Apa Maksud Bandwitdh Dan Connection Network ?

Dec 28, 2009

bandwitdh

Bandwidth

Kalau kita tengok kat website sekarang , banyak Syarikat hosting menawarkan berbagai pilihan bandwidth dalam website dorang . Jadi apa yang bandwidth yang berkaitan dengan web hosting? bandwidth adalah jumlah traffic yang dibenarkan antara laman web korang dan seluruh internet.

Bilangan bandwidth sebuah syarikat hosting boleh ditentukan oleh sambungan rangkaian dorang, Kiranya macam Datacenter dorang . Lepas korang beli then duduk bawah naungan dorang . ada pam ? ahaks ( Kalau salah Tegur! ) aku masih belajar dan ingin memahamkan pemahaman aku , sebab tuh entry ini dipublishkan kah²

Connection Network

Internet dalam maksud yang paling mudah adalah sekelompok jutaan komputer yang disambungkan dengan rangkaian. connection melalui internet besar atau kecil bergantung pada kabel dan alatan yang digunakan pada lokasi internet tertentu. Saiz setiap sambungan rangkaian yang menentukan seberapa banyak bandwidth sedia.

Sebagai contoh, jika korang gunakan sambungan DSL untuk connect ke internet, korang mempunyai 1,54 Mega bits (Mb) bandwidth. Bandwidth nie diukur dalam bit (satu 0 atau 1). Bits nie pulak dikategorikan dalam bytes yang membentuk kata, teks, dan maklumat lain yang dipindahkan antara komputer anda dan internet. Binary heximal semua tuh lew .

Kalau korang mempunyai Sambungan DSL ke internet, korang kiranya dah mendedikasikan bandwidth antara komputer korang dan pembekal internet korang.So thats mean dorang kena ada bandwidth yang cukup untuk melayani keperluan internet korang dan semua pelanggan lain. So sekarang korang ada connection ke 1.54Mb pembekal internet, pembekal internet korang mungkin mempunyai sambungan kepada 255Mb internet sehingga dapat memberi korang dan 166 pengguna lain (255/1.54). Ponat den calculate untuk pengguna kah² kalau salah cakap !

Take Note : aku gunakan Pembekal Internet korang coz korang guna macam² kan? haa itu sebab aku gunakan pembekal internet ajer miahahaha . Ok Sampai sini kot nanti aku cerita lagi Apa itu Traffic ? Hosting Bandwitdh ? Berapa banyak Bandwitdh Bla² . Neway Korang dah baca Perbezaan Unique Dan Views ?

6 Comments:

~** PROFFY **~ said...

.. aku tak paham...

hikhik

nyna said...

header die betukar aje.
suke2
:)

shuko said...

phm ckit..blom masok trus dlm otak ni

yangyuyu said...

pening baca ni melz..

siggplus said...

aku tak faham lgsg..haha

Mr ProPiTo said...

benda ni la yang aku tak paham dulu.. sekarang ni aku tngk Bandwidth ngan space dia je..hehe
Blogspot Bandwidth dia berapa melz?

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo