Check Laptop Sekali Sebulan

Dec 23, 2009

Sayangi Laptop anda sebelum Tokey itu Menyayanginya

Entry kali ini pasal Lappy kesayangan korang , korang perasan tak kenapa laptop korang makin lama makin selo ? Mungkin antara korang akan terfikir yang laptop korang ada virus , worm , bla bla benda² negatif la kiranya . Ahaks

Memang betul semua tuh dan bagi aku hanya kemungkinan sahaja . Korang boleh hindarkan ia dengan mengikut beberapa step yang bakal aku sajikan , sememangnya sekiranya korang jaga setiap sekali sebulan dan perkara² yang tidak diingini seperti format laptop takkan terjadi . hehe

1. Buang segala file yang tak diperlukan
a. Temp ( Start > Run > %Temp% > ok > Buang semua )
b. Lagu
c. File
d. Font yang berlebihan
e. Gambar yang tak patut disimpan haha

2. Check Malware dan Spyware

3. Update Antivirus
korang kena update seupdate yang boleh , sebab mostly korang mesti Skip Antivirus coz buat internet korang perlahan kan ? haha macam aku tatau :P

4. Clear Browsing History Internet
korang clear browsing history internet dengan step
Start > Control Panel > Internet Options > General > Delete > Delete History*
kalau korang nak buang semua pun boleh . Tapi nanti korang kena tulis balik Username + Password untuk setiap website :)

5. Defragment Hard Disk
korang defragment dengan mengikut step ini
My Computer > Right Click C:/ > Properties > Tools > Defragment now > Defragment

Haa apa tunggu lagi ? haha buat jer dan jangan risau sebab benda nie pun memang baik untuk laptop korang haha . Aku tulis ini sebab aku selalu buat natang 5 kat atas nie setiap bulan dan sampai sekarang Alhamdullilah tak pernah lagi aku format setelah 4 tahun bersama aku.

35 Comments:

sue said...

aaa....xdan sebulan sekali...seminggu sekali pon payah....tiap hari kalau leh wat.hehe

.:fifi:. said...

aku selalu buat
my computer-local disk-properties-tools-check now
hah phm x?
xphm??
check hard disk la senang..
wakaka

dgn ccleaner..

ujung bulan WAJIB!huhu

oReNd3ViL'89 said...

waa..biar tol mel..hehe..ada certain temp files tu xpat buang..apsal kna buang ea?

Nabil Fizri said...

o..Baik!

touyakaruma said...

perthhhh thanks for the info ....

padahal aku dah tau tapi tak pernah diamalkan , padan muka aku .. tiap enam bulan nak kena format.

ieyza said...

kena cek ke dik???
hehehe...akk nyerr lappy nie...6 bulan sekali pun payah nak cek...patut pun selooo jer...jap lagi nak cek laaaa
thanx bg info yg berguna sesangat

unwanted said...

Kalau aku senang je melz,
guna ccleaner untuk buang papeyang tak pakai,
pstu guna tuneup untuk buang system restore.
lepas buang tu, aku backup balik la.
paling kurang jimat 1G..:)

DaHLia said...

bagus! Bagus!! akan ku ikut tips ni.. sebab selama ni tau guna je...malas nk defrag..hahaha boleh x??

tapi oke ke buang semua dlm temp tu?? xde kesan yg memudaratkan ke??

Melz said...

@unwanted

TuneUp 2010 tuh mmg berguna hehe tapi aku tak pakai sekarang

wh0se said...

hoho..aku tahap rajin..seminggu sekali aku wat..
agak2 ada efek tak erk..huhu
ak ingat dengan cara bgtu lptp ak akn lebih perform...

Melz said...

@wh0se

bagi aku kalau kau buat tiap2 minggu adalah tidak baik :D . ini apa yang aku baca dari satu info lew hehe

Melz said...

@DaHLia

Temp tuh adalah Temporary files kira macam Log hehe benda tuh pun boleh makan source . so kalau kita buang , ada gak space yang boleh dikurangkan hehe

miss lolly said...

howooooooooooooooooo lolly kang nak check2 smua nih mmg liattt.

akher2 format jua. sobsob

hisham said...

bro..cntik en3 ni..berilmiah..hehe...keep it up bro..

MsAnisSyahirah said...

memang selalu menitik beratkan hal ni..
yelakan, sebab pakai acer..
banyak sangat problemnye kalo tak jage betul2..
huhu..

nyna said...

mmg liat bab2 nak buat sume2 kat atas tu.
efeknye lptp lembap.
2 boleh tahan lagi.
pling sakit ati sbb lptp suke tepadam tibe2.
xtau npe.

Dak Wan said...

Guna CCleaner jewr senang :) dgn regcure.

anN said...

btol2.. kdg dowg xpnh pn pkir bntu yg mnyebab kan lembab..

ckit2 nk anto kedai.. tensyen je wt

siggplus said...

gua buat ke tak buat gua rasa sama je

siggplus said...

gua buat ke tak buat gua rasa sama je

QieFLy si Dolce said...

ok thanx boss for the tips i dah delete semua....tapi i tak mau delete history coz malas nak masukkan emel n password lagi hehhehe

MiSs TOrA said...

em..ptt la my lappy da pengsan x sedar smpai skrg kena bwk jpe doc la ye..hikhik..upenya sy x ikt tips2 kt ats tu =} tq..psni pasti ikt

Kujie said...

tiap kali problem bila anak2 sedara cuti Semester...dia org cucuk je pendrive - scan je ribu2 virus..entah cc mana depa guna.

aLeen aVriL said...

ok nnt kat um aleen try..tengs melz.

atiQah adNan said...

wah baguss nyee.. dah buat daaa tapi bukan semua atas sebab akak malas... haha

melz tengokkan blog akak tu kan.. kalau nak pendekkan blog list caner ea.. macam selalu akak tengok kat blog orang kan dia buat cam 'show all'

sudi ajar yee,.

black_mel said...

aku tiap2 minggu format..lagi senang...haha...xde la..setahun sekali aku format la sebab ader window baru keluar...benda2 alah tu,tiap2 minggu aku buat...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

laptop aku ni tunggu masa nk jahanam
haha
sbb mls nk jage die..

[s][u][e][h][a][n][n] said...

4 tahun...lama tu..tq sesangat 4 the info :) tq2

azizan4444 said...

lappy aku da 5 bln lbih x pakai antivirus..hahaha

zan-xray said...

dah lama dah tak cek lappy ni.. mmg ada dah problem sana sini..
akan buat satu2 nanti..

Qismina said...

ooo yer.. aku format dh byk kali.. hancuss lappy aku...

|arieza| said...

kdg2 kan, lpto yg terlebih jaga pun leh spoilt jugak. terlebih mnja mcm manusia hahhaa

Melz said...

@sue

hoho payah la kalau payah miahaha

r0sLiNa said...

thank 4 info

Iza said...

Aku pernah buat sekali dulu.....tp susah pulak nk sign in.....Ada jgk file yg xblh buka sebab ada yg terdelate. tp ok la...memang jadi ringan.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo