Tips Blogging : Ruginya Menjadi Silent Reader

Nov 12, 2009

Aku ulang balik Ruginya kau menjadi Silent Reader sekiranya kau ada Blog..

Aku Cakap Rugi bukan kerana korang boleh jatuh bankrupt ke apa. Wakakaka
xda lah rugi camtuh sekali na. Rugi yang aku nak usha nie. Rugi dari Segi Traffic dan sekiranya kau mempunyai Nuffnang rugi juga disitu come on , kalau kau xleh nak balas comment orang. Aku ada sedikit tips yang boleh buatkan korang jangan jadi Silent Reader! Enjoy

1. Sekiranya Entry orang tuh payah gila korang nak faham apa tuh semua . Sebagai contoh. Entry tersebut bukan dalam bidang kau . Benda pelik atau Computer etc , tapi kau tak tau macam mana nak reply apa untuk comment tersebut .

Senang.. kau wujudkan satu pertanyaan , dan dari situ Comment tuh kau anggapkan sebagai tempat untuk kau berchatbox bersama blogger² lain . Yeap dari situ juga kau akan dipandang oleh blogger lain dan pada masa yang sama. Orang akan click blog kau through Comment Box :) Am i Right ?

Aku Kene Silent Reader Sebab Tak Boleh Bercakap :'(

2. Sekiranya Entry beliau yang panjang lebar nak mampuih sampai kau pun mampuih nak baca . Come on. Kalau kau malas nak baca..cari Keyword dia..dan kau elaborate sikit . Supaya ia menjadi panjang dan kau juga boleh amek point² blogger yang telah comment di blog dia dan jadikan satu comment. Bagi aku comment sekadar sedap mata membaca sudah mengcukupi pihak penulis .Am i Right ?

3. Sekiranya kau malas nak Comment. Buang sikap malas nak comment . come on ! kita berblogging sekadar merapatkan lagi ikatan dalam Dunia Maya. kau harus tahu dan kau harus fikir ya. Dunia kita sekarang sudah berubah ! Orang yang selalu menonjol diri akan dipandang tinggi dan orang yang senyap akan dipandang rendah yakni orang berfikir yang kau seperti tiada apa yang indah didalam benak pemikiran kau! :)

So masih ingin menjadi Silent Reader ?

p/s : Aku Cuba untuk Menulis dengan keadaan Format yang betul untuk Tips sahaja :P
Cara aku berblogging dulu dan sekarang sungguh berbeza :) Sekianz dari Ku Melz

58 Comments:

~@k1 is @utuMn!~ said...

umm...
ak kdg2 silent reader..
klu mmg entry pnjg gle n xde mood nk komen la... heheh...
tp x ugk silent reader...
sbb ak komen2 pe entry ko melz!
wehh... y we shouldn't be a silent reader??

Melz said...

Aki : Mmg betul sapa² leh jadi silent reader..tak salah bende tuh..tapi..aku rasa lebih bagus kalau kita bersama blogger lain dan berinteraksi antara satu sama lain...dan dari situ timbul satu perbincangan.. hehe neway semua tuh cuma lah satu tips..

Mr. Cuz said...

mantap melz..aku ske bce tips yg ko bg..huhu
dh boleh jd penasihat kt forum aku ni..hahaha

Melz said...

Mr .Cuz : banyak lagi aku kena belajar Cuz :) aku gunakan pengalaman jer nie..so aku bagi kepada semua

fitriah said...

oh come on! keke


fit bese jd silent reader if fit tak berapa suke pe yg blogger tu tulis n tak suke blogger tu jugak. teheeee

Melz said...

fitriah : kalau x suka tuh...tak reader la tuh..wakakaka :P dush² fit :P

.:Fathiha Zainal:. said...

Mcm yg ada kt header melz tu, sharing is caring! Hee...
Nway, agreed ngn ape melz tls tu. =)

.:Fathiha Zainal:. said...

Mcm yg ada kt header melz tu, sharing is caring! Hee...
Nway, agreed ngn ape melz tls tu. =)

imHepPie said...

kalo bising kang org marah suh senyap lak haha

lumut said...

aku x suke komen kalau x baca semua.sbb aku tahu owner tu2 penate taip.so nak bace sume.klo x bace xkomen la.hehe...

and suke komen yg mmg dari hati.
tp itu aku.
org lain..lain lah kot.hee

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

hohohohohoho
kdg2 bez jd silent reader..

Mohd Hazri said...

aku paling malas nak baca kalau entry panjang berjela-jela. pastu plak cite pasal diri. adeh. lagi satu tgk theme yang digunakan. terlalu banyak flash/benda bergerak memang aku pening. paling pantang ada plak lagu-lagu. kalau aku buka 5 blog, semua ada lagu, tak ke penin? cakap orang tulis berjela-jela aku pun same je. citt

zaiMi said...

nk xnk trpkse la komen kt sini sebab dh terbace.. hehe

siggplus said...

ok gua rajin tgn nak mengomen entri lu ni..haha

mello said...

btol ko ckp tu Melz.. kt blog aku pn ramai silent readers.. kdg2 dorang lbh suka komen kt shoutmix je.. bkn susah pn nk bg komen.. at least tunjukkan la yg kita tu bc entri-entri terbabit kan?

kalau bg komen tu sekurang2 nya ada jgk link yg bleh aku kontek dorang.. dpt tambah kenalan lg..

aku pun suka jalan2 kt blog org lain.. mmg aku akan komen kalau entri tu best or at least ada point.. tp kalau mmg blog tu pasal diri sndiri je, hari ni makan apa, berak pukul brapa & so on, aku mmg malas nk komen.hahahaha

misz benida said...

i am silent reader..
plez detect me well okeh.
haha

Melz said...

Fathiha zainal : thnx yer :P haha alert ngan header tuh yer :)

Melz said...

imHepPie : sapo nak marah :P kita bagi pendapat kat comment..takde mana orang nak marah..kalau marah jgak orang tuh nub la jawabnyer na ;P

Melz said...

lumut : yeap..kalau aku pun..aku akan baca sampai habis...betol² habis..fahamkan..baru aku comment..even entry dia panjang lebar nak mampuih sampai la aku nyaris nak mampuih..

baru aku comment dan conclude..ada tak kene mengena dengan hidup aku...hehe

Melz said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ : apa yang bestnyer ye ? :P neway kalau kita rasa nak luahkan..come on...release it! jangan nak kemam jer apa yang kita tau..betol ? hahahaha let say..kalau kamu tau bab tuh..tapi kamu malas nak comment...last² kamu x berkongsi dan bende tuh biar terpendam.. :) Rugi kalau kita biarkan dia terpendam jer :P

Sebab kalau kita luahkan..at least orang yang membaca..dapat input..dan let say kalau kamu terlupa apa yang telah kamu luahkan..at least kamu boleh refer kepada orang yang telah kamu luahkan ;)

just my 2cent

Melz said...

Mohd Hazri : haaa Widget² yang tersebut juga aku lately..terasa annoying kerana mendegar lagu sambil berblogging..dan aku lately pun dah gunakan earphone dan dengar lagu via Npon :P so lappy aku silent Mode :Pmuahahaha

Melz said...

zaiMi : hahahaha..jangan anggap ia terpaksa sangat na :P neway sorry kalau terpakse :) sebab aku just bagi tau apa yang aku tau ajer na..

Melz said...

siggplus : Lu mmg camtuh..hahaha silent reader gua yang power :P

Melz said...

mello : thnx kerana menyokong entry nie :) neway kalau aku dah malas sangat nak comment...kalaulah dia ada gambar etc..aku akan concludekan dari gambar ajer..daripada aku baca cerita yang panjang berjela sampai aku pun tak paham dengan life dia...muahahaha itulah cara aku kalau aku malas :P

Melz said...

misz benida : Sekarang kamu bukan lagi silent reader..hahaha kerana kamu telah memberi komen diruangan Entry untuk kali ini ! :P cetttt

chokio_nia said...

aku kdg2, bace smpi abes..tp stil tak paham..

last2 aku komen je: ape ko tulis ne??siyes tak phm..haha

ween said...

herm. the way kau express idea tu mcm dah lari niat je. jgn la sbb Nuffnang semata2 kita berkawan dgn blogger. sampai kan x baca entry pun kena tinggal comment, sbb nak tarik traffic. siap cari keyword, cedok comment blogger lain, bagai. itu x sincere la bro. huu.

aku biasa tinggal comment kalau aku betul2 nak tinggal kan comment. aku xcomment sebarang entry. certain blog, aku prefer be a silent reader only. heh.

itu pendapat aku. no offense ya. ;)

ween said...

eh. btw. thanks for sharing (^_^)

green said...

ak setuju part blog patut jd medium rapatkan ukhwah..

nadya omar said...

aku bkn silent reader
mmg aku ske nk tinggalkn komen2 nih
tp network broadband yg bangang, bila aku klik konon2 nk komen, page not found, bodo x?

pigeon said...

hohoho. . . terase den.. muahahaha

Melz said...

chokio_nia : hahaha senang gilew cara kau balas komen :P

Melz said...

ween : untuk yang tuh mmg x jujur.. tapi lately dalam dunia nie mana ada orang jujur sudah :P rite ? if kita tak jujur.. tapi penulis membaca komen sudah cucuk memadai yang dirinya dihargai :) tulah main point yang ingin ku sebut :)

tapi bagi aku tips no 1 perlu diutamakan..

dan tips no 2.. kurangkan sekiranya kau betul2 malas :P hahaha thats all just from my mind

Melz said...

ween : ur most welcome :)

Melz said...

green : yeap kita sebagai blogger..sama jer semua dalam myspace / facebook / twitter etc..

tapi blogging unique nyer kita menceritakan suatu benda dan kita berbincang bersama..itulah main point :)

Melz said...

nadya : hahaha buat 1 entry pasal berukband then :P hahahaha sokey nanti "dorang" cakap nak upgrade line berukband..mungkin lepas nie jadi brookeBand .. lol

Melz said...

Pigeon : jangan terasa..ambil la dia sebagai satu point untuk menjadi pengkomen tegar ..hahaha

hazarimi ♥ said...

komen...komen...komen...
besh klu ada org komen...
tp kalau orang tak nak komen...nak wat cmner?
huhuhu

Melz said...

Hazarimi : kalau orang tuh xnak commen...hahah pakcik no comment la :P

MsAnisSyahirah said...

salam..

dulu memang pemalas nak komen..dan rajin pulak jadi silent readers..

tapi sejak dua menjak nih, rajin pulak aku komen..wakaka..

perkembangan terbaikkah itu?..komen juga walaupun 2 ayat saje..sbb dah penat2 bace, alih2 tinggalkan je..cam tak berbaloi baloi..

hihi..peace..

atiQah adNan said...

pasal komen mengomen ni pun nak jadi isu ke..? hehe
tula kalau pemblogger tegar haruslah mengomen walaupun sedikit kan.. bagi reaksi lah org dah menulis perah otak siap semua..

barulah rase kita berbloging dan ade yang sudi baca.. apepun.. terpulang lah nak jadi silent reader ke pembaca tulen ke yang penting semua orang happy.. huhu..~
assalamualaikum..

Melz said...

MsAnis : perkembangan yang baik ! hahaha coz kalau orang tuh tulis punyalah panjang tapi last² kita biarkan ajer.. macam x menghargai apa yang kita tulis :)

Melz said...

atiQah AdNan : Ia menjadi isu disebabkan hati ini terasa ingin menyampaikan..so aku berblogging mmg x suka nak menyimpan..apa yang rasa nak sampaikan..okeh aku sampaikan..
hahaha itulah cara aku berblogging..
kalau ada yang membangkang aku terima ..tak semua orang akan suka dengan apa yang kita tulis..so dari situlah aku wujudkan entry ini..

lets say aku cerita pasal perempuan dan perempuan berasa tercabar dan perempuan itu menggelarkan diri beliau sebagai Silent reader..so dari situ kita sebagai perempuan yang tercabar tidak menyuarakan namun berdiam diri dan menyimpan hasrat untuk menyampaikan sesuatu yang benar..

sekian dari aku melz :)

ween said...

part buat penulis rasa dihargai tu aku setuju dgn kau. mmg seronok bila ada yg comment hasil penulisan kita, semua org pun akan rasa mcm tu. x boleh deny. kan? :)

aku link kau. eh.

Melz said...

ween : betul sememangnya tidak boleh di deny..bagi aku kalau orang tuh mmg takmau hasilnya dicomment..ok baik ditutup ruangan komen ;) tapi bagi aku comment ini adalah untuk kita menambah ilmu dan berkongsi lagi idea antara satu sama lain...dan dari kata lain juga kita boleh gunakan comment sebagai kritikan..tapi biarlah kritikan yang membina untuk kita terus maju dalam dunia blogging

sekianz dari ku melz

thnx babe .. appreciate that :)

atiQah adNan said...

betul-betul aku setuju...
kita kalau ikhlas nak luahkan nak kongsi orang pun ikhlas menerimanya kan..?
keep it real la broo...
aku baca blog ko selalu..
weekend je aku cuti tak baca..

y@n@ M!B said...

aku suke gak jd silent reader..bkn mls komen, tp xsempt..huhu..
neway..suke blog ko..byk tips..salam perkenalan ye en melz \/(^_^)

Melz said...

atiQah adNan : hahaha kantoi menular kerja ! :P cettt hahaha

neway thnx again kerana suka membaca blog ku :P

Melz said...

y@n@ M!B : Thnx yana hehe harap tips semua tuh boleh diguna pakai kerana tips tuh semua apa yang aku terfikir..takde cilok mana² web hahaha.. yeap salam perkenalan :)

SeE-DaH said...

huhu.. x nak..
say no to SILENT READER.. haha

seyesly b4 ni, mmg slalu jdi cam gtu.. bca blog org tnpa mninggalkan komen.. uhuu.. from blog ni la org byk sedar n tersedar.. muahahah.. TQ mel~

Melz said...

Cdah : haha ur most welcome :) thnx Cdah coz support this entry :)

+black.angelz+ said...

oh tidak2..
xmo diam da..
mau bsg jugak kalu..hihihi

Melz said...

black.Angelz : hahaha jangan2 diam tau ! sebab kalau kita selalu bersuara . orang pandang kita kan :) tapi bersuara dengan cara yang betul *

itsme..liss'75 said...

actually nk kmen gak
tp...x taw nk kmen per
cm agree ngn tulisan u bhgn tmbh kenalan tu
hope we cn be fren as a blogger

Melz said...

itsme : sure why not :) hihi

AeNa Helaena said...

emm klu cam2,encek Melz mai le komen2 blog Aena yea~hihi.. (kmu pndai wat tutorial,ske bca!)

Melz said...

AeNa Helaena : woraite mel terjah sekarang jugak ! miahaha kemas2 apa2 kat ruang tamu tuh miahaha

Melz said...

AeNa Helaena : Thnx for ur compliment babe :) appreciate that !

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo