Personal VS Public Blog

Nov 19, 2009

lagi 2 hari genaplah aku Berblogging Selama 3 Bulan :) . Berbalik kepada masa lalu tiada apa yang aku boleh banggakan sebab aku masih mentah dalam dunia personal blogging . Public blog dan personal blogging sangatlah berbeza dan tidak boleh disamakan .

Disebabkan oleh itu aku tidak respect sangat kepada BeautifulNara.Com . Kerana apa ? Kerana bagi aku Public blog adalah umum dan tidak susah untuk menarik minat pembaca untuk membaca , namun personal blog bagi aku adalah sangat sukar dan sangat memerlukan mental yang kuat untuk terus maju . Melainkan kau mempunyai ciri fizikal yang menarik yang sememangnya kau mudah menjadi perhatian umum bak kata Fatt Chin Choy

Cuba kau bayangkan , sekiranya kau menulis bagai nak rak tapi tiada siapa yang suka terhadap apa yang kau tulis dan dari situ mental kau akan tercabar dan kau akan berasa seperti malas untuk berblogging .

Logo BloggeR

Namun untuk Public Blog , bagi aku teramatlah mudah untuk dipandang oleh semua orang tetapi sukarnya untuk mencari sumber . Namun sekiranya kau telah biasa mendapatkan sumber, itu bermakna mudahlah kau untuk berblogging dalam dunia Public Blog .

Aku Respect kepada Personal Blog yang telah maju , kerana bagi aku ia sungguh sukar untuk menaikkan nama di persada blogger . Serious kerana aku juga telah menulis artikel berunsur game dalam public blog dan sekarang aku merasakan menulis artikel berunsur diri dan tips dalam personal blog .

Believe it or Not ? Youtube , Yahoo boleh menjanakan Traffic yang sangat mengancam :) Tunggu Tips dari aku . hehe . Jangan Lupa Join Kuiz 6 Kutuk Dan Puji MeLz

Yang Masih belajar ,

Melz :)

69 Comments:

:: Feez_Mior :: said...

wah melz..
i salute u aah..
dlm 3 bln blogging..tp lebih maju dr aku yg bertahun2 blog..

=(
kena usaha lebih dr skrg utk jadikn diri sndri fames amous..huhu

Melz said...

Feez_mior : thnx babe.. neway aku gunakan tips² yang telah gunakan dulu :) nanti akan aku share lagi . yang paling penting Minat* dan Usaha :)

:: Feez_Mior :: said...

yea laa.. tp oleh kerana kesuntukan masa.. ssh jgk nk handle blog neh.. siang keje.. mlm kdg2 penuh ngn xtvt laen..

and for me, minat mmg ade.. tp usaha tu x ckp lg kot..hehe..

Mr. Cuz said...

wakaka..usia blog ko sme dgn aku la ni..haha xpe..aku sememangnye newbie gle..haha
aku rase baru seminit dua bce entry ko td..dh klua entry baru..wakaka

Melz said...

:: Feez_Mior ::: hehe yeap seriously kita takleh nak mengadap blog 24 jam :) yeap sebab mel rasa kalau 24jam duk depan komputer , macam xda life :P hahaha

Melz said...

Mr.Cuz : aku suka buat entry petang Cuz :) malam aku rehat.. hahaha blogwalking kadang2 jer nie :( lappy aku spikey lately

[s][u][e][h][a][n][n] said...

ha???? baru 3 bulan...tahniah ler walaupun baru tapi x macam baru macam dah lama tuuuu.hihihi

mungkin cara penulisan melz modern kot..huhuhu

Cik aiNa said...

aku la tu personal blog yg maju,,,wakakakaa.

hoi..apsal da no.8??
uwaaaa..
ranking da makin jatuhhh,,sentap!!

Ezzah said...

haa..baru 3 bln? ingtkn dah lamaaaaa sbb cara penulisan n traffic cam dah lama dlm dunia blog!

good! :)

Melz said...

Cik aiNa : kau la lambat ;) hahaha takpe aina . aku bangga dengan kemajuan kau :) teruskan lagi

Melz said...

Ezzah : hehehe thnx ezzah :) kerana menyokong blog ini. sekian :)

Melz said...

Sue : erm..hehe modern ? hahah penulisan macam hontam jer nie . kalau cikgu bm mel nampak..mampuih mel ! :P

MsAnisSyahirah said...

personal blog memang best dan mengancam jiwa seorang blogger..

hihi..

kalau nak tarik perhatian orang, mungkin dari segi penulisannya yang ada sense of humour kot..

kalau takde, memang susah la nak fofular..hihi..

http://msanissyahirah.blogspot.com/

Melz said...

MsAnisSyahirah : yeap cara penulisan yang ikhlas dari hati dan sememangnya mempunyai unsur humour akan terus menarik minat orang untuk membaca :)

~@k1 is @utuMn!~ said...

br 3 bln ea??
aki 4bln blogging~~ T__T
tp follower br 50 lbh...
huu..
hebat la kmu melz~
=D

aLeen aVriL said...

mang ah melz..3 bulan berblog....byk tul ilmu melz..naseb melz kongsi kat sini...aleen da dekat setaun bblog nih...xde pape nk kongsi pon..sbb mang xde byk ilmu..huhuhu...

melz..silew ler tunjuk ajar lagik ok...
thniah melz...

Melz said...

Aki : aki bagi mel takyah nak kejar follower :) sebab follower tuh hanya pada nombor :S apa yang aki kena kejar , pengetahuan ;) hehehe

FiFFyMaFiA (",) said...

haha.. 1st time comment kot ni.. b4 ni jd silent reader jer.. byk mende ak blaja dri blog nih.. congrats2

ween said...

yep. aku pun sgt kagum pd yg dpt menarik pembaca dgn hny menulis ttg kisah hidup mereka.

pd aku mereka2 ni kebiasaanya punya 'keunikan' tersendiri / rutin harian yg berbeza yg membuatkan org lain tertarik utk mengetahui kisah mereka. mcm hanis zalikha, she is a model besides being a student, n that's just enough to give her extra-ordinary in the blogging world. gaya penulisan juga penting :)

once dah dpt nama dlm dunia blog, tulis lah apa pun org pasti akan singgah. kut. huu

kau baru 3 bulan berblogging? HEBAT!

Melz said...

aLeen aVriL : hehe aleen , selagi mel faham mel bagi tau :) kalau mel was was , mel tanya orang then mel bagi tau :)

Melz said...

FiFFyMaFiA (",) : hoho silent reader :P sekarang kamu bukan lagi silent reader ! :) thnx babe

Melz said...

ween : hehe yeap , ciri orang yang mmg dah femes mmg senang nak femes dalam dunia blogging , macam twitter , facebook etc :)

neway yeap aku baru 3 bulan blogging "personal" :)

cikTi said...

btol melz,
kalo wat entry baru,,tp xde sorg pon komen,,ase mcm xbsmngt lngsung nk wat entry baru,.,
xde prasaan rase,.,
sdeh pon ade,.
mcm blog xlaku je kan,.

k la,.
slalula intai2 blog cikti,.,

Melz said...

cikTi : hehe betul2 tuh.. mel akan intai je :) don't worry na

DaHLia said...

apsal laaa aku suka ek bc karangan ko?
padahal bukan best pun....hmmm...

:P -peace-

Melz said...

DaHLia : hahaha boleh lak camtu :P mel tulis ikut mood . kalau wenk wenk la penulisannya :P hahahaha

...aRa... said...

hype..
siyes salute sama kamu...
bagus ar ade blogger cam kamu nie...
go..go....

=)

Kak Aidah said...

Betul,betul,betul akak setuju tu. Beautifulnara tu kebetulan topik yg ditulis mmg org M'sia yg kepochi suka sesangat membacanya. Lagi 1 pada akak blog tu pun mesti ada auranya yg tersendiri, kalau tulis bagus cammana pun tapi aura takde memang takde org nk baca pun. Lagi satu kalau nk berblogging kena set kita punya matlamat is it for income purpose or for personal keeping. Macam akak just for fun and personal buat kenangan tuk anak cucu.

miss lolly a.k.a luvfareda said...

shaye tak nak komen ape2.

coz belog shaye ngak bessshh pom dan takde sape yg sudi nak bace. sobsosbob.

Eyriqazz said...

Good one.Usia berblogging kita almost sama.Saya dah lama berblog,tapi aktif baru Sept 09.Anyway,good observation.Keep up a good work.U have a very good blog...

http://eyriqazz.blogspot.com

imHepPie said...

aku da smakin mls blogging nape ntah

Melz said...

...aRa... : thnx babe :) aku hargainya

Melz said...

Kak Aidah : yeap mel mempunyai banyak motif berbloggin antaranya Nuffnang , For Fun , untuk Masa akan datang , Berkongsi .

Nuffnang : Dari nuffnang - at least ada benda yang kita boleh dapat daripada bloggging.

For Fun : menulis mengikut kehendak hati . sekiranya tiada apa untuk diberitahu , aku akan senyap tanpa kata .

Untuk masa akan datang : menulis dan melihat kembali zaman silam apa yang telah aku tulis dan akan aku jadikannya pedoman hidup :)

Berkongsi : untuk mencari lebih kenalan dan share segala apa yang ada dalam benak pemikiran :)

Melz said...

miss lolly a.k.a luvfareda : hei lolly . blog lolly potensi tinggi tau ! :) hehehe mel respect tau tak :P hahaha neway nuffnang camne ? :P

Melz said...

Eyriqazz : eh yeke bro ? :) good then .. neway teruskan berblogging keh :) apa² yang tak faham boleh bertanya . mel x kesah bro :)
dan terima kasih atas pujian itu :)

Melz said...

imHepPie : ala napa lak nie ?come on get up ! banyak lagi yang kita kena ceritakan dan buka mata sebilangan manusia di muka bumi ini :) jangan fikir untuk mengalah walaupun tiada rasa ingin berblogging . ingat yang kita punya motif belum selesai ! :)

F I T said...

skang ni aku tgk, blog pasal artis n politik paling tinggi rating...susah tul nk challenge rating diorang..patut a sng nuffang diorang dapat earn..adoiii

Melz said...

F I T :yeap :) entertainment memang senang nak naik :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nuff ? da capai 20 an oke la tuh. huhuhu.


takda la semegah mel. coz lolly kan tak buka sgt belog time2 exam so lol tak klik yg org punye. orang lain pom xkelik yg lol punye =P


skngggg. hentammm smua nuff yg ade. ngee

anwaruddin said...

baru 3 bulan? wahhh!

siggplus said...

br 3 bulan blogging?

aku sangat impressed..hahaha

btw memang betul pn susah nak jaga blog personal dari public..

anony lg, haters lagi..tapi jiwa kena kental beb..kalau tak kental, senang je orang boleh nak jatuhkan kita..

MOHD FIRDAUS WAHAB said...

melz..

cyalah..

ni yob la ni promote blog ko..

haha..

bgos2..
aku pon nk blaja ngn ko la cmni..

pewitt..

Akikazu Aizawa said...

waaa mel.. yg ni best.. :D nice³ tq sudi share..

kawie2020 said...

kira maju sgt baru 3 bulan ko dah byk peminat..

aku rasa ini disebabkan keikhlasan ko dalam share ilmu...

alam maya ni memang byk benda yg kita x tahu dan bersifat terbuka..

so kita bleh kaut ilmu sbyk yg kita mampu tapi yg best tentang ko adalah ko bersifat sharing ngan pembaca2 blog ko..

DYLAA said...

wow .
baru 3 bulan ?
hebad (:

Encik Azizan said...

aku x suke sgt blog ni..bkn bez pon..muahaha.

1 je yg aku blaja dr blog ni..cmne nk ngorat awek je..muhahaah..

bro,mlm mggu lorong haji taib 3..muahaha

|arieza| said...

sama2 lah kita belajar! :) yey!

{lumut} said...

beautiful nara byk cerita psl artis.artis plak glamour kan..hehe...

femes x penting beb..y penting kepuasan.act bergantun gpada individu.rmai skang blogger berduyun2 nak naikkan traffic blog.kalau itu buat diorg bahagia..go ahead..x salh..=)

chokio_nia said...

haha..cm surat lak akli ne ye..hurrrmmm..tak kesah la mel..org tanak bace, kte dok bace ulang2 sensorg..bole gtu??haha

lizz said...

Wah,ko hebat wei.3bulan je dgn blog ni.tp,sebab ade otak geliga kan?hehe.blog ko dh mcm 3tahun tau!tq ajar aku byk menda wei.gegege

Fatt Chin Choy said...

ko mcm blogger berpengalaman je

Noorlaila Mohamed Nor said...

aku still susah nak caya kau baru lg
kau femes okeh!
tahniah

Melz said...

miss lolly a.k.a luvfareda : eh ok la tuh lolly ;)

FYI nuffnang nie memang saja bagi susah awal² . nanti lolly dah setel RM50 . lolly tgk income camne :) hehehe awal2 usaha kuat sket :P

Melz said...

anwaruddin : yeap hehe ;) 3 bulan untuk blog ini .tapi 4 tahun lebih pengalaman :P

Melz said...

siggplus : hahaha yeap mmg kena kental :D , neway aku masih menunggu anonymouse menyerang :) teringin aku nak bersama dorang dan didik dorang hahaha

Melz said...

MOHD FIRDAUS WAHAB : thnx bro :) hehe aku gunakan sedikit tips yang aku rasa ok . dan sebab tuh aku banyak reveal tips 1 by 1 :D

Melz said...

Akikazu Aizawa : Ur welcome babe :) hehe as long as u sudi baca tips mel :)

Melz said...

kawie2020 : terima kasih atas pujian itu kawie :) akan aku improve lagi untuk berkongsi dan kau memberi lagi semangat untuk aku berblogging : )

terima kasih

Melz said...

DYLAA : yeap 3 bulan :) masih berjinak dengan personal blogging :)

Melz said...

Encik Azizan : ala zizan. aku suka blog kau :D , xkan kau x suka blog aku . huaaa

Melz said...

|arieza| : yeap kita belajar dari mula keh :) haha

Melz said...

{lumut} : yeap babe.. neway dulu nyer blogging tak sama dengan sekarang . 1 perkara penting yang dulu dan sekarang perbezaan

blog dulu tiada hasil yang boleh kita dapat .tapi sekarang kita dah ada macam2 syarikat advertiser . dan dari situ kita gunakan blog untuk mendapatkan duit. duit akan datang sekiranya traffic kita mengancam :)

Spec untuk aku berblogging ada banyak dan antaranya

1. kepuasan
2. berkongsi
3. duit
4. belajar
dan banyak lagi

Melz said...

chokio_nia : hahaha orang taknak baca ;( baik kita buat diary offline hahaha am i right babe :P

Melz said...

lizz : sama sama lizz :) kau jgak banyak mengajar aku untuk menjadi orang hehe.. thnx kau ajar aku , aku ajar kau .

sharing is caring is lobing :P am i right babe

Melz said...

Fatt Chin Choy : aku masih belum berpengalaman dalam dunia "personal" blogging hehe masih merangkak bro >.<

Melz said...

Noorlaila Mohamed Nor : uit..yeap mel baru lagi . dalam Personal blogging :)

Mr.Clive said...

gua respect sama lu bai! :D

Melz said...

MR.Clive thnx bro :)

Monkey D Luffy said...

aku rasa ko ler pemegang rekod sekarang ni
hehe

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo