. lst2 dh suka dh T_________T

Life of Emy... said...

btul2...
besenya memang cmtuh, 1st2 kite akan cakap xsuke kt benda2 tuh tp bla da lama2 n tgk plak ramai yg guna or pakai mesti hati tuh ttba akan rase de feel jugak kt bnda dulunya benci.
hahaha...=P

Melz said...

Liyanaa. : sampai hati kau membenci diriku :( miahahaha

aku tak berapa minat citer indon . cukuplah aku tengok bawang merah bawang putih .semua ada kat kedai miahaha sebab aku suka tengok bawang putih tuh :P apa ntah nama dia

Melz said...

Life of Emy.. : yeap setuju dengan coment kau haha. tapi tula .. macam jeans yang aku cakap tuh . dulu2 nyer jeans serabut buruk la kiranya miahaha tapi sekarang design dah mantap !

nursarah87 said...

sokong melz..mmg betul, jgn kata beriya2 tak suka last2 jadi suka malu saja.

ada sorg kenalan aku dulu kononnya pantang masuk panggung, last2 bila dia try sekali terus dia jadi kaki panggung..

..nOj.. said...

salam, lalu lalang disini... huhu... penah dengo pasal minda bwh sedar x, kalau asek2 la minda bawah sedar kte ni diasak ngan mende yg sama tetiap ari, tu yg tetiba mende benci jd suka tu... hahaha... jgn ckp benci benci benci kt sumthing... walaupun lu benci azwan ali, pelis la ckp je ailebiyu azwan ali... (sambil ckp, sambil tikam dada ni)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

aku x suka blog2 ni dulu..tgk sekarang...kalau x tgk blog sehari makanya aku rasa sunyi...

eiy_Da said...

ehem2..testing2..ahah..mmg nmpk begitu blu blog u..hakhak..
ala..bese lah,..manusia..mule2 tu benci..tapi bile da try...tgk orang sume wat..br rase suke...cam memule knl u..rase ek eleh,...mat jiwang tol..ahak..tp skang..da mule suke ngan coretan u..eceh..jiwangnyer i..haha.. :)

Melz said...

nursarah87 : wahhh sama la.. ada sorang nie takut nak pergi panggung..takut dari dasar apa . mel pun tatau haha

Melz said...

..nOj.. : hahahaha ada betul tuh.. tapi kalau azwan ali nie mmg takleh blah untuk mel .ntah tak tau kenapa huhu ( taknak tikam dada ) miahaha mati kang :P

Melz said...

[s][u][e][h][a][n][n] : yeah sama ngan mel jgak la nie .. tapi mel facebook.. dulu sumpah cakap pebenda la natang nie..ahh amekkobat sampai sekarang gila main game dalam tuh miahaha

Melz said...

eiy_Da : u jiwang ke i jiwang nie ? miahahaha .. i menulis ikut gerak hati okeh . hahaha kalau jiwang mood tuh jiwang la dia ..

tapi thnx la eiy_da kerana menyukai coretan ku . huhu appreciatttte sangat miahaha

~@k1 is @utuMn!~ said...

kih3!!
tp btl..
kte x ley ckp xske or bnci..
mst turn back nye la!

Melz said...

Aki : hihi betul² Turn back sebab dah suka hihi

fiD said...

aku tawu bro, entry ni sempena ko mencintai seseorang yg ko pernah benci kan? =)

lina said...

hee,mmg btol.
sbb kene kt batang hidung sndiri.
dulu lina benci gila kt sorg bdak ney.
last,org tu yg lina sukaa.
;p

btw,seronok bace blog melz. :)

eiy_Da said...

i jiwang bile baca coretan u yg jiwang hakhak..:P

same2 beb...;D

Melz said...

fiD : eh bukan² . nie entry takde kena mengena ngan yang aku cinta . haha ini entry tentang dari aku tak suka . jadi suka :D

Melz said...

lina : hihi thnx for ur compliment lina :) ahaks . maybe semua nie orang akan terkena ahaks

Melz said...

eiy_Da : eh yeke ? nie yang nak buat puisi yang lagi jiwang miahahahaha

aLeen aVriL said...

asenyer penah jadik cm nih mase blaja dulu….mencik gilew kat senior sekor tuh…sbb diew penah malukn aleen mase orentasi.
Senior ler katekan…blagak gilak..pastuh diew nih ade kene repeat paper so kene ler masok kelas aleen tuk review balik paper yg diew da kantoi tuh….selalu klu aleen wat presentation byk sunggoh diew nk nanya…pdhal die repeat jer pon…mesti diew da tahu byk…mang mencik gilak ah kat die…tiba da sem 5, aiseh cam da lame xnmpak diew sbb die da pon kene posting practical kan….huhuh…tetibe tingin nk jejaki diew…naseb jumper jugak….merisik dr member die…so dpt ler jumper balik….tnyer jgk kat diew asl sukew sakat aku kan..diew slalu jwp “sbb kite minat kat awak, awak jer jual mahal” heh…ingt aku pcyer sgt kot…

Skg diew da keje kat ospital selayang….slalu jugak duk YM aku tp belom ade mase nk jumper diew lagik even 2dua pon duk KL.asenyer aku pon penah tminat kat diew kot..tp sat yooo…cpt2 aku tepis pasaan itu..

Fatt Chin Choy said...

blh ker
cakap dengan awek aku x suka ko
last2 jadi awek aku

hmmm... taktik ni taktik
blh di try

Melz said...

aLeen aVriL : wah jalan cerita yang menarik ! Wah sampai terminat . hehe ada baik jika berjumpa "sekiranya Aleen masih single " yang keruh dibuang yang jernih diambil hehe mana tau jodoh aleen ngan dia kan ? uhuks

p/s : selalunya lah.. kaum lelaki suka sakat perempuan tuh mmg ada makna yang dia suka kat perempuan tuh.. heh aku dah selalu nampak sebab tuh aku buat p/s miahahaha

Melz said...

Fatt Chin Choy : hahaha ada baik kau sakat dia pastu kau buat dia benci..tapi kalau mmg dia benci kat kau abes la fatt .hahaha jangan link kat aku plak kena maki aku nanti miahahaha

aNiSa hANg tUaH said...

hmm
dulu ex bf aku ckp die benci gile kat aku

skrg..

cinta sudah..
hahaa

Melz said...

aNisa : Oh romantiknya dia :) miahaha

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

hye melz
ko da jrg kan singgah blog ak..
xpe
ak ttp akn singgah blog ko
dats y ak jd follower ko..
even kdg2 ak xcomment..
tp setiap n3 ko ak bace
hehe
neway,
ak nk share gak pengalaman ak
dulu
i hate pink so much
siap perli kwn2 ak yg suke pink
tapi skang ko tgk layout blog ak kale hape...
haha
xleh blah..

Melz said...

Lyaa : kah² sorry² lately aku busy buat entry + setting layout . boleh terima tak ? tak leh terima nanti aku bagi kau coki² boleh ? hahaha

aku suka tengok pompuan wear pink! serious .. takkan aku tukar selera tuh miahaha

cybernetic88 said...

aha. yup sme la mcm awek. dulu ckp awek ni pape la. bnci la. then lame2 ske pulk. awt cmtu?. haha. pelik bukn. adoi. bukn aku k. hahahaha

Melz said...

acapz : hehe tula..tapi sekarang aku suka kat sorang awek nie . tapi aku segan. kenapa aku boleh segan ? kau jangan tanya miahahaha.. tapi relax2 aku cuba miahahaha

Mr. Cuz said...

ooh..setakat ni aku masih belum mempunyai masalah ego terlalu tinggi kot..ahakz..
acap tu mmg kaki pompuan melz..mmg bnyak pompuan simpanan die tu..wakaka

Melz said...

Mr. Cuz : wakakak..kau join la sekaki ngan acapz..haha mana tau :P cettt macam lain macam dah aku nyer comment nie miahahaha

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

okeh melz..
ak time..
haha..
dengan syarat coki 3 bungkus..
haha

Melz said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ : hahaha mati mel ;P miahahaha

nyna said...

i'm ur silent reader.sekarang tak da.
:)

btl2.sokong entry nie.dlu xske maen game.benci bagai.sekarang da gila maen game farmville.ahahha

Melz said...

nyna : yes! akhirnya nyna drop juga :) thnx kerana menyokong entry ini hihi. mel dulu tak suka main game kat fb.sekarang ahhh amek Mafia wars dan barn buddy menjadi teman haha

mIsTa aLeH said...

mcm penah alami jek kikiki..
tp bukan aku ler hehehe..
gunung pulai??kt ne tuh??
mcm penah dgr jek =)

ZihNuN FaTiN said...

erm mmg banyak jadi camtu tp da lupa sbb banyak sgt..hihihihi..:P

@juera said...

bese org ske "ckp lepas" ni hati dia baik..kbykn jura jmpe org mcm ni tp hati baik sgt..ske tlg org..x tau la org lain cmne lak kn..sbb tu kita jgn mmebenci sedara seislam kita..wlu sjht mna pn dia tu..trime je la..klu bleh tegur..baik kita tegur kn..klu rse tkt nk tgur ah biarkan je la..ade aku kesah!x der nye..hik3..

black_mel said...

bro...btul bro..ader sorang member aku ni dulu kutuk gila2 la org yang merokok ni,konon saja tempah maut la,ape2 la,mcm2 la..last2 ari tu aku jumpa dia balik,dia dah merokok...siap ketagih lak tu..

miEz haNeM said...

TU YG MAHAL TU:)

ade gambar batu bata!!

hate or lOve??

Mr ProPiTo said...

Gambar mahal ke batu bata....hak3

Aku beli kat kedai 5sen sebatu, hehehe

:)

zety said...

betul2 dulu ak pn xsuke lagu2 jiwang 80an mcm lagu "kau umpama bunga yang mekar dihati" hahaha..last dh suke lagu tu mcm lagu kain cinta putih n seangkatan dgn nye.

dianna said...

heee betul2. bab barang xde lagi lah. sebab kalau i xsuke, memang i xsuke pun. tapi org pernah lah. yang kite menyampah tu lah yg makin lame makin dekat dgn kite. kdg2 kelakar jugak.

fathiahRAIHANA said...

erkk ana dlu pon ta suke gak pky sluar jeans , hahaa .
lame2 rse cm tringin plak na biar jin tu tade sluar kan ,
ana try jewp :DD

GhOsToNe said...

betoi2!!!

kdg tue...

kite mula2 bnci gilew2 nieyh...

then..

one day kite akan sedar...

n mula minat ngn benda tue!

ak dah kene..

so ...

brcakap brdasarkan pgalaman!

cikTi said...

melz,
pd pndangn ko,,
ko rase ko ni lancang takk?

YanTzYanTtiE said...

itu sebab org tue pesan, benci kene berpada2 takot nti kite syg kat die pule =p

Melz said...

mIsTa aLeH : gunung pulai kat johor..haha aku mmg pernah alami..tuh la citernyer hehe

Melz said...

ZihNuN FaTiN : wah banyak sangat ? miahaha antaranya ? hihi

Melz said...

@juera : tapi mel ada sorang kawan nie. lelaki . cakap pergh lepas , tapi hati pun lepas je wakakka ntah lah manusia kan ? uhuuh

Melz said...

black_mel : haha nie aku selalu nampak . tapi dia dah benti balik lepas aku bagi singam haha

Melz said...

miEz haNeM : hahaha mahal ke? amek kat google je hihi

Melz said...

Mr ProPiTo : wah 5 sen ? belikan aku 20 biji..aku nak tambah belakang rumah aku hahaha

Melz said...

zety : wakakak lagu lama best apa zety :) hihi jab2 nak bukak hahahaha

Melz said...

dianna : wah pendirian u kuat kalau kat barang :) good2 hehehe nie sekarang i mmg tak minat ngan barang nike :) hahaha ntah la sampai bila i nak tahan miahahaha

Melz said...

fathiahRAIHANA : hahaha sama la kita yerk :) hihih

jin xda seluar ? jap mel bayangkan miahaha

Melz said...

GhOsToNe : wah mmg pengalaman ya bro :) hihi tapi barang tuh apa ? hihi nyebuk je aku nie kan ? :P

Melz said...

cikTi : tak kot..hahaha orang takde lagi label aku nie lancang miahahaha

Melz said...

YanTzYanTtiE : betul² hahaha syg pada2 benci pun pada2.. sebab sayang sangat nanti kita benci sangat hahaha

||| PöJìé PööH ||| said...

Btol²..
Org tua² ckp JGN TERLALU MENYUKAI ATAU MEMBENCI SESUATU KELAK APA YANG KITA BENCI ITULAH YG KITA SUKA DAN APA YG KITA SUKA ITULAH YG KKITA BENCI NANTI..
POjie dulu xsuker tempoyak, anything pasal tempoyak xsuker.. Ikan masin pun sama..
Now ketagih tempoyak lelebih lagi tempoyak masak ikan patin, fuhhhh!!

Melz said...

Pojie : tempoyak rasa camna yer ? mel tak pernah layan tempoyak hahaha

acap2405(1169) said...

hahaha..
dulu saye benci ngan sorang nih..
sebab dier nih kaki carik gado.
klau leh ngan semua orang dier nak gaod plus wat kaco..
sampaikan saye bergauh sakan ngan dier..
tapi bile dah nak dekat exam kami leh jadik friend laks..
sungguh pelik perasaan bile berkawan ngan orang yang pernah dibenci oleh kiter dulu..

Melz said...

acap2405(1169) : wah time exam dia baik ? kenapa tuh ? tengok mata dia ada jeling² tak? mana la tau amek kesempatan hahha

YanTzYanTtiE said...

tau takpe =)

Melz said...

YanTzYanTtiE : takpe meh ? meh coki² sket haha

y@n@ M!B said...

penah ada pengalaman camni..mmg klaka bila pk blk..huhuhu~
tp kalo dari suka jadi benci cane lak tu?? (-_-")

Melz said...

y@n@ M!B : tuh banyak dah terjadi hahaha macam u suka i . i suka u . pastu gadoh.. benci la haha

mIsTa aLeH said...

ko memang org johor ke mel??
gunung pulai tu memang aku tau saje jek nk confirmkn wakakkaa
coz aku duk pontian jek =)

YanTzYanTtiE said...

*tgh makan choki2*
nak amek ni... =p

YanTzYanTtiE said...

*tgh makan choki2*
nak amek ni... =p

Melz said...

mIsTa aLeH : hometown johor bro :) pontian ? aaa boleh la dating miahaha wtfish

Melz said...

YanTzYanTtiE : ahh dapat2 maihaha coki2 kaler pink? hihi

YanTzYanTtiE said...

hahahha
bestkan choki2 kaler pink =p

Melz said...

Yantz : eh ada ke coki² kaler pink yantz? hahaha nak la jgak ! hihi

unwanted said...

kalau la pernah kutuk barang yang tak suka, kemudian beli pula, senang je jawapannya.

dulu lain, sekarang lain..
ikut perubahan semasa..ha3

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo