Apa perbezaan Views dan Unique ?

Nov 30, 2009


Aku menulis ini hanya kepada segelintir blogger yang masih tak paham apa makna dua natang nie . Dulu aku pun tak berapa faham sebab dulunyer konsep macam ada sket berbeza dengan sekarang . Ntahlah tapi sekarang aku dah betul² paham dan aku rasa ada patut aku berkongsi sikit dengan korang ye tak ? Ahaks .

Woraite Antara Views dan Unique , Kita sangatlah perlukan Unique kerana ia adalah hits untuk blog kita terus mantap dan maju di persada Alexa . Harus diingatkan disini yang Unique dan Views akan diReset kepada 0 apabila tepat Sejam selepas jam sebelumnya . Sebagai contoh

Ali datang ke blog MelRomeo.Blogspot.com pada pukul 2.15pm
ini dikirakan sebagai 1 unique dan 1 Views

Dan Ali datang lagi ke blog MelRomeo.Blogspot.com pada pukul 2.35pm
ini dikirakan sebagai 1 Unique dan 2 Views

Ali dan Alibu datang ke blog MelRomeo.Blogspot.com pada pukul 2.45pm
ini dikirakan sebagai 2 Unique dan 4 Views

Ali , Alibu , Abu datang ke blog MelRomeo.Blogspot.com pada pukul 2.55pm
ini dikirakan sebagai 3 Unique dan 7 Views

Ini bermakna setiap 1 individu yang memasuki ke blog MelRomeo.blogspot.com akan dikira 1 Unique dalam 1 jam . dan 1 individu yang sama dan memasuki ke blog MelRomeo.blogspot.com akan bertambah menjadi banyak kepada Views.

Selepas jam 2 berakhir , ia akan diresetkan pada jam 3 . Ini bermakna pada jam 3.00pm semua 3 Unique dan 7 Views akan direset kepada 0 dan sekiranya Ali , Alibu , dan Abu datang ke blog MelRomeo.Blogspot.com pada pukul 3.05pm ini bermakna ia akan dikira menjadi

3 Unique dan 3 Views

So Total untuk 2 dan 3 berakhir itu ialah 6 Unique dan 10 Views . Siapa yang kurang faham boleh roger di bahagian Comment Box . Sekian , terima kasih kepada yang bertanya dan aku suka orang bertanya dari berdiam diri :)

Aku akan ceritakan juga kenapa Nuffnang kamu tidur ? uhuks Relax keh

89 Comments:

::AnEp:: said...

owh..bru edenphmmm..cmner ni rupenyer..

aemyLina™ said...

owh.., thanks 4 da explain..

baru la faham.. hehe..

cikTi said...

ohoh,,.
cenggitu,.,

Melz said...

anep : eh anep lama x nampak :P kui²

Melz said...

aemyLina™ : hehe sama² :)

Melz said...

cikTi : yeap cenggitu je ahaks

zety said...

ha, ade gak org sudi nk kongsi ilmu apsal nuff tu asyik tido je.cpt2 update nk tahu ni

Melz said...

zety : relax dulu pasal tidoq tuh nak rehat la tuh miahahah

ween said...

HAHA. good example Melz! Ali & Abu :)

mier@merr said...

yg tu aku phm...tp yg nuff tido tu tak sabar nk tau..hehe

Melz said...

ween : haha tengah takde idea nak bagi nama saper :P uhuks

Melz said...

mier@merr : kah² oraite . nanti pasal nuffnang tuh soon keh :)

aLeen aVriL said...

owh salam melz....honesli aleen still xphm dowww....

ermm.....xreti lar nk ckp xphm kat mana..huuhuuu

Melz said...

Aleen : hehe tak paham kat mana . eh.. x tau kat mana yang tak paham? adus bahaya tuh miahahaha

Mr. Cuz said...

saya paham cikgu..eh ustaz..hehe

izzahfarhana said...

Hehe kalo ali dtg dgn ip laen dlm jam yg same xpe dkira unique gak.saje je.yg pnting unique.unik itu kan lain dri yg laen.ahaks.sje je mel

QieFLy si Dolce said...

huhuhuh ader faham dah....

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

lor..
camni upe nye yek
tq melz for diz info..

.:Fathiha Zainal:. said...

Banyak tul ilmu die. Hehe.. ;)

siggplus said...

haha hebat lu..bagus2..

gua dah malas nak gila obses ngn nuff

just let nature do the cause

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

masi tak paham lah cikgu haha

Melz said...

Mr. Cuz : ustaz ? kah² ustaz time ceramah² boleh.. contoh entry Dunia Dah Berubah :0

Melz said...

izzahfarhana : yeap kira IP yang berbeza itu dikira sebagai Unique hanya dalam 1 jam :)

Melz said...

QieFLy si Dolce : Woraite hehehe

Melz said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ : hehe ur welcome ahaks

Melz said...

.:Fathiha Zainal:. : sikit jer .pemerhatian yang penting ;) uhuks

anwaruddin said...

ooh, aku paham, terima kasih, :)

Melz said...

siggplus : la apsal plak ? aku lately clicking pun dah down sket. :P tunggu buffered jer nei miahahaha

Melz said...

Richeal Phil @ Ritz ^-^ : x paham kat celah mana tuh ? hehehe

Melz said...

anwaruddin : sama² anwarruddin :) hehehe benda nie common sebenarnya . just sajer nak bagi tau jgak . hehe

♥Hernee Nazir♥ said...

gud info..we want more..hehehehe

izzahfarhana said...

Ades sigg da xnk obses.hehe.melz kte nk buffrd pun kne kwal trffc gk kan?ngee

sI tEDI said...

yup! aku pun dulu blur juga nak bezakan ini. lama2 bila dok mengkaji tu.. baru faham.

then.. ko dah buat contoh si ali tu tambah faham
TQ

i'msosupernotcool said...

uit..
still blur..
tp x penting pon aite?

btw thx drop kt my blog..
nice blog..

eryati said...

salam melz..eryati nk tanya..amacam org wat iklan nuff tu stay kat bawah sudut tu erk?...<---sori xda kaitan ngan n3 u ni..PAstu apasal RM tak pandai naik sejak akhir² ni?

e l d y said...

bukan begitu leh.. 1 unik smpai ke sana.. kalo dia surf-surf.. kira view la tu .. kan ?!

@juera said...

x paham..ape bezanya..??hehe..hah excited nk thu sal nuffnang la bang mElz..hupdate la cpt..ngeeee...

YobSumo said...

oh ok faham gila! terima kasih!

1st time aku betul2 faham :p

Aidi-Safuan said...

lah...camtuh rupanya...
ingatkan cam same jer...tuh yg pelik besernyer unique sket daripada views.hehe

hBz said...

Thanks dude.wah.byk gadis mengomen.bg la 2,3 org.xcep sigg..

Melz said...

♥Hernee Nazir♥ : thnx ;) hehehe woraite info² akan dibagi lagi next entry

Melz said...

izzahfarhana : Buffered kena kawal traffic :) hehe kasi mantap

Melz said...

sI tEDI : Ur welcome :) hehehe

Melz said...

i'msosupernotcool : penting kot . ntah tengok orang yang berblogging leh hehe

Melz said...

eryati : owh yang itu erk .

usha kat sini

http://unwanted86.blogspot.com/2009/11/letak-iklan-nuffnang-statik.html

Melz said...

e l d y : aa tak paham comment kau edly ;(

Melz said...

@juera : hahaha woraite hehe

Melz said...

YobSumo : Ur Welcome

Melz said...

Aidi-Safuan : hehe thnx coz support this entry yer :)

Melz said...

hBz : haha sini bukan blog mencari jodoh miahahaha.. tanya sigg dia hebat bab nie

YanTzYanTtiE said...

wehh..thanks sgtt
baru ngertik =)

Melz said...

Yantz : woraite yantz ur most welcome hehehe

Putra Al-Maliki said...

udah faham.. tq bro.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

Cik aiNa said...

seb baik aku da paham awal2..hehehe. tu pn ko yg bgtau..thanks bro

{lumut} said...

syg melz lebih.hehe..
thanx beb...
baru aku tau..
melz otai blogger yg best.hee

miss lolly said...

lorrhh dikira 1 jam hupenyee.

ingatkan utk 1 hari terus :)

cik EPAL said...

bagus betul kau ni...rajinnnn ;)

Eyriqazz said...
This comment has been removed by the author.
aleena said...

gud2..

sharing is caring:)

Mr.Clive said...

amatlah membantu!time kasih! :D

Fatt Chin Choy said...

aku ingat ikut hari
ikut jam rupanya

Melz said...

Putra Al-Maliki : Oraite :) Ur welcome

Melz said...

Cik aiNa : hehe sama² :)

Melz said...

{lumut} : uit sayang ? haha marah orang lain karang :P cettt

Melz said...

miss lolly : hehehe xda la :P

Melz said...

cik EPAL : Rajin memberi ;) aku harap ada gunanya untuk korang

Melz said...

eyRiqaz : erk napa delete?

Melz said...

aleena : yup² :) enjoy this entry keh hehe

Melz said...

Mr.Clive : hehe same² :) harap2 ia dapat membantu sepenuhnya tentang tajuk nie

Melz said...

fatt chin choi : hehe xda la bro :)

sebagai contoh, unique budak sorang nie 1.2k untuk satu hari . takkan 1200 kot orang yang masuk blog kita rite :)

sueanne said...

thanks melz cz sharing..baru eden paham..hehehe

tak sbr nggu n3 nuff tido tue..heheh

CY4.0 said...

rajin2 la layan iklan kt blog along. Mostly buffered. Sadis je tgk CTR x cecah more than 0.2%. Hee

Melz said...

sueanne : hahaha woraite :) masih dalam penulisan lagi :) ahaks

Melz said...

CY4.0 : la along blog yang mana satu ? meh baby terjah hahaha

ahleng ariKen said...

ko mmg layak jd cikgu..ape lg...pgi la temuduga :D

Melz said...

ahleng ariKen : uit cikgu ? tak da dalam list cita² aku hahaha

anys said...

hehe...
thanx for the info..
arik baru terbaca pasal unique dan view...
skunk baru tau..
selama ney ney xtau pon..
kekeke;p

Melz said...

anys : sama² hehe

++***hana zaty**++ said...

wokeyhhhhh

sudah phm...

ngeee~~~

tq!

akubukanartis said...

hihi sekarang baru paham. hehe thanks!! A LOT!!:)

MeLmeL said...

npe yg nuff tuh tido?
xpaham lah

Melz said...

@akubukanartis

Oraite :) hehe

Melz said...

@MeLmeL

tadikan dah baca dekat

http://melromeo.blogspot.com/2009/12/kenapa-iklan-nuffnang-tidak-muncul.html

Melz said...

@++***hana zaty**++

ur welcome :)

bellar0ssa said...

tq melz.aku dah paham dah!!huhu

Ayda Munir said...

Ohh..saya sudah paham.tapi kenapa views saya lagi banyak dari unique?Okay mungkin tak perlu tanya soalan macam ni.Haha.Good information anyway.Thanks a lot.

Fatihah Jamil said...

owhh macam tu rupanya haha :). Tq for da info :)

Anak Perak said...

ia bgantung pada ip, klu ali usha pakai internet cc. 1 unique 1 view,
klu ali g rumah member dia pakai pc kat asan 2 unique 2 view. dan seterusnya.hehe..btl x?

MyaFiza said...

okay...dah faham. thank you melz...
setuju ngan anak perak. bergantung pada ip address kan.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo