Tips Blogging Comment Reveal By Melz

Nov 19, 2009

1. Kali ini aku nak bagi tau pasal Comment dan comment . Kau nak jaga hati follower dan jaga hati orang senang dalam dunia blogging . Kau jangan suka sangat ingat yang diri kau dah femes , semua benda kau anggap rendah ! ingat tuh pesanan dari penaja. haha

Kali ini aku nak bagi 2 Tips juga sama jer semua , iaitu Comment . Ada sesetengah orang tak suka nak balas balik comment dalam ruangan Comment dorang , aku cakap sesetengah bukan keseluruhan . Take Note kat situ ! Okeh sebagai seorang blogger yang mesra dengan Visitornya ialah kita buatkan Visitor kita sebagai seorang Customer atau kawan . Customer is always right !

Maksud aku disini sekiranya Visitor kau memberi comment di ruangan comment kau , haruslah kau membalas apa yang telah dia comment .
Example :

Mr. Cuz said...
gunakan warna..yes melz..my feveret tu..klu aku ske biru merah hijau kunig..xleh pkai 3 kaler je..nnt org ingat lain plak..wakaka cri warne yg sesuai dgn theme yg plaing penting aku rase..lagi pembace rase meriah..huhu (psiologi manusia) spe otai2 tu melz..aku de jumpe bdak ni..bye aku..power beb..tp baik gile dgn visitor die..mmg best bdak tu..bnyak tlg org..termasuk aku..haha

Mr.Cuz : psikologi na :P hahaha..bab kaler tuh...bukan aper..aku dulu pernah jgak buat kaler ijo pink kelabu biru semua aku pacak dalam 1 entry...pastu aku baca balik.. adeh serabut nyiok ;P hahaha yang bab otai tuh..aku buat general sapa yang terasa , rasa la . LOL

Jadikan Visitor kau sebagai Kawan ! Cara ini juga boleh membuatkan suatu perkara dapat dibincangkan dalam satu Comment Box . Gunakan ia seadanya !


2. Kali ini cara kau nak menjadi lebih mesra dengan visitor kau . Cara ini mudah dan sempoi ! ingat kita dibawah perlu banyak menempuih halangan untuk maju keatas ! pesanan dari penaja . Cettt banyak la kaunyer penaja melz oit :P

Cara kali ini juga datangnya dari Comment Box. Bagi aku pun aku kadang² tak terbuat bila terlalu ramai. Tapi aku perlu buat untuk terus bersama dengan Visitor aku ! Cara aku ialah dengan menekan Comment Box dan melihat Visitor aku yang memberi Comment dan dari situ aku click pada link dia dan aku akan baca Entry yang paling latest dan aku akan membalas Comment di dalam blog dia semula.

Cara ini boleh mengeratkan lagi antara 2 blogger , kerana kita menggunakan konsep Win - Win. Ini apa yang aku sedang praktikkan dan akan aku usaha untuk menjadi blogger yang tegar hahaha ;p cetttt pesanan dari Sumber Bernama :P

Kepada semua Visitor : Harap Dapat Join Quiz Kutuk dan Puji Melz

68 Comments:

sI tEDI said...

Okey!!

maksudnya di sini.. cara mudah menjawab atau membalas komen adalah dengan membalasnya di latest entry si pengomen?

betul?

Okey! terima kasih atas tips dan nasihat!!

Cik aiNa said...

yay..aku jadi org first komen lagi..hahaha. boleh dapat award tak melz? tp tips neh mm kewl..yeahh

Cik aiNa said...

alaaaaaaaaaaaaa....no.2..isk..

black_mel said...

igt aku org no 1...x dpt no 1,top 10 pun bole..ssh nk komenkat sini..bagus2..post nie berguna utk blogger baru mcm aku..

Melz said...

sI Tedi : yeap betul ! :) sebab kalau dia dah comment tapi kita tak comment kat blog dia :( Tak win win kan ? Relax kita berblogging biar rasa rendah

Melz said...

cik aina : wakaka aina nak award meh ? mel takda time nak wat award.. :P muahaha neway thnx aina coz support this entry

Melz said...

black_mel : ini hanyalah pemerhatian aku black :) so dari situ aku simpulkan untuk menjadi tips :D

black_mel said...

owh..rajin ko yer..keje lg,blog lg,enjoy2 lg..perghh..bz tu..

Melz said...

Black_Mel : timing bro :D kau perasan kan aku update blog pukul 12pm jer hahaha

1st : aku x busy time tuh
2nd : time yang paling best untuk publish entry

~@k1 is @utuMn!~ said...

ap yg melz ckp..
sume aki ikT!
n yez..
hargai sume kwn2 blogger yg slalu bg komen~~
mengeratkan lg ukwah teman blogger

Melz said...

aki : hehe tapi tak semua mel rasa yang boleh ikut . nanti mel bagi 1 lagi tips pasal "menarik traffic dengan kencang" hahaha tatau aki leh ikut ke tak :P

iniCIK yASmin said...

bagusnya tip..nie kne rajin ni mmbls komen n menjenguk blog org..kekdg nk cpt x terbuat..hehe

Melz said...

inicik yASmin : hehe relax kita blog selo² :) jangan terlalu buat suatu perkara "terkejar²" sebab dari situ orang boleh nampak :)

izzahfarhana said...

thanks dude =)

Encik Azizan said...

aku pkai wp cm len skit..xde tips ke tuk wp melz?aku sgl skit psl wp..haiyak..jom r join wp.muahahaa

Melz said...

izzahfarhana : ur most welcome babe :P

Melz said...

Azizan : hahaha WP aku lagi dodo :P dari dulu aku blogging sampai la sekarang..Blogspot ajer :( huaaaa hahaha

Encik Azizan said...

hahaha..mule2 biase la..tp klu da pandai yg tu lg syiok..i lioke..kah3...tp ko blogspot pon power..tabik spring dulu..muhahah

...aRa... said...

info yang bagus..:)

Melz said...

Azizan : mana ada aku power zan.. aku insan blogger yang biasa ;))

tengok la cane.. kalau terniat nak buat WP :P

Melz said...

..aRa.. : hehe thnx ara coz support this entry :P

Dak Wan said...

Mmg terbukti berkesan cara nih... Apa kata Mel pasal blogwalking plak erk?

mello said...

btol2.. cara pertama aku slalu buat tp cr kedua kdg2 tak terbuat.. masa selalu mencemburui..kekeke

Melz said...

Dak Wan : hehe untuk blogwalking telah ada entry nya :)

ini linknya

http://melromeo.blogspot.com/2009/11/tips-blogging-for-blogwalking-reveal-by.html

selamat membaca :)

Melz said...

mello : hahaha mase mencemburui cett :P sokey mel pun buat bila time ada..kalau xda..mmg gelabah dan cara kita membaca macam x sempurna :)

farenova said...

tq for the tips..memang kita kena balas kan, siapalah kita tanpa pengkomen-komen tegar ni

Melz said...

Farenova : yeap² hahaha tanpa dia sapa lah kita . tanpa dia apakan daya untuk ku menulis..cetttt pesanan dari penaja.. hahahaha

kenwooi said...

nice tips =)

kenwooi.com

Melz said...

Kenwooi : thnx :)

cikTi said...

BTOL SGT2 TUH,.,
GERAM BTOL KAT BLOGGER2 YG LYN XLYN JEK ORG KOMEN,.,
BAJET FEMES LA TUH,.,
MLS AKU NK KOMEN2 LAGI,.

MELZ,RAJEN2LA INTAI BLOG CIKTI YEK,.,
K,..
BYE2,,.

cikTi said...

BTOL SGT2 TUH,.,
GERAM BTOL KAT BLOGGER2 YG LYN XLYN JEK ORG KOMEN,.,
BAJET FEMES LA TUH,.,
MLS AKU NK KOMEN2 LAGI,.

MELZ,RAJEN2LA INTAI BLOG CIKTI YEK,.,
K,..
BYE2,,.

BULLET said...

ooo...ni la tips tu ye...ko wat saspen je la

Wanie-san said...

btl2...mmg sokong sgt!tp klu dh byk mmg xlarat nak reply coment2 2..tp bg ak at least g terjah jew blog diorg..hoho

Melz said...

cikTi : hoh..comment yang agak marah ya ? hahaha sokey.. sekarang jgak mel singgah :P

Melz said...

BULLET : jangan saspen bro :( hahaha relax2

Melz said...

Wanie-San : yeap mel pun kadang2 tak terbalas . tapi mel buat macam wanie cakap tuh ;) hehehe terjah blog dorang nak comment or etc

cikTi said...

OHOH,.,
TENKIU2 MELZ,.
MEH NK JOIN QUIZ KUTUKMENGUTUK PUJI MEMUJI BLOG NIH,.,
TNNGU YE MELZ,.,,

TP,,JGN BRASAP PLAK BILE DH KNE KUTOK,,.

[s][u][e][h][a][n][n] said...

tq2..wahhh baguih la mel ni.cayalahhhh

ween said...

tips hebat dr blogger yg hebat ;)

Melz said...

cikTi : eh tak pernah berasa berasap lagi :P hahaha nak jgak terasa :P bagus2 kutuk sepuas hati okeh

Melz said...

suehann : sama-sama sue :) hehe

Melz said...

ween : eh belum hebat lagi ween :( masih menuju lagi nie..hahaha

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

good info melz..
certain org tu mmg xreply pn kalo kite komen.
tacing ooooooo

Melz said...

chentaLyaa : hahaha jangan tacing ngan mel na ;P kalau tacing join kuiz tuh hahaha

ZihNuN FaTiN said...

x dapek eden nk join kuiz Melz..nak blk dh ptg ni..kt umah ngak ada internet..huhu

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA KORBAN!!

MAAF ZAHIR BATIN..(^_^)

Melz said...

zihNun fatin : ala.. join jer :( hahaha amek mase 5 minit je kot ;) hahaha

okeh2

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA KORBAN!!

MAAF ZAHIR BATIN JUGA :)

sueanne said...

yup setuju ngn ape melz katekan tue..

" two way communicate is better than one way communicate "..

baru ada link antara kedua2xnye..

Melz said...

Sue : yeap sue u know ur right :D hahaha... the main point " two way communicate is better than one way communicate "..
thnx coz support this entry babe :)

Mr. Cuz said...

wah..ko smakin tegar melz..bagus2..aku follow ko klu berkesempatan..huhu

Melz said...

Cuz : aku belum tegar lagi cuz :P hahaha susah nak tegar nie lately makin mengarut posting ;P

:: Feez_Mior :: said...

melz.. kalo xde org nk comment cmne?
cmne nk tarik minat org comment post entry kte?hehe..
jarang skali aku terime comment melebihi 10 org taw.. :(

Melz said...

Feez_mior : bagus soalan kau . hehe camnie feez. bagi aku , semakin kau suka untuk bersama blogger lain , semakin ramai orang akan bersama dengan kau . kerana cara kita bergaul sudah cukup untuk orang lain mudah untuk bergaul dengan kita .

lets say kalau kita duduk relax2 jer..xda blogwalking , takda nak comment blog orang etc. orang pun akan buat sama macam kita buat. so dari situ aku rasa lebih baik kalau kita sama2 bergaul :)

:: Feez_Mior :: said...

ouh..thnks ye.. hehe..
well.. ssh jgk kn..
bkn aku x penah comment pn..
tp mgkn jgk entry2 aku dorang x minat n xkesah pn comment ke x...hehe..

lps neh aku kena cube cara yg lebih berkesan laa.. hari2 blogwalking.. =)

Melz said...

Feez_Mior : camni feez. semakin orang comment kau . kau akan berasa penulisan kau dihargai . walaupun serangkap kata. tapi disitu kau boleh jadikannnya api semangat untuk kau terus menulis entry :) serious aku cakap :)

neway ada tips blogwalking juga. enjoy

MsAnisSyahirah said...

hihi..
ni suka gak buat, sebab taknak la komentar² terasa diabaikan setelah dorang komen..

ada keburukan tak, kalau cara saya balas komen tu humban semua sekali.

maksudnya, ramai yang komen entry latest dan saya pulak just bagi 1 komen tuk reply semua komen2 lain tu..er, paham ke? huhu..

http://msanissyahirah.blogspot.com/

||| PöJìé PööH ||| said...

Ui, macam leceh plak nk bukak blk blog dia n respon pada latest entri dia..
Tp betol gak kann!
Xpelah susah² demi nk jaga ati follower..

Melz said...

MsAnisSyahirah : hehehe tadehal bagi melz :) sebab cara orang berblogging lain2 :D kalau 1x terus humban semua reply .. xdahal la .. selagi kita berinteraksi dengan pengomen lain kan ?

Melz said...

Pojie : hehe tak leh nak kata leceh pojie :) habis dorang sanggup baca blog kita. takkan kita tak sanggup baca blog dia ? rite ? :)

MsAnisSyahirah said...

owh, kalo camtu ok la..hihi..tq2..


http://msanissyahirah.blogspot.com/

Melz said...

MsAnisSyahirah : hehe ur most welcome :)

anwaruddin said...

setakat ni mmg aku ade amalkan sume petua petua dan pantang larang tu, haha!

Melz said...

anwaruddin : hahaha pantang larang na ;p good 1 ;P

|arieza| said...

nice tips melz! tp mmg betul pun, blogger yg dah femes, kdg2 xlarat dh nk layan setiap comment.. tp mmg i respect sgt kt mane2 blogger yg still sanggup reply each comment satu2.. mmg tabik la.. friendly! mcm melz jugak! *wink wink*

SeE-DaH said...

ohooo.. tips yg menarik tuk di cuba..
lalala..
i like~

black_mel said...

aik..mna komen aku..hehe..
aku prasan bro..ko pun ader bt entry psl timing nie kn...

Melz said...

|Arieza| hahaha thnx arieza :) u pun apa kurangnya . best kawan ngan u :)

Melz said...

Cdah : hahaha cuba² jangan tak cuba.. kita bersatu untuk mengeratkan lagi antara semua blogger :)

Melz said...

black_mel : komen apa black ? hahahaha

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo