Coretan untuk Difikirkan

Oct 20, 2009



Aku jalan² di sekitar Melaka tapi aku sesat ,
Jangan kerana sesat kita malu bertanya ,
Bodoh sombong itu sangat mudah disakat ,
Tak Rugi Sesen pun kalau kita bertanya .

Coretan aku untuk difikirkan


Jauh berlari badan sungguh penat ,
Benda pelik semua aku nak buat ,
bila dah kantoi itu ini semua aku dapat ,
Aku terfikir Sejenak kenapa aku jahat ?

tatkala panas yang semakin membahang..
aku bangun dan berdiri serta melihat padang..
aku lihat keliling aku penuh dengan lalang..
Aku terfikir Sejenak kenapa x tolong orang?

Aku berjalan ke sana sini untuk melihat ,
tapi apa yang aku lihat hanyalah muslihat ,
Tersentak seketika kerana ia dah terpahat ,
Aku terfikir sejenak kenapa aku buat ?

Terhenti untuk kubuat kerna takut salah ,
kita jadi orang besar itu ini kita arah ,
bila bende x jadi semua bende kita menyumpah ,
Aku terfikir Sejenak kenapa aku marah ?

pagi petang siang malam aku minum cuka ,
Niat dihati nak elokkan hati yang terluka ,
Tapi aku ada soalan ini siapa punya baka ,
Aku terfikir Sejenak kenapa aku durhaka ?


MelWhisper :
Aku menulis bukan kerna aku dah bagus sangat ,
Aku juga menulis bukan kerna aku ingin menyengat ,
tapi aku menulis kerana aku ingin menginggat ,
aku juga menulis sebab kita sekarang semakin ligat .


aku terfikir sejenak dan aku terfikir lagi ,
Adakah aku telah menulis semua ini dalam entry ?
Aku Tak kesah sebab aku suka minum kopi ,
Ada aku kesah , kalau kau suka perli-perli ?
Yang aku kesah ada orang PM aku cakap aku Copy²..
Bukan apa, ko google sepotong ayat dan Copy
Paste dalam tuh , kalau aku salah aku sorry !

46 Comments:

eiy-Da said...

so nice...
pandai berpoem yer kamoo..terharu plak ai..hahha

Melz said...

eiy-Da : Thnx Eiy-Da .. masih baru dalam dunia poem :)

~ceRRy beRRy~ said...

amboi2 mel..
sungguh berpuitis kamo..
wat sndiri ke nih?
ish3.....

Melz said...

ifa :
yeap² buat sendiri tanpa mengkopi hahaha.. mel buat nie time dengar lagu Green Day- Boulevard of Broken Dreams

faridLO said...

ko mmg dok mlka ker??wtpe round2 mlka..sana apa da

aLeen aVriL said...

Melz tabik salute ah kat lu bai...
adeh....thniah3...
neway keep on asah bakat melz tuh okeii....

Melz said...

fardlo : owh tidak.. aku kat sana cuma bercuti dengan family :) hehehe

Melz said...

Aleen : thnx aleen :) akan mel asah lagi bakat nie ! :)

hanc~ said...

salam~~ pertama kali comen~ lain kali hanc datang comen2 laie~~ ☻☺

♥mlm nie jom main poem sambung2 kat twitt~~ :) ngan sis Cyung eiy-Da n kawan2 kat sekali!!!! @@

That all~~

Tq~~

hanc~ said...

salam~~ pertama kali comen~ lain kali hanc datang comen2 laie~~ ☻☺

♥mlm nie jom main poem sambung2 kat twitt~~ :) ngan sis Cyung eiy-Da n kawan2 kat sekali!!!! @@

That all~~

Tq~~

Melz said...

HanC : hehe serangkai ye? okeh! mel suke tuh.. tapi InsyaAllah kalau malam nie ada :)

{lumut} said...

kau tulis aku baca,
mereka hina lantak kan saja,
mereka cakap tapi dungu juga,
pape pon best puisi ni.

eh cam x kene je.haha

hanc~ said...

lumut:Cak3~ aku jmpe ko kat blog lain~~ heheheee~

chokio_nia said...

pergh..dlu wakil pantun skola ke??haha

+akufobia+ said...

lepas ni boleh kasi pedas lagi,buat ingat bersama.tak terasa,kita tak senang nak berubah jadi lebih baikkan.

Melz said...

lumut :

hahaha aku berpuitis saja-saja .
nak lepas geram sini sana ,
ayat tak best korang layan saja ,
aku nie budak baru belaja

Melz said...

hanC : jejak kasih ke tuh :P hahahaha

Melz said...

chokio :
aku hanya insan biasa ,
pergi sekolah xda apa ,
apakan pangkat tiada ,
nasib kita serupa ?

Melz said...

akufobia :

Aku suka makan pedas2,
sampai lidah aku jadi lidas ,
hilangkan dengan gula kapas ,
esok lusa ada time aku bagi sedas :P

+akufobia+ said...

takpe.masih belum terlambat untuk menjadi luar biasa.DIA masih kasi mu chance itu.

Melz said...

akufobia : ahh letih aku bikin ayat..haha betul tuh DIA masih ada untuk kita

+akufobia+ said...

haha.takpe,takkan selalu nak mengayat je kan.kering idea untuk post akan datang.keke.

Melz said...

hahaha tape..aku boleh generate balik.. huahua .. kene cokicoki :P

✖sLap mE pLz!™✖ said...

pemende neh??
lagu kew sajak??
kew cerpen hahak..
**buta sastera

zan-xray said...

perghh kagum la ko punya hasil nukilan ni.. kalau aku leh dua kerat je kot.
pesanan orang dulu2: malu bertanya sesat jalan.
pesanan orang sekarang: kalau tak nak sesat bawa la GPS

Melz said...

slap me plz : ntah la..aku pun tatau..wakakakka gengre cam sajak.. ntah.. siyes aku tatau

Melz said...

zan : hehe kadang-kadang GPS pun kite boleh sesat.. dah mmg termaktub kite kene bertanya kan ? :)

neway aku bernukilan sambil ikut rentak zan..

Rentak rap - Ahli Fiqir :) aku suka dorang punye nukilan

pudding pie said...

jiwa puitis ke nie?? hehehe
sesat kat melaka?? kat mne tu??
kecik jer melaka sebenarnya
pusing2 tempat yg sama gak

Melz said...

pudding : berjinak untuk berpuitis :P hahahaha neway pic tuh kat afamosa :)

Encik Azizan said...

makan megi mee kari
sungguh sedap tidak terperi
tdo malam aku mimpi
mimpi pula lisa surihani.

wakaka..aku bulih masuk geng ko x bro?br bgn r...hahah

Melz said...

Encik azizan :

Nasi puteh + Kicap pekat ,
Tekak tak betul rase kelat ,
Aku jenjalan pakai kain pelikat ,
Azizannyer pasal boleh sangat ! :P

hahaha jom jom :P

Faarihin said...

salam.. wah.. meluahkan perasaan nampak.. hehehe.. pergh.. minum cuka tak sakit pewot ke? hahaha..

dekat area mane yg kamu sesat itu?

unwanted said...

pergh..
ini sudah menyaingi shakespear ni..ha3

siggplus said...

sejak bila lu jadi semakin bunga2 ni?lu baru lepas mndi bunga ke?

Melz said...

faarihin : wakakak.. minum cuka sekadar bercerita :P

Melz said...

unwanted : shakespear ? waakak oh tidak aku masih semut semut lagi :D

Melz said...

siggplus : ayat bunga ke nie bro ?awakakakka a

YanTzYanTtiE said...

fuyohhh,,,syair ke pantun??
huhuh
*tepuk tgn *
cam a.samad said la you....hahahha

Melz said...

Yan : wakaka.. ntah mel pun tatau apa gengre :P ROFLMAO

neway cam a.samad said ? Amagad aku tua suda :P

+akufobia+ said...

waa.cokicoki boleh generate idea eh.best tu.jom cuba sama.keke.

Melz said...

asyraf : wakakak..weh asyraf..tuh kat atas ada no 2..pening dah aku nak fikir ayat :P

YanTzYanTtiE said...

hahahha..hati muda...olalalalalla~

+akufobia+ said...

haa.d.stop.keke.nanti pecah otak.

Melz said...

Yan : haha yes! sye masih muda.. tq² :P

Melz said...

akufobia : aku wat pantun sket :P

Deepavali datang lagi ,
Mercun sana sini meletop ,
otak aku dah krem sat gi ,
Okeh² aku cube try stop .

hahaha

+akufobia+ said...

yeaa.da stop.to be continued.keke.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo