LinK Exchange Blog

Oct 2, 2009

Pic Diambil Dari Pusat Sumber

Link Exchange atau dalam bahasa melayunyer Bertukar Link ( betulker ) ? uhuks..mungkin dah berbuih² didengar , dibaca atau dilihat oleh para² sakura Pemblog yang tegar atau udah lama..Namun demikian, mungkin baru ajer didengar oleh Newbie² Blogger..

Link Exchange ini sebenarnyer terdapat banyak faedah atau interest .. keh² untuk menaikkan Rank blog korang dalam arena Traffic..Seperti yang kite tahu la kan.. Traffic amat penting untuk setiap website atau blogger.. Traffic dalam bahasa melayunyer Lalulalang iaitu setiap individu lain memasuki blog korang..
Ia bermaksud 1 individu yang x pernah masuk dalam blog korang untuk 1 hari akan dianggap Unique..

Terdapat banyak Cara untuk korang menaikkan Website / blog korang ke persada dunia ...uhuks. dan sedikit sebanyak CARA INI boleh membantu..namun begitu..citer yang aku nak story nie hanyalah untuk LINK exchange..

Korang tau x ? cara yang paling mudah dan ringkas serta FREE tapi hasilnya walauweh... ? dan jawapanyer adalah Tajuk ini..yeap Link Exchange..

Link exchange boleh dikategorikan kepada dua..samada korang nak membuat dalam bentuk TEXT atau BANNER..yea kedua² nie boleh diambil namun begitu..bagi aku Link exchange yang boleh menampakkan Kreatifnyer korang adalah pada BANNER yang korang bikin sendiri..

Ini disebabkan Impak yang terhasil adalah pada suatu logo yang korang bikin sendiri melainkan TEXT sahaja..membuatkan para pengunjung berminat dan menekan Banner korang..Dari situ , Traffic korang akan bertambah dengan mudahnyer tanpa membayar sesen pun..Serta boleh meningkatkan Ranking Page korang..

MelWhisper : Oleh begitu. ahaks.. dah nak abes nie.. Bertukar link atau Link Exchange tak merugikan saper² mahupun ko atau aku atau korang..ahaks..malah bende nie dapat Menguntungkan sesama sendiri..

30 Comments:

aLeen aVriL said...

mel..nk wat banner tuh cmne mel....?
kasik suggestion sikit..

nnt akak blnjer sumi...
hehehe...

Melz said...

aleen : sumi tuh apa? wakakka..boleh ajer..neway Software yang mel pakai..

1.photoshop
2.Nippon Paint
3.IrfanView

uhuks

zan-xray said...

Melz, kalau kita tempah banner kat kedai iklan buat banner tu leh ke hehe..

Melz said...

zan : wakakka..nanti kedai iklan tuh..cakap : apakah ? seribu tanda tanya sampai x tido malam tuan kedai tuh..hahaha

x-po said...

sape yg ada banner tu, leh iklan kt blog aku..leh tmbhkan lg trafik..ekekeh

Melz said...

x-po : keh² suke ko..member² free je la xpo..haha

aLeen aVriL said...

alar sumi pon xtau....nipoo benor...
yg cm jelly bntok 3 segi tuh..dak2 suke mkn..

+akufobia+ said...

tapi penat kot nak linkexchange kalau test.

Melz said...

aleen : siyes mel x pernah makan bende tuh.ahaks.. bentuk dia pun mel x tau :D

Melz said...

aku fobia :tape..penat dia kejab je..hahaha

zaiMi said...

yg org duk buat award pakai gambar tu kire cm link exchange jgk la? bengapnye aku bab it ni..

Melz said...

zaimi : bagi aku..tuh bukan LE..tuh cume award yang diberi kepada seseorang..nama pun award - anugerah..ahaks.. Link Exchange nie pertukaran URL ...kire ko simpan akunyer..dan aku simpan konyer masuk dalam blog masing²

zan-xray said...

aku tak brapa paham la Melz. cuba ko ulas panjang2 sikit.
kena buat gajet link2 ni ke atau atau ada laman tertentu..
atau sekadar kita ada buat link mcm biasa kat blog rakan2 kita tu,
macam aku tak pe la link kat follower ada la 35 kot. idak la sesak sudut blog aku tuh, macam ko dah lebih2 ratus ni cam no??

Melz said...

Zan : camni zan.. cube ko try usha kat bawah belah kanan blog aku uh.. tuh la contoh nyer...aku buat satu port untuk memudahkan orang untuk click.. kirenyer aku dah bertukar link ngan Yenkerhack.. dia dah linkkan URL blog aku dalam blog dia.. dan aku plak letak Banner dia dalam blog aku...tuh la maksudnyer. :)

siggplus said...

apsal kena guna nippon paint utk wat banner blog?lu nak buat demonstrasi haram ke?haha

wa dh lama nak buat banner, tapi wa tak reti..ditambah dengan kemalasan wa nak guna photoshop..heh

Melz said...

siggplus : hahaha "Paint" ajer... aku teringgat kat cat nippon paint yang aku tersalah beli warnanyer :P

ala ko buat la memalam...amek time relax² pastu buat.. hehe mesti siapnyer..

cybernetic88 said...

meh2 sini request banner. haha. aku gne adobe cs3.

Melz said...

cybernetic : wah ada orang Tawar diri nak jadi designer banner...

GengPengembaraanUPIN&IPIN..apa lagi..serbu acap tuh..hahaha

.mek.mizah. said...

mari kita exhange link!
hehe..

lizz said...

aku ni bute seni lah. susah nk wat banner.kehkehkeh. software paling senang ape yek?

zan-xray said...

aku tangguhkan dulu benda ni lah, aku pun baru lagi dlm blog2 ni.. satu2 dulu..byk yang aku tak tau.galah tak cukup panjang nak jolok cempedak kat laman rumah awek sebelah hehe

Melz said...

lizz : eceh bute seni lak yerk ! dush-dush..hahaha
ntah bagi aku adobe illu dan photoshop jer :)

Melz said...

zan : haha..ala kayuh pelan-pelan zan..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

mel. bile nak amek banner lolly?

fahmi Hairul Nuar said...

Aku tumpang bercakap..Follow blog aku..wei..

Melz said...

lolly : opps ..jab lagi mel amek.. hahaha :D

Buaya Darat said...

tapi banyak juga link xchange tidak membawa faedah kepada pemberi link terutam mereka yang mengunakan mister linky's. ini disebabkan ia bersifat one-way link. sebaik-baiknya mengunakan cara konvensional dan selalu link-link tersebut diperiksa setiap sebulan sekali.

Melz said...

buaya darat : wah feedback yang agak mengancam..terima kasih bro kerana berkongsi pendapat

Putra Al-Maliki said...

Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

Mr. Cuz said...

"yg org duk buat award pakai gambar tu kire cm link exchange jgk la? bengapnye aku bab it ni.."
aku suke ayat ni melz..huhu apela yg de dlam kpale mamat zaiMi ni ek..huhu
klu die bce ni mmpos aku..wakaka

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo