Belajar Buat Electronic PCB

Dec 25, 2009

Aku teringin nak selitkan pembelajaran dalam blog ini . Hehe korang semua kena tahu yang kita di dunia mempunyai ratusan ribuan atau jutaan benda yang boleh kita belajar dan manusia tak boleh nak belajar kesemuanya. Aku rasa kalau kita tahu basic sudah cukup kan? So aku akan masukkan semua benda yang aku tau dan akan aku improve lagi . Aku budak Electrical dulu na!

Kali ini aku nak ajar sikit cara buat PCB ( Printed Circuit Board ) dengan cara manual bersertakan gambar . Step By Step tuh !


Circuit dilukis diatas kertas dan dilukis diatas Board , Setiap point untuk lubang kaki² kompenen perlulah dihitamkan sehitamnya dengan menggunakan marker permanent pen.
PCB Board nie boleh dibeli dengan harga berbeza mengikut saiz dia .


Selepas itu , Process Itching dijalankan dengan menggunakan serbuk Itching yang boleh dibeli dengan harga RM 3.00 dapatlah sepaket . Process Itching ni dijalankan dengan memanaskan air pada takat didih dan masukkan PCB board kedalam gayung tuh dan goncangkan dia mengikut alunan supaya ia serata dengan lukisan yang telah dilukiskan di atas PCB Board itu.


Hasilnya korang akan dapat PCB board yang telah siap diItching .Sekarang korang perlu Check PCB Board itu sama ada dia connect antara satu sama lain dengan menggunakan MultiMeter seperti rajah dibawah .



Kemudian korang boleh cantumkan komponen² itu dengan menggunakan solder dan Timah

Ahaks Aku harap Cara² membuat PCB ini sedikit sebanyak dapat membantu korang yep ! haha coz aku dah lama tinggal benda nie so sekarang ingat² lupa . Aku dulu buat project Sensor Water Automatik tapi sorry gambar aku tak amek ! sadis siut sekarang dah terbengkalai kat rumah :P



15 Comments:

..::..ein..::.. said...

wahahaha...rindu giler nak wat bnd 2...last wat masa form 5...siap wat keychain nama...hehe

Mr. Bambino said...

ingatkan td cerita psal PCB -potongan cukai berjadual..hikhik

teddy_froggy said...

ouch...tringat subjek kemahiran hidup form 3..haks3..

anN said...

hehehe.. aien pun dak elektronik! aien dh wat bnde ni.. bowink gile.. tp kene mhadap bnde ni gak .. hehe

.:fifi:. said...

wow..
hahaha aku suka bab2 solder je
wakaaa

hami asraff said...

sem depan aku kena buat balik PCB ni & for the final year project. huhu ~

QieFLy si Dolce said...

hahahah tak reti la...last wat menda ni time Form 4 :P

Melz said...

@..::..ein..::..

pergh ein buat keychain ? hebat!

Melz said...

@Mr. Bambino

haha takdelah bro benda nie kita belajar sama2

Melz said...

@teddy_froggy

kemahiran hidup mel buat bangku :P hihi

Melz said...

@anN

boring mmg boring tapi kalau menjadi :p best gilew kan?

Melz said...

@.:fifi:.

eh yeke ? mel etching pastu fifi solder ok? hihi

Melz said...

@hami asraff

buat tol² bro :) hehe dapat project contoh dah best sangat² hehe

Melz said...

@QieFLy si Dolce

takpe entry nie sekadar belajar benda basic jer hihi :)

Dak Wan said...

Mel, yg guna exposure UV light tu mana nak dapat compound nya eh?

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo