Ada Belu² Di BlogKu

Dec 8, 2009

Ahh. Korang fikir lain la nie yek , laju je masuk Miahahaha .Kejab! jangan baca , tengok dulu persekitaran korang . Korang tenung lama² kat sekeliling blog aku nie . Hohhh ada orang buat maksiat ! eh silap ada kaler belu² . So pertanyaan aku adakah ia Chantek ? atau Shantek ? haha .

Kejab jangan baca lagi , Kau tengok gambar nie je la . Ish²


So aku nak tanya kepada yang betul² Pro coding sebab aku nie pun bengap lagi coding² HTML miahahaha Lantak Pi la . Aku nak tau camna nak taruk border hitam antara Kaler putih tuh dengan kaler biru tuh . Sapa² pro bab nie meh turunkan sedikit ilmu kepada pakcik yang dah tak sedar tua nie . miahahaha

Kepada yang tak Pro , Korang jangan sedih atau jangan berduka coz khidmat korang adalah sangat berharga untuk aku dan Korang jangan lupa nak comment tau ! hihi Kerana comment mu begitu berharga ? eh pebenda kau merepek macam nak kelaut nie mel oit . Lantak Pi la!

Update : Add aku DiPesbuk dengan menekan Butang (F) dan (t) untuk Twitter ahaks. Update mempromote diri . lalalantak Pi La

Update 2nd : Credit to

Credit :
wah thnx semua :) akhirnya berjaya hik²
Nescafe ais
sukiminna
author faethal
DaHLia

dah ready untuk Kuiz 7 ?
Read more aku masih bengap ! sapa mo ajar ? lai hahaha

107 Comments:

Cik aiNa said...

sesungguhnnya..skarang aku sudah bengap utk bermain coding...uwaaaaaa.

Melz said...

Cik Aina : hahaha bukan dari dulu ke ? miahahaha Direct tak ? miahaha

Cik aiNa said...

sekeh ko banyak2 kali!!
dulu kegemilangan kat mespes..aku terer oke..miahahahahaaha...*panjang sikit..

Melz said...

Cik aiNa : mespes tak best untuk coding ! miahahaha padan muka kau . kita berdebat sapa paling panjang

miahahahahahahahahahahaha aih lenguh !

zan-xray said...

bab coding2 ni pakcik dok tepi dulu ler.
sekali tersilap spi sekarang dok takut usit huhu.
moga berjaya Nak keh keh

cybernetic88 said...

aku xphm ko nk ubah ape. haha. btw read more ade dua beb. satu auto read more satu manual. prefer manual la lawa skit. try r wt. hee

btw direct ko sound aina?. hahaha. pdn mke diew. hahahahha =P

DaHLia said...

try try....bukan dikira outer wrapper ke tu??

try melz ctrl f cari mender ni...

#outer-wrapper {

then tambah code yg bwh ni di bawah dia antara coding2 tu sebelum }

border:3px solid $bordercolor;

bordercolor kena check dkt color setting ok..kalo xkuar color setting tu, letaklaa color code hitam

hope2 jadik..huhuh...kalo salah, kena tanya yg lebih arif..

cybernetic88 said...

papepon usha blog ni nk pasng read more. blog best bagi aku. bnyk tutorial =P

http://www.dilarangmelarang.com/2009/02/memasang-read-more-pada-entri.html

Melz said...

zan-xray : doakan kejayaan aku zan untuk membuat border tepi nie miahaha

Melz said...

cybernetic88 : a-ah macam DirectDX hahaha lantak p la .cian dia uhuks


eh yeke aku mana tau bende nie . takpernah aku guna sejak aku hidup miahaha

Melz said...

DaHLia : dah try tak menjadi :( huaa

Melz said...

cybernetic88 : ok aku usha sat

x-po said...

bab coding, aku fail weh..hehe

~** PROFFY **~ said...

aku selalu buat pakai adobe photoshop..
design sendiri jek.. :)

kenwooi said...

HTML is easy.. but for me, it was hard in the beginning.. =P

kenwooi.com

Melz said...

x-po : mati den ! hahaha

Melz said...

~** PROFFY **~ : bg biru tuh pun sendiri tempek ngan brush haha kaler dia agak kelam kabut tak ?

Melz said...

kenwooi : yeah indeed !

Mr.Clive said...

hahah
punyalah aku pikir macam2
:P

LORD ZARA 札拉 said...

wah~~

ada bilu2~~

ngee~~

nak add kat FB juga bleh?

=]

Melz said...

Mr.Clive : ahhh kau fikir apa tuh.meh story kat comment box miahahaha

Melz said...

LORD ZARA 札拉 : boleh zara :) hehe teruskan Niat itu ! ;)

Hisham said...

bro,,aku pn tgh cari gak..aku try tgk kt html byk kali..tp x jumpe..border line ade..tp aku tkr kaler..x jd plak..sbb aku pn letak line hitam..tq bro..

imHepPie said...

x sabau mau men kuiz...aku x dpt2 point lgi huu

Melz said...

Hisham : tula aku pening nie nak taruk kat mana coding untuk border tuh huhu

Melz said...

imHePPie : huhu relax² haha dapat nyer nanti :D

Hisham said...

bro..aku masih mencari ni..tp kalo bro dpt...hulur la skit..ok bro..

fiD said...

aku blaja benda nie, pasal frame utk html kan??? malas nak gtau, aku teramat pro nie, hahaahah

cikTi said...

melz,.
ak nk tolong ko pon xreti,.
ak bkn bdk it,.
ak x tw ape2,.,
cma ak tw taip2 je,.
keh2.,

Melz said...

Hisham : ok. aku cari dulu na :)

Melz said...

fiD : haaa mari la share hahaha

Melz said...

cikTi : takpe cikti akan mel usahakan miahahaha

wazy said...

wauu ok gak ni ko wat biru kat tepi,kira fit skit ko nyer blog ,lama aku tak wat edit² cmni kekeke

miSs s!v said...

tak try tukar kat font n color?

aLeen aVriL said...

santet jer aku tgk..mebi sbb aku sukew kaler biru kot dat y aku ckp santet...hahahah

Melz said...

wazy : nie design guna potosop . pakai brush je nie hahaha

Melz said...

miSs s!v : takleh jgak la beb :(

Melz said...

aLeen aVriL : aleen suka biru rupanya hahaha

DaHLia said...

Melz, xleh gak ke??

akak try blog percubaan akak jadi jer...

utk bg belu tu melz masuk kod kat mana?

suppose be boleh...huhuh..unless background belakang tu bukan letak tmpt sepatutnya...try emelkan coding dr

body {
background:$bgcolor;

dgn yg outer wrapper

emel akak ermiedharlya81@gmail.com

p/s: akak tgh belajar coding wat template baru mana tau leh tambah ilmu gak..

Melz said...

DahLia : oraite mel send email :) wait2

Ejay said...

mcm ni pun dah ok.
tak payah letak border hitam tu.
buruk!

DaHLia said...

melz, xleh gak ek??

angkat white flag laaa...huhuh

touyakaruma said...

takpa-takpa tukar jer template

chokio_nia said...

yo..lame tak komen kat ko melz..haha..aku malas nak berblog 2-3 arini..ne aku terjah balek..aku pon tak reti lah..mahap yaw..

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
author faethal said...

Ok Melz..try this.
I create this for you.
(backup dulu template ye!)

1. Blogger Dashboard - Layout - Edit HTML

2. Tekan Ctrl+F lepas tu akan keluar script bar di bawah sekali dan ada 'kotak' bersebelahan perkataan "Find:"

3.Copy ni "http://farm3.static.flickr.com/2559/4168912980_b1c10103f3_o.jpg"

dan paste dalam 'kotak' tersebut

4.Automatik dia akan jumpa dalam ribuan HTML kod tu..

5. tukar kod tadi dengan ini
"http://farm3.static.flickr.com/2639/4168897909_52307c4c61_o.jpg"

6. Ok..sebelum tu test PREVIEW dulu!!

7. Kalau dapat BORDER Hitam yang Melz nak tu kira jadi la...

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
sukiminna said...

em..aku pun rs macam nescafe ckp tu

tambah kat dlm outer wrapper tu
border camni..

#outer-wrapper{
border-left:2px solid #000;
border-right:2px solid #000;
}

ni tuk kalu nak kiri kanan je la border itam.klu letak
border:2px solid #000 nnt sume atas bawah pun dia letak border itam gak

siggplus said...

gua hanya tau letak coding link, gambar, line marquee dengan line strike saja..

yang lain gua haram tak tau...heh

Hisham said...

bro border bwh n tepi dh jumpe..

QieFLy si Dolce said...

hurm...ader quiz....sempat lagi ke mel untuk aku join... (0_o)

YanTzYanTtiE said...

kamoo suka biru ya? =)lebeyh baek dr pink =p

Melz said...

Ejay : ejay mel dah desperate gila nak border hitam tuh kat tepi hahaha :P cett

Melz said...

DaHLia : huhu jangan white flag dulu :D

[s][u][e][h][a][n][n] said...

chantek nyer biroo...ko nak hias umah ko nie erk..:p

Melz said...

touyakaruma : jab kasi aku setting dulu miahaha

Melz said...

chokio_nia : eh jangan la 2 3 hari . jangan nanti aku takde chokio aku tak semangat miahaha

Melz said...

Credit :
Nescafe ais
sukiminna
author faethal
DaHLia

wah thnx² akhirnya berjaya haha Alhamdullilah :D

Melz said...

siggplus : sama la kita nie sigg oi . ada banyak aku tatau lagi .CSS lagi haram hahaha

Melz said...

Hisham : haa aku kiri kanan atas bawah dah paham dah nie . hehe

Melz said...

QieFLy si Dolce : ish mesti la sempat . hehe tunggu pembuat soalannya ok

Melz said...

YanTzYanTtiE : tersangat menyukainya hahaha biru + pink = hot colours

Melz said...

[s][u][e][h][a][n][n] : a-ah asyik plain white je . huhu terus hias ;P hihi

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe : sama² okeh² aku try kecik kan hehe nie 1024 x 800 kot aku pakai potoshop mai bedal ngan berus haha

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

nescafe ais : resize standard baper erk ? 70x70 ke ?

Melz said...

OK dah setting nie ntah lembab lagi tak ? hahaha

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe Ais : haha aku ada buat 1 lagi kaler hitam . tapi macam tak kena. yang hitam tuh aku buat lepas biru nie . lepas aku jadikan Negatif dan Simension dia jadi nampak smart hihi tapi gelap plak

YanTzYanTtiE said...

hehhe..btw...i loike pink
so tipikal gurl kan i
hahahha

Lady Nass said...

berat lah mel. tapi santek. suke belu2 ni.hoho.

Melz said...

YanTzYanTtiE : haha mel suka tengok pompuan wearing pink :) hihi

Melz said...

Lady Nass : adui berat sangat meh :( huhu nanti mel setting lagi

MushiGirlz said...

wah dah berjaya buat.. syabas!!

Melz said...

MushiGirlz : hihi thnx mushi :)

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe : read more nie aku try tadi . terus hilang entry. haha tekan Read More baru ada balik . aku nak kasi separuh je nampak .masih tak baper paham :(

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe ais : woraite hahaha sat na

Mr. Cuz said...

berjaya gak ko melz letakkan border wlupun bnyak masalah yer..huhu good..its really good..haha

Melz said...

Mr. Cuz : berjaya sebab otai² HTML turut membantu hehe..

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe : hahaha salah paham la nie yek :) oraite aku bagi XML terus

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

nescafe : aku dah buat guna tuh .tapi entrynya terus takde :( huhu

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Eyriqazz said...

camne nak buat read moretu?

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
YanTzYanTtiE said...

glad =)

Melz said...

Nescafe ais : ahh bro dah jadi untuk entry Cerpen hahahaha

Melz said...

Eyriqazz : aku bab nie lemah :D haha tanya pada yang pakar na

Melz said...

Nescafe ais : ok aku usha jab lagi .walaupun aku dah berjaya untuk tuh hehe

Melz said...

YanTzYanTtiE : thnx :) hehehe

mello said...

biru itu cool.. kehkehkeh =)

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

mello : biru itu seksi ? eh silap hitam itu seksi kan ? hahah border pun boleh la kan ? huhu

Melz said...

Nescafe ais : ok bro aku tukar sekarang jugak . lupa hahahaha sebab aku kalau design apa² aku akan save as PNG. sebab PNG gambar smart hihi

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe ais : 50x50 gambar jadi kecik dan nampak petak² . aku dah try tadi :(

A-ah betul jgak.haha camna aku boleh tak terfikir . Flickr aku dah bersepah gambar2 yang tak patut aku upload miaahahaha

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

Nescafe ais : boleh ajer hehe :) kau nak kaler apa ? aku try buatkan hehe
kalau aku buat 50x50 . tak nampak nak design . kira macam sama je aku buat 1280 x 800 then aku resize kan ? huhu

Nescafe ais said...
This comment has been removed by the author.
Melz said...

nescafe : aku dah try buat semalam..tapi jadinya aku terbuat header plak miahahaha.. aku faham apa kau cakap tuh..tapi tula kan.. aku buat tak ngam² bila aku attach kan dia kat link tuh huhu

unwanted said...

melz, sungguh aku tak pikir lucah pun..ha3.

erm..
ko punya warna kegemaran biru ek..:)

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo