Bye² Malware and Spyware

Oct 9, 2009

Salam semua :)..hari yang membuatkan aku rase cam nak hempas laptop nie..ahaks..tapi dengan berkat kesabaran aku di bulan syawal nie.. bende nie akhirnya settle jgak.. ahaks.. ( eceh ) benda yang membuatkan aku ¼ hilang sabo..adalah ini ..


Bende nie kalau korang nak tau .. ia berkemungkinan sebagai Malware atau Spyware.. Depa duk pacak kat sebelah jam aku tuh ..asyik duk Pop-up ajer.. pergh tak panas rasenyer ? uhuks yela annoying seh..huahua so aku cari solution camna aku nak ilangkan bende nie..

Natang nie jgak boleh buat anda semakin Hot , bila korang nak bukak satu folder Paint or Text pun rase macam korang masak maggie ( average 3min kan ? ) uhuks... so kat sini aku duk usha cane aku nak buang bende nie...hehe

So aku ngan x ensem Wikipedia bende nie....baru la jgak dalam tahun 2009 nie.. Depa duk pacak bende nie sebab depa nak suruh kite beli software dorang .. yang aku kene AV 2010.. wtfish.. teda keja aku nak beli..huahua... So sekiranyer korang Click bende X tuh... dia akan auto Download Antivirus tuh..lepas tuh dia ngan otainyer Scan sendiri plak tuh :P uhuks..lepas dah scan tuh ..dia suruh beli .. patut x patut ? uhuks

So kepada yang kene..boleh Guna : Start > Control Panel > Add or Remove Programs > Remove AV 2010 ( atau apa yang depa suruh download )

Seterusnya , Korang Restart Komputer korang.. pastu Tekan F8 untuk korang Masuk dalam Safe Mode With Networking..lepas dah masuk tuh... korang Bukak Internet FireFox ke GoogleChrome ke InternetExplorer lepas tuh download Ini..MalwareByte ...Install bende nie yang free Version na...jangan duk gatai tangan nak beli plak :P uhuks.. lepas tuh suh dia scan..lepas Scan tuh..korang buang semua yang dah discan tuh..lepas tu dia akan suruh korang Reboot komputer korang... SO REBOOT..

Last sekali korang tekan mende nie plak Start > Run > Type MRT > OK .. pastu suruh dia Quick Scan..pastu Restart lagi.. pastu settle..ahahaha.. Sekian dari Melz

MelWhisper : Jgn duk gelabah na..bende boleh settle.. Kite settle.. jgn duk adus Camna nie ???
( Anto kedai Tokey ) Tokey tipu ko .. cakap itu ini problem..last² depa kaya.. Boleh ? Aku sekadar menolong..uhuks

JALAN AKHIR ITU FORMAT..Kenapa nak format kalau Bende Boleh buat ?

30 Comments:

aLeen aVriL said...

baguih ah melz bg ajaran kat sini

+akufobia+ said...

nanti ku cuba.kalau nak buang virus pula ada ke?ke ubatnya kena beli PC apple je senang?keke.kalau guna apple,comfirm virusvirus terhebat seluruh dunia pun akan lemas.

hidayah said...

mmg geram gak bile pop up asik kaco kita. ishkkk.....

Anonymous said...

adush..
aku baru jerk kna smlam ari nie dpat cara buang.. sudah bgus nie..
hik hik hik..
thanks yeah.. pc aku da kejung dngan sakai benda nie.. thanks2 :)


Www.AbgFeroZ.bLogSpot.Com

Melz said...

aleen : hehe mel membantu selagi boleh..hehe terimas coz mengapriciatekan bende nie.. huahua

Melz said...

akufobia : kalau Anti Virus.. aku prefer pakai AV jer asyraf.. hehe nie aku amek kat DiGG.COM listting Best of the best AV 2009

1 : BitDefender Antivirus (www.bitdefender.com)

2 : Kaspersky Anti-Virus (www.kaspersky.com)

3 : Webroot Antivirus (www.webroot.com)

4 : ESET Nod32 (www.eset.com)

5 : AVG Anti-Virus (www.avg.com)

6 : Vipre Antivirus + Antispyware (www.vipreantivirus.com)

7 : F-Secure Anti-Virus (www.f-secure.com)

8 : Trend Micro (www.trendmicro.com)

9 : McAfee VirusScan (www.mcafee.com)

10 : Norton AntiVirus (www.symantec.com)


tapi bagi aku better kapersky

rather than bitcomet :P

Melz said...

hidayah : haha mmg geram gilew.. lagi² time guna facebook..nak tekan notification . pastu radius dia besaq dalam 3cm akan kuar popup..sakit ati ! :P

Melz said...

AbgFeroZ : hehe ur most welcome :) bende nie baru lagi...sebab!

Antivirus 2010 akan kuar..so apa lagi tukang² Hack AV nie mula la nak sebar bende baru..pastu depa nak kite beli produk dorang..hehe :)

zan-xray said...

Melz, aku ada 1 prob.. kalau aku tgk blog orang yg ada gambar ni sll ada je gambar yg aku tak leh keluar. kalau ada 3 gambar, 2 je keluar 1 lagi ada ruang kosong sikit. Dorang kata aku kena spyware.. tak tau la aku. mcm mana nak wat tu.

MAMAK!!! kasi ini Melz mee goreng special sama itu teh ais kau2 pnya (kira aku blanja ko la ni hehe) tolong selesaikan masalah deng ni no

Melz said...

Zan-xray : ok zan.. boleh aku tau .. ko guna browser apa ?

cybernetic88 said...

ouh bnda ni standard kalu korng downld software2 yg mngrt. lagi satu disebbkan pop2 yg kuar. bnda alah ni just dorng nk promosikn produk2 dorng. virus ni xkaco pape. xpi rimas r. xabis2 kuar. haha.
virus ni selalu dikenali sbagai smitfraud.
cara nk buang download smitfraudfix. boleh jge gne combofix. yg ni advanced skit. spe yg xberani pkai xpyh la. kng tkut jadi pape. herm tu je la. haha. dah lame aku xwt keje buang virus ni =P. papehl de maslh virus habaq mai k. hehe

cybernetic88 said...

lagi satu aku syorkan kalu korng nk av best. ringan. mntp. pkai eset sudah. ranking diew dlm top 10. so bgus r =)

Melz said...

Cybernetic : Bende nie aku x kene time aku download etc..bende nie aku kene time aku bukak FireFox.. tup² dapat jajan :P huahua.. satu office aku kene lak tuh..

hehe neway Nak tambah..kalau korang nak tau Virus korang okeh lagi ke tak..refer nie pada yang newbie ( Berblog bersama aku )

http://melromeo.blogspot.com/2009/09/virus-mj.html

Noorlaila Mohamed Nor said...

eh sama laa~
i pun rasa nak lempaq ja laptop ni
nyawa2 ikan dah

Melz said...

noorlaila : haha jgn lempaq..x bek..kalau boleh tolong..bagi tau masalah na :P

Along Arman said...

malware ke melzware? hehehe.. jgn marah.. gurau gurau jer.. :) pernah gak guna mende alah nie.. ok la jugak.. tapi kalo takleh buang gak.. langkah terakhir adalah.. FORMAT.. ehehe..

Melz said...

along arman :hahaha betul tuh langkah terakhir format.. virus camne sekali pun akan ilang.. tapi lama² datang balik worms tuh huahua

Nine said...

setuju2..
anti malware bytes mmg best...

mmg kena ada...

:]]

lizz said...

bagus2. nice post! aku pun kalo kene virus ke ape...search aje kat googleke mane2. sure ade jawapan :)

siggplus said...

lu rasa laptop gua slalu BSOD sbb malware or spyware tak?

lu tau kan BSOD?
blue screen of death

Melz said...

Nine : hahah best! ada orang setuju.. huahuahua .. boleh geng kite nine :P

Melz said...

lizz : ya abg google kite FTW.. ingat dulu kecik-kecik aku dah kene .. Sedih tau ! nak belajar..pastu kene maki..huahua

Melz said...

siggplus : uish..mesti tau tuh bro..haha ekceli bro bende tuh disebabkan HDD ko / Software yang x lengkap atau kemungkinan jgak Software tuh ada problem :) / Viruses and malware / Hardware ko dah lama atau rosak..

kemungkinan nie semua terjawab kalau ko jage lappy / komputer korang setiap bulan dengan .... nanti aku linkkan :P

siggplus said...

aku baru install adobe photoshop cs3..aku rasa tu la punca dia kot..sbb sblum ni xpnah jd cmni lg

Melz said...

Siggplus : owh..hehe kemungkinan ada problem kat photoshop cs tuh..try scan guna bende tuh..pastu cari kat partition dia ada x C:/program files/photoshop etc infected :D

selamat mencuba :)

nadya omar said...

ala,,seram sejuknya,, dh la dya ni failed bab2 komputer nih,, wpon amek minor system studies,,

Melz said...

nadya omar : ala tape dya.. jgn seram sejuk..haha seram panas! huahua..

AyieStory said...

Assalamualaikum benda nie dah lamalah bro zaman aku kecik2 dulu dah ada sampah nie..adess x payah pening2 kepala pakai spyboot sudah..huhu... apa macam x caye trylah pakai spyboot...apa2 bgs cara berblogging

Melz said...

ayiestory : tape la , mungkin pada yang dah otai.. ia dah lama.. so aku tujukan kepada yang baru.. :)

MsAnisSyahirah said...

pernah kena gak menda ni, tapi terkena setahun sebelum Mel la..
time kena tu 2008 pun tak abih lagi, tetiba suruh download AV2009.

tekan X, tetiba download and install sendiri. kemudian jadi cam Mel, asik pop up je. geram!
so, google aje solution. alhamdulillah, dah ok.. tak perlu format..

kita boleh selesaikan sendiri, kalau kita bersungguh nak cari. kan? peace.

Copyright © 2011 !MelRomeo! Melz | Personal B.l.o.g

Design By Melz | MelRomeo