Belajar Rangkaian atau Network

Dec 26, 2009

Network

Network atau rangkaian . Aku gunakan Network lebih senang diingat berbanding rangkaian . Apakah maksud Network ? Network bermaksud sambungan dua atau lebih perkakasan komputer yang terpisah secara fizikal tetapi disambungkan secara beroperasi . Network nie merupakan satu sistem perkongsian alat macam Pencetak kalau nak senang ingat lagi CD-ROM , perisian/software , pertukaran maklumat dan last sekali komunikasi. Semua maklumat yang korang dapat tuh dipindahkan dengan network lew . Sebagai contoh medium penghantaran dia Kabel , Gelombang Radio , Infra red takpun satelit .

Kebaikan Network
Memindahkan Fail . Korang boleh pindahkan file macam gambar ke DOCX ke file² berkaitan dengan software pun boleh . So dari sini senang la kan? tak payah nak cucuk² pendrive dari satu komputer ke satu computer . Kira korang berkongsi Fail antara 1 komputer dan satu komputer lagi . Senangkan?

Ok kali nie aku nak story Network LAN ,WAN, MAN
LAN - Local Area Network
korang mesti selalu dengar kan? sebab benda nie memang ada sekeliling korang kalau korang gunakan internet dirumah , sekolah , makmal , senang citer dalam bangunan jer la ha . LAN nie kalau korang nak tau hanya boleh digunakan untuk kawasan yang kecil jer iaitu tak lebih 9KM kalau tak silap aku .

MAN - Metropolitan Area Network
Woraite yang nie mesti korang jarang dengar rite ? Sebab benda nie digunakan jarak lebih besar dari LAN iaitu 10-40KM so benda nie elok sangat digunakan untuk dalam bandar atau dalam negeri atau lebih senang dalam Daerah sebab dia mempunyai keluasan yang agak besaq .

WAN - Wide Area Network
Mesti korang selalu dengarkan ? hehe aku tau nyer coz benda nie untuk seluruh dunia , negara , dan menyambungkan komputer korang dengan internet . Antara kat 2 kat atas tuh , yang paling besar WAN .

Actually aku tulis nie semua Basic coz akan aku update dengan lebih gempak lagi next entry.

18 Comments:

touyakaruma said...

Lan - bawah 1km
Man -bawah 50km
Wan - atas dari 50 km

Melz said...

@touyakaruma

bangunan² antara bangunan kat office pun boleh lebih 3km :|

entah lupe dah.. said...

Bro.camne cara2 nak buat lan nie...aja la kan..

Melz said...

@entah lupe dah..

owh yang tuh tunggu untuk next entry :)

unwanted said...

aku ingatkan LAN, WAN, Man tu nama orang...ha3..

wah, bagus ni melz..
aku biasa dengar LAN je..:)

Fathiha Zainal said...

Wah wah! Bleh jd lectrr IT nih! Ngeee... :D

Sharinginfoz said...

thanks for sharing... bosan2 kalau letih jom le mandi-manda....

Jom Mandi

Best Of Me 321 said...

aku pun belajar network gak, sijil CISCO, pusing2 kepala aku study

sueanne said...

wahh..dah lame tak dgr perkataan2x tue..networking nye word..

bgus melz..sharing is caring...thumbs up to melz..

Muhamad Arif Bin Zaripin said...

wahhhhh...bestnya info ni...banyak info...wat tutorial blog plak....

x-po said...

hehe cam technician plak ko ni

mIsTa aLeH said...

peh mcm dlm note kolej aku jek wakaka~
ni br basic je kn melz hehehe
network yg agak memening kepale huhu ~

|arieza| said...

wah.. 1st time jugak dok dgr pasal MAN and WAN hehehe slama ni dok tau LAN je.. tq melz for d info! great!

tirah watif said...

mula-mula nak letak komen
tetiba

"Lepas Membaca Itu Tinggalkanlah Pesanan ,
Janganlah Kau Menegur Tanpa Sapaan ,
Janganlah Kau Tinggalkan Tanpa Perkataan ,
Supaya Diri Penulis Berasa Kelegaan . "

terkesima
@_@

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN

Eyriqazz said...

Kat kolej dulu slalu kongsi2 network..ble kongsi gambar,movie,dan etc..

Roti Canai Terjah

Are'Ja_(",) said...

salam....
sal network ni..study byk kali dah..sampai ke degree ni pon..masih gak mende yg samer..hehee bosan..

salam ziarah mr.romeo :)

JAI said...

Laaa..ingat networking MLM tadi..hehehe

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo