Tips Blogging BlogWalking Reveal by MeLz

Nov 5, 2009

Tips Blogging For BlogWalking REVEAL by Melz..

Ramai yang Email aku...Firstly Maafkan Aku..
" Melzzzz Kenapa tak nak publish jer..saya xda YM laaa"
" Kenapa nak diskriminasi antara YM dengan Skype ? "

So Maafkan aku...ahaks..bukan aku tamao publish...tapi blog ini pun baru je nak hidup..kah² kang korang kata apa plak...blog baru ...tapi beriyer nak bagi tips..So sekarang aku terfikir.. " aku peduli apa " kah kah..korang xnak baca..ALT + F4 sudah..

1. BlogWalking menggunakan CBox / Shoutmix / Oggix etc :)
( Kepada Newblogger silalah buat untuk menjana Traffic anda bersama blogger² lain )
Korang tau x perbezaan antara CBox dan ShoutMix untuk menetapkan URL korang ?
Untuk ShoutMix : Korang Perlukan HTTP://MELROMEO.BLOGSPOT.COM
Untuk Cbox : Korang Perlukan MELROMEO.BLOGSPOT.COM
kat sini paham? cara nak tinggalkan URL ...

2. Cara Korang Menulis di Cbox / Shoutmix / Oggix etc :)
Mostly : Ramai yang menulis
a.) Salam Singgah
b.) BlogWalking

Bagi aku...cara ini kurang memuaskan..ini disebabkan korang tidak menggunakan Keyword "Jemput" ke blog korang.. dan selalunyer NEWBLOGGER akan mereply di dalam blog dia sendiri..Sebagai Contoh :

Melz : Salam singgah ke blog AnonyMouse...
AnonyMouse : To Melz : Eh thnx yer singgah blog saya ( Di tulis di dalam blog dia sendiri )

So bagi aku.. NEWBLOGGER tak tahu kegunaan Chatbox..Sepatutnyer AnonyMouse perlu pergi ke blog Melz untuk membalas Traffic ke blog orang yang telah singgah ke blog kita..

So cara aku blogwalking : Salam Singgah..Jemput ke blog kalau ada mase :)
Keyword : Salam singgah : Kita Memberi salam.. ( ye la kita datang rumah orang kan )
Keyword : Jemput : Kita mengalukan dia untuk datang ke blog kita :)
adakah anda faham setakat ini ?

3. Cara Menambah Unique ke blog korang sambil Blogwalking.
Tahukah korang Setiap Unique akan direset setiap 1jam ? Dan.... ( Secret )
Bagi aku kiranya korang ingin menambah Traffic ....
Contoh JAM : 2.45PM - 3.15PM = Di situ Traffic Unique anda akan Double..
Kerana Traffic pada 2.45PM = 10 dan korang kerapkan berbual antara 10 Blogger itu.. maka anda telah dapat 20 Traffic dalam 30 minit :)

Cukup Setakat ini walaupun banyak lagi aku boleh gali tentang Blogwalking...Sapa taknak Traffic?Aku xda refer dari mana² website.. ini adalah pengetahuan yang telah aku kaji...

P/S : Janganlah Kau Pandang Rendah kepada Blog ini kerana blog ini baru jer hidup 2 Bulan..Once again..X suka Tentang ini..boleh ALT + F4..aku x mara pun..aku cuma perlukan Reader yang Ikhlas + Follower yang Ikhlas..

46 Comments:

x-po said...

tips unique visitors mmg btl..yg tu la aku gne skrg..aku xpenah nk mereply msg orang terus. kdg2 aku kumpul smpai satu ari dlu bru reply blk..hehe

Melz said...

x-po : aku buat selang 2 jam :P wakakaka.. tuh pun tgk pada prestasi internet + prestasi laptop aku..

ellenyna said...

great info ! el akan ingat!

Melz said...

ellenyna : hehe terima kasih kerana membaca :)

Encik Azizan said...

aku skng da pandai klik..ni ko punye pasal la bro..mekasih ustaz bg ceramah.haha

Melz said...

encik azizan : pakcik gi kedai jab na :P beli susu untuk anak..kah kah...
sorry la.. gua punya pasal... sebab gua nak kasi lu kaya :P huhauhauahu

Encik Azizan said...

mekasih dude beb..sume aku baham..wakaka..yg pnting skang ni aku kn rajin update..aku nk sublogger utk kuiz ko.haha

Melz said...

Encik Azizan : hahaha bagus..nanti aku sumbat lagi...

weh don't worry aku akan tambah lagi.. subbloggerz

||| PöJìé PööH ||| said...

Thanks Mel for sharing :)

^aku zaty^ said...

thankz 4 de tips!=)
mmg brgune..
huhu..

Melz said...

Pojie : eceh pojie.. haha kan mel dah mention semua time conference.. :P

Aku zaty : ur most welcome zaty :)

tricksrex said...

bagos betol tips ni..thanx2!

Melz said...

tricksrex : sama² tricks :)

YobSumO said...

eh yang last tu sgt berguna la! thanks!

aLeen aVriL said...

seyes sblom bace entri ini aleen xtau pon cm tuh upernyer beza Shoutmix & Chatbox..skg da tau da..

psl traffic unique yg melz btau tuh mang aleen xphm ah....huhuhuh...

Mr. Cuz said...

nice info bro walaupun bende yg ko bg aku smlm tu mcm pening kepala dan nk juling mater aku bce..huhu
aku siap pkai kanta kot..haha ape2 pn nice info ustaz bak kata jijan pemalas..haha
banyak aku blaja dgn ko melz..thanks alot..

chokio_nia said...

wah..pengkaji trafik lak skang??haha

~ceRRy beRRy~ said...

salam singgah...

sila jemput ke blog saya..
x dtg siapla ko!!!

muahahahaha...

[klu ifa gune ayat nih agak2 sume dtg blog ifa bawak senduk!] =P

gud job mel! =]

siggplus said...

great info..thanx bro!

Melz said...

siggplus : kepala lutut anda..kah kah..kau kan dah tau

teh said...

aku kurang paham yg no 3
camne nih
huhu

Melz said...

Aleen : hehehe xpa..nanti mel citer betol2 pasal traffic..

chokio_nia : sikit mase je lagi nak jadi Polis traffik :P kah kah kah

Mr. Cuz : ur welcome mr.cuz...bertanyalah sehingga aku hilang di dunia :P keh keh

~ceRRy beRRy~ : Ifa!!! hahaha mostly.. mengikut pengiraan kebarangkalian

daripada 10 = 9 yang datang

kalau gunakan : blogwalking/salam singgah.. kebarangkalian

daripada 10 = 5 yang datang

teh : Traffic Unique kita akan direset setiap 1 jam..

oleh itu.. setiap jam 1 / 2 / 3 / 4 dan seterusnya.. Unique akan dikira 1..oleh itu.. seperti yang aku type itu.. 2.45pm - 3.15pm

dari 2.45pm kau dah ada 10 orang unique... dan masuk ke pukul 3.00pm dan sekiranya kau masih berborak ngan 10 orang tuh lagi... itu bermakna..traffic kau akan bertambah menjadi 20..

adakah kau faham?

|arieza| said...

time kasih for the tips :p kami sungguh noob dlm dunia blog :p

Melz said...

Arieza : sesungguhnya aku juga masih belajar :) hehe

cybernetic88 said...

hahaa. mmng bgus tips hang ni. bile nk masuk conf lagi melz?. hahaha. xsbr tips yg strusnya. hee

nabilah_2908 said...

tips yg best...selama ni...if jenjalan kt blog org..asik tulis 'SALAM SINGGAH' jer.... :)

Melz said...

acapz : insyaAllah bila kita ada mase ;) banyak lagi aku nak share :P

Nabilah_2908 : thnx nabilah :) cuba praktik kan okeh

Cik aiNa said...

idop melz!! hahaa.
ko tau kan aku menyokong ko..cayaa la~

Melz said...

Cik aina : thnx weh support aku... nie cik aina bagi support nie yang beriyer nak tambah lagi tips tips nie :P keh keh

din3187 said...

thankz bro..nice info... :)

Melz said...

din : hahaha ur welcome bro :)

ariff said...

blog 2 bulan pun aku tengok traffic ko mmg mantap dah. sampai 3000+

mmg bnyk pengalaman nih

Melz said...

ariff : aku sentiasa sudi memberi tips ;)

nurain rodze said...

ouh .
da dpt ilmu kt sini

Melz said...

nurain rodze : hehe teruskan menimba ilmu babe :)

DaHLia said...

erm...pasnih kena tukar cr penulisan di ruang chat laa ek...

thanks for the tips...

p/s: kekadang kena buat ayat yg tertanya2 gitu...pernah dulu buat name : Linsday Lohan, Fasha Sandha...hebat gak yg dtg hr tu..hikhik

Lovely Emy said...

tq for the tips, xsia sia tekan entry lama lama, dapat info :)

wniizzati said...

tq utk tips traffik
mel, apa kat set autolinking on short link :[link]
senang trus..

cik doe=) said...

great info....!bgus untk newblogger macm saya..

dinsblog said...

bagus...satu tips yg menarik.

f.A.r.A.h said...

tengs yeh!info yg best.hee

Yatre Hayati said...

thanks!! dapat banyak info baca belog awak...nice2...!!

Hezesuze said...

gud info....huhu

shamin asfar said...

cantekkkk MELZ..
sempoi-sempoi..
aku selalu ada klas around 2:45pm - 3:15 pm..
so.. pas nih.. aku try jugak online time ni..
lecturer ajar..aku online.. duk jauh di belakang kelas..

amat cantekkk !!

hahaa

wanshah said...

wah, bagusnye tips ni melz. saya memang dah amalkan cara ni. memang betul2 berkesan. kebetulan masuk blog awak, ada plak tips ni. ada tambahan plak tu. thanks sharing info melz. i follow u. do follow me ek.

p/s: jom melawat, follow dan share link di TKSB.
http://wanshah87.blogspot.com

ArONEmZ said...

Thanx for tips :)

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo